Kishti Tomitas sorg – efter mammans död

Kishti Tomita.
Foto: Magnus Ragnvid / TV4
Årets ”Idol”-jury.
Foto: Magnus Ragnvid / TV4
Kishti har varit en del av ”Idol”-juryn länge.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kishti Tomitas erfarenhet som jurymedlem i ”Idol” sträcker sig så långt som 17 år tillbaka.

Trots alla mängder av auditions hon bedömt genom åren säger hon att 2021 års upplaga har något speciellt – men det finns också något som tyngt henne det senaste året. 

– Vi hade en jättefin begravning, den var fantastiskt vacker. Jag hade lovat mamma att det inte skulle vara bara kaffe och tårta, utan att det skulle vara fest efteråt, säger Kishti Tomita. 

På måndagen drar ”Idol” i gång i TV4. Kishti Tomita, 57, var en av originalmedlemmarna i ”Idol”-juryn när formatet först kom till Sverige 2004. Efter säsongen 2007 lämnade hon programmet, för att sedan återvända 2017. 

Flera saker är nya i årets upplaga av ”Idol”. Anis Don Demina ansluter som programledare för det nya, TV4 Play-exklusiva momentet ”Idolraketen”, och det nya momentet ”Idol live gig” introduceras. Dessutom blir han även sidekick till Pär Lernström, 40. 

Dessutom får juryn ett nytt tillskott. Efter att Nikki Amini lämnat programmet blir Katia Mosally, 34, det nya ansiktet bakom jurybordet. Enligt Kishti Tomita passar Katia Mosally som handen i handsken i gänget.

– Hon är så generös, underbar, rolig och är så sjukt kunnig. Hon ”fit right in” och bidrar oerhört, och är full med energi. Det är jättehärligt, säger Kishi Tomita. 

Under våren har Kishti Tomita och Katia Mosally, tillsammans med kollegerna Anders Bagge och Alexander Kronlund, rest Sverige runt på jakt efter nästa stora musikstjärna. Kishti Tomita utlovar en säsong utöver det vanliga, och menar att kvaliteten har skjutit i höjden sedan hon började som jurymedlem.

– Jag tänkte tillbaka på ”Idol” 2004 och då slog det mig att hur folk tar hand om sin talang ändå har blivit på en högre nivå. Nu kommer någon in som kan sjunga och man undrar om det är en artist, då är man på en helt annan nivå. 

Kishti Tomitas tunga förlust – förlorade sin mamma

Utöver ”Idol”-auditions är det en annan, tyngre händelse som präglat Kishti Tomitas vår. I februari gick hennes mamma bort, 98 år gammal. En stor del av året att gått åt att bearbeta förlusten, säger Kishti Tomita. 

– Hon sa: ”Nu orkar jag inte längre”. Det vill man ju inte att ens förälder ska känna, men man måste ju respektera det. 98 år är ju en högaktningsvärd ålder. 

Förlusten var tung, men Kishti Tomita har gjort allt för att hedra sin mamma efter hennes bortgång. En önskan som mamman hade var att hennes begravning skulle vara full av liv, berättar Kishti Tomita.

– Vi hade en jättefin begravning, den var fantastiskt vacker. Jag hade lovat mamma att det inte skulle vara bara kaffe och tårta, utan att det skulle vara fest efteråt. Så vi var runt 20 personer som hade en fin middag där vi pratade om mamma, läste poesi och sjöng. Sådant där som mamma ville, det var jättefint. 

Om några veckor är det dags för livesändingar i ”Idol”, något Kishti Tomita alltid ser fram emot. Hon avslöjar att hon tror att juryn har lyckats hitta några riktiga diamanter i årets säsong. 

– Det har varit många överraskningar och är ett fantastiskt år. Det ska bli så spännande att se hur tittarna tar emot allting. Vi har haft det så fantastiskt! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.