Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinnamans förvandling – nu berättar han sanningen

Joel Kinnaman har växt ut och blivit en av de allra hetaste skådespelarna i Hollywood.
Foto: PHOTO IMAGE PRESS / PHOTO IMAGE PRESS/IBL SPLASH NEWS
Joel Kinnaman med hustrun Cleo Wattenström.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
"Jag omfamnar all typ av press. Det finns massa saker som är läskiga med det jag gör - i alla fall för mig", berättar Joel Kinnaman.
Foto: DAVID TONNESSEN,PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

Joel Kinnaman är en av de hetaste skådespelarna i Hollywood just nu.

Han spelar huvudrollen i Netflix-serien "Altered Carbon" – som anses vara den dyraste första säsongen i en serie någonsin.

Samtidigt har han legat i hårdträning och förändrat sin kropp totalt.

– Jag omfamnar all typ av press. Det finns massa saker som är läskiga med det jag gör - i alla fall för mig, säger han. 

Han är tunnare än man tror, speciellt efter att man har sett Netflix storsatsning ”Altered Carbon”, där Joel Kinnaman, 38, spelar huvudrollen. 

Kinnaman tränande i sex månader, tre till fem timmar om dagen innan inspelningen ens hade satt igång, allt för att skapa det fysiska utseende som Joel Kinnaman sökte för att "verkligen omfamna rollen”. 

Kampsport, gymnastik och stuntträning stod på schemat, precis som en strikt diet. Det här fortsatte sedan under tio månader det tog att spela in ”Altered Carbon”. 

När jag frågar den brittiska skådespelaren James Purefoy, 53, hur det var att jobba med Kinnaman skiner han upp och säger: ”Joel är inte mänsklig”.

– Han närmade sig allt kring serien med vacker elegans och med respekt för alla skådespelare. Att han sedan bara åt frön i tio månader, det är en helt annan historia. Eller, det var en gång i veckan som han åt som en galning. 

– I alla fall: han ser fantastisk ut och han hade koll på allt som skedde under inspelningen. Som sagt: Joel är inte mänsklig. 


LÄS MER: Världens starka ord om Kinnamans nakenscen 


Joel Kinnaman som Frank Wagner i "Johan Falk".
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Joel Kinnaman slog igenom i "Johan Falk"

Joel Kinnaman fick stora svenska genombrott med ”Johan Falk”-filmerna. Kort därefter kom den första av sammanlagt tre ”Snabba Cash”-filmer. 

Joel Kinnaman blev ännu större. 

Då fick han rollen som Stephen Holder. 

Tv-serien ”The Killing” baserades på danska ”Brottet”. Mireille Enos och Kinnaman gjorde huvudrollerna. Efter två säsonger lades serien ner av amerikanska AMC. Då blev Netflix räddaren i nöden: streamingjätten pumpade in pengar i serien som kunde fortsätta i ytterligare två säsonger. 

Samtidigt började Joel Kinnamans stjärna stiga i Hollywood: Han fick huvudrollen i en nyversion av ”RoboCop”, han stod sida vid sida med Liam Neeson i ”Run all night” och samma år som han sparrades med Kevin Spacey i ”House of Cards” syntes han bredvid bland andra Will Smith, Margot Robbie och Jared Leto i ”Suicide Squad”. 


LÄS MER: Netflix: Här är alla tv-nyheter för maj 2018


Richard Holm regisserade flera av filmerna i ”Johan Falk”-serien och minns med glädje hur det var att jobba med Joel Kinnaman. 

– Man kände på en gång att den här killen har star quality, en karisma som man inte var van vid att folk hade på den tiden, säger Holm.


LÄS MER: Joel Kinnamans känslomässiga ord i tv 


Joel Kinnaman i nya serien "Altered Carbon".
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS

Spelar huvudrollen i nya Netflix-satsningen

Netflix storsatsning ”Altered Carbon” baseras på Richard K. Morgans roman och handlar om Takeshi Kovacs, rollfiguren som Joel Kinnaman spelar. 

Han väcks till liv flera århundraden efter sin död för att utreda mordet på världens mest förmögna man. I seriens framtidsdystopi har det mänskliga medvetandet digitaliserats, vilket gör att fysiska kroppar – här kallade fodral – kan jämföras med engångsartiklar.

Eftersom fysiska kroppar är utbytbara, finns det verkliga värdet hos en person i dennas ”hjärnbarkstack”, det digitala medvetandet. När Takeshi Kovacs vaknar efter sitt fängelsestraff har hans ”hjärnbarkstack” placerats i Joel Kinnamans kropp. 

– Jag har gjort några ganska stora filmer, men aldrig sett sådana inspelningsplatser som de byggde för ”Altered Carbon”. Vissa var lika stora som tre fotbollsplaner och som en levande stad med affärer och restauranger, säger Joel Kinnaman när vi träffas i Paris och fortsätter senare: 

– Jag dras till science fiction för att jag älskar att förflyttas till en ny värld och fantisera om hur det skulle vara att leva där. Med ”Altered Carbon” fick jag göra det på riktigt. 


LÄS MER: Joel Kinnamans tortyrliknande bröllop 


Amerikanska medier har beskrivit ”Altered Carbon” som den dyraste första säsongen av en tv-serie någonsin. Om det gjorde huvudrollsinnehavaren Joel Kinnaman extra nervös? Han svarar direkt: 

– Jag omfamnar all typ av press. Det finns massa saker som är läskiga med det jag gör - i alla fall för mig. Det jag sysslar med handlar mycket om möta sina rädslor och involverar massa disciplin och hårt jobb. Därför söker jag mig till projekt där pressen är stor, för det gör det enklare att möta de där rädslorna och att vara disciplinerad. 

När du då har pressat dig till en viss punkt, måste du pressa dig ännu mer nästa gång?

– Ja, och jag tycker att det är ett hälsosamt sätt att leva sitt liv. Jag tycker att det är viktigt att typ tio procent av ens liv är utanför ens komfortzon och att man fortsätter  pressa sig att lära sig nya saker för att man ska nå de mål som man vill nå. 

– Jag försöker leva så även när jag inte har en film eller serie som jag jobbar med. Det kan handla om att jag lär mig en ny kampsport eller att surfa, men jag vill att det ska vara en pågående process där jag lär mig nya saker hela tiden - det gör också att man fortsätter vara ödmjuk.


JOEL KINNAMAN

Ålder: 38. 

Familj: Gift med Cleo Wattenström.

Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm. Halvsyskon med skådespelaren Melinda Kinnaman. Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. 

Aktuell: Spelar huvudrollen i Netflix storsatsning ”Altered Carbon”. Ska börja inspelningen av en ny tv-serie där han återförenas med Mireille Enos. Gör även huvudrollen i kommande filmen ”Three seconds”, som baseras på Anders Roslunds och Börge Hellströms roman ”Tre sekunder”. Rosamund Pike och Clive Owen finns också i rollistan. 


JOEL KINNAMANS ROLLER:

2002: ”Den osynlige”

2003: ”Hannah med H”

2005: ”Tjenare kungen”

2005: ”Storm”

2006: ”Vinnarskallar”

2006: ”Chiuhuahua”

2008: ”Andra Avenyn”

2008: ”Kompissnack”

2008: ”Arn: Riket vid vägens slut”

2009: ”I skuggan av värmen”

2009: ”183 dagar”

2009: ”Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser”

2009: ”Johan Falk: Vapenbröder”

2009: ”Johan Falk: National Target”

2009: "Johan Falk: Leo Gaut”

2009: ”Simon & Malou”

2009: ”Johan Falk: Operation Näktergal”

2009: ”Johan Falk: De fredlösa”

2010: ”Snabba cash”

2010: ”Arn”

2010: ”The Girl with the dragon tattoo”

2011: ”The Darkest hour”

2011: ”Safe house”

2012: ”Lola versus”

2012: ”Snabba cash II”

2012: ”Johan Falk: Spelets regler”

2012: ”Johan Falk: De 107 patrioterna”

2012: ”Johan Falk: Barninfiltratören”

2012: ”Johan Falk: Kodnamn Lisa”

2013: ”Snabba cash: Livet deluxe”

2011-2014: ”The Killing”

2014: ”Robocop”

2015: ”Knight of cups”

2015: ”Run all night”

2015: ”Child 44”

2016: ”Suicide Squad”

2016: ”Edge of winter”

2016-2017: ”House of Cards”

2018: ”Altered Carbon”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.