Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinnamans återförening med kollegan – efter tio år

Det har snart gått tio år sedan de träffades på ett flyg till Vancouver och klickade direkt. Foto: © Amazon Studios 2018
Efter ”The Killing” har Joel Kinnaman och Mireille Enos letat efter ett gemensamt projekt - nu återförenas de i tv-serien ”Hanna”. Foto: Christopher Raphael
Mireille Enos.Foto: © Amazon Studios 2018
Joel Kinnaman.Foto: Christopher Raphael
Joel Kinnaman.Foto: Christopher Raphael

LONDON. Det har snart gått tio år sedan de träffades på ett flyg till Vancouver och klickade direkt.  

Efter ”The Killing” har Joel Kinnaman och Mireille Enos letat efter ett gemensamt projekt - nu återförenas de i tv-serien ”Hanna”. 

– När man jobbar med någon som man tycker om, som man respekterar och när man gillar deras sätt att jobba, då finns det ett slags rytm som gör allt enkelt och roligt, säger Joel Kinnaman till Expressen.

Det var egentligen slumpen: Mireille Enos och Joel Kinnaman hade fått varsin roll i ”The Killing”, den amerikanska serien som baserades på danska ”Brottet”, men inte träffats. 

Sedan, i slutet av 2010, upptäckte duon att de skulle flyga samma plan till Vancouver, där pilotavsnittet av ”The Killing” spelades in. Mindre än tre timmar senare hade Enos och Kinnaman hittat varandra. ”Ja, det var nästan magiskt”, säger Mireille Enos, innan Joel Kinnaman fyller på: 

– Du vet när man träffar någon som man har stor respekt för på grund av deras talang, och sedan visar det sig att det finns mänskliga kvalitéer som förhöjer upplevelsen - så var det. 

– När jag ser tillbaka på det så tänker jag på generositet. Det var aldrig uttalat, men vi var det mot varandra. Det var aldrig en tävling, aldrig så att någon försökte göra sig bättre på bekostnad av den andra. 

Har velat arbeta tillsammans sedan slutet av serien

Nu, när det gått nästan fem år sedan fjärde och sista säsongen av ”The Killing”, sitter Joel Kinnaman, 39, och Mireille Enos, 43, på ett hotell i centrala London för att lansera Amazon Prime Videos nya serie ”Hanna”. 

Serien, som har svensk premiär 29 mars, är ett slags fördjupning och mer realistisk version av Joe Wrights film från 2011 med samma titel. 

I centrum: 15-åriga Hanna, spelad av Esmé Creed-Miles, som under sin uppväxt levt avskilt i Östeuropas avlägsna skogar tillsammans med sin pappa Erik, som är tidigare militär och som tränat Hanna att möta världen utanför deras isolerade bubbla.

– Joel är en fantastisk person och skådespelare. Det som var härligt med den här rollen som han gör som Erik och som inte har något med mig att göra, är att jag älskar att se honom spela en pappa, om än en annorlunda pappa. Då ser man en känsligare sida hos honom och det finns några underbara och även överraskande scener i serien, säger Mireille Enos. 

Hon och Kinnaman hade sedan ”The Killing” lades ner sökt efter en serie eller film att göra tillsammans. När Mireille Enos var påtänkt som en av huvudrollsinnehavarna i ”Hanna” började hon och Kinnaman sms:a om projektet. Sedan, som man säger, ledde det ena till andra och i detta fall en återförening. 

”Hittar ett slags tyst kommunikation”

Viktigt för Kinnaman och Enos, vilket de påpekar ett antal gånger, är att dynamiken mellan deras rollfigurer är annorlunda än i ”The Killing”. 

– Men det finns scener där vi verkligen får grotta ner oss och då märkte vi snabbt att vårt flyt var likadant som tidigare. Sättet som vi gillar att spela mot varandra och hur vi hittar varandra finns fortfarande, säger Joel Kinnaman och fortsätter: 

– När man jobbar med någon som man tycker om, som man respekterar och när man gillar deras sätt att jobba, då finns det ett slags rytm som gör allt enkelt och roligt. 

Nästan som en dans?

– Precis. Här i London finns det ju flera teaterensembles som jobbar ihop under flera år och då förstår man varandras nyanser och hittar ett slags tyst kommunikation. Jag och Joel har det där eftersom vi tillbringade så många timmar tillsammans med ”The Killing”, säger Mireille Enos. 

Rollfigurerna ni spelar i ”Hanna” har också en lång historia som går flera år tillbaka i tiden. 

– Ja, och i David Farrs manus skrivs inte allt ut, mycket hittas under ytan. När man då känner varandra så bra som jag och Mireille gör, då blir det svåra i att göra något av tystnad mycket mer spännande och även enklare, säger Joel Kinnaman.     

 

"Hanna”

# Tv-serie i åtta delar som har svensk premiär 29 mars på Amazon Prime Video. Serien baseras på på Joe Wrights film från 2011 med samma titel.

 

# Esmé Creed-Miles gör rollen som Hanna, medan Joel Kinnaman spelar Erik Heller och Mireille Enos tar sig an rollen som Marissa Wiegler. På rollistan finns även Joanna Kulig, Rhianne Barreto, Stefan Rudolf, Peter Ferdinando, Katharina Heyer, Benno Fürmann, Felicien Juttner, Gamba Cole och Justin Salinger.

 

# David Farr är seriens huvudmanusförfattare och har skrivit sju av seriens åtta avsnitt, medan Anna Ingeborg Topsoe är manusförfattare för avsnitt 5. Bland regissörerna finns finlandssvenska Anders Engström, som tidigare regisserat serier som ”Jordskott”, ”Tjockare än vatten” samt ”Taboo” med Tom Hardy. 

 

# Handling: ”15-åriga Hanna som under hela sin uppväxt levt avskilt i Östeuropas avlägsna skogar tillsammans med sin pappa Erik. Han har tränat sin dotter att möta den hårda världen utanför deras isolerade verklighet, men när den hänsynslösa CIA-agenten Marissa Wiegler hittar dem sätts Hannas överlevnadsfärdigheter på prov.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.