Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina ändrar slutet i klassiska ”Fight Club”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Brad Pitt i Fight Club.
Foto: DN EXPRESSEN / FILMBOLAG

Den klassiska 90-talsfilmen Fight Club får ett annat slut i Kina, rapporterar The Guardian

I stället för den ikoniska och explosiva slutscenen möts strömmande tittare i landet av en textremsa som ger ett alternativt slut. 

Den ikoniska filmen med Brad Pitt och Edvard Norton i huvudrollerna räknas som en av David Finchers mest klassiska filmer. 

Filmen innehåller flera ikoniska citat och blivit älskad över hela världen med det satiriska och anarkistiska budskapet.

Men nu har filmen fått ett nytt slut i Kina, vilket har väckt upprördhet hos kinesiska fans som sett piratkopierade versioner av originalet, skriver The Guardian. 

Lagt in en textremsa

I stället för det anarkistiska och antikapitalistiska budskapet i slutscenen har den bytts ut mot en textremsa framför en svart bakgrund. 

Där står det: 

”Tack vare Tylers ledtråd räknade polisen ut planen och kunde gripa alla brottslingar samt hindrade bomben från att explodera. Efter rättegången skickades Tyler till ett mentalsjukhus för psykologisk behandling. Han släpptes ur sjukhuset 2012”. 

Det är ännu inte klart om det är den kinesiska censuren som orsakat ändringen i slutscenen eller om filmens producent ändrat slutscenen. Tencent Video, som visar filmen i Kina, har inte velat kommentera saken, skriver The Guardian.

För att slippa censur i Kina släpper filmbolag i Hollywood ofta alternativa versioner av filmerna för att klara sig undan landets censur och därmed få tillgång till miljontals kinesiska konsumenter, skriver tidningen vidare. 

Under president Xi Jinping har kinesiska myndigheter försökt censurera element som anses ohälsosamma, vilket innefattar scener i filmer, tv och datorspel.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.