Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Bodnia hoppade av ”Bron" – nu är han tillbaka i ny storserie

Foto: BBC America/HBO Nordic
Sandra Oh Foto: BBC America/HBO Nordic
Kim Bodnia och Jodie Comer.
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Kim Bodnia är på allvar tillbaka i tv-strålkastarljuset efter sitt avhopp från ”Bron”. 

Och efter att ha spelat in ”Killing Eve” är den danska skådespelaren säker: 

– Det är en fröjd att det är två kvinnor som spelar huvudrollerna och en kvinna som skrivit manus. Det kommer jag söka i framtiden. 

Kim Bodnia, 52, lämnade ”Bron” efter två säsonger.

Beskedet kom under manusarbetet med seriens tredje omgång. Bodnia var missnöjd med hur berättelsen om hans rollfigur Martin Rohde skulle utvecklas; han gillade inte vad Rohde skulle göra, gillade inte sidoberättelserna och han ville att avsnitten skulle gå åt ett annat håll än de manus han läste.

Bodnia fick senare frågan om att medverka i en kort sekvens i den fjärde och sista säsongen av ”Bron” - han tackade nej. Tanken var att Thure Lindhardt och Kim Bodnia skulle ha träffat varandra i en flashback. 

- Men Kim ville inte komma tillbaka. Det var en scen som var en gåva till tittarna och inte påverkade något storymässigt, men när Kim inte ville vara med så strök vi den, har ”Brons” upphovsman Hans Rosenfeldt tidigare berättat. 

Ett av skälen till Kim Bodnias nej: hans betydande roll i ”Killing Eve”, en ny serie baserad på Luke Jennings böcker med Sandra Oh och Jodie Comer i huvudrollerna. 

Kim Bodnia om nya rollen 

Här spelar Kim Bodnia en rollfigur vid namn Konstantin, ett slags handledare och extrapappa till yrkesmördaren Villanelle. 

- Manuset är otroligt välskrivet. Det är en kvinna som har skrivit det och med det följer att det finns nyanser som är helt fantastiska, säger Kim Bodnia när vi pratar om ”Killing Eve”. 

Han fortsätter: 

- Min roll finns runtomkring denna Villanelle och det är en spännande relation. Det finns massa dynamik i det där. Till skillnad från en normal crimeserie kommer man också in i huvudet på de två kvinnliga huvudrollerna och så finns det massa överraskningar för tittarna att uppleva. 

Kim Bodnia menar att hans egen roll dessutom gav honom möjligheten att skapa en resa för tittaren på så sätt att Konstantin utvecklas under första säsongens åtta avsnitt. 

- Det har varit spännande. Han är en underhållande rollfigur som ska vara den förstående fadern och samtidigt ett slags tränare för lönnmördare som Villanelle. Så det är en stark person jag spelar, han måste ju bygga tillit hos människor som är psykopater. 

Flera gånger under vårt samtal lyfter Kim Bodnia vikten av att det är Phoebe Waller-Bridge som har skrivit seriens manus. 

Han säger bland annat: 

- Jag tar alltid med mig något från varje projekt. Det här gången var det bland annat den stora kärleken alla hade för serien. Det här är en stor produktion, men välfungerande. Sedan är det en fröjd att det är två kvinnor som spelar huvudrollerna och en kvinna som skrivit manus. Det kommer jag söka i framtiden. 

KIM BODNIA

Ålder: 52

Familj: Frun Rikke Louise Andersen och fyra barn.  

Karriär: Slog igenom i danska filmen ”Pusher”. Har sedan dess medverkat i filmer som ”I Kina käkar dom hundar”, ”Himmelfall” samt Oscarsvinnaren ”Hämnden” av Susanne Bier i vilken Mikael Persbrandt gör huvudrollen. Kim Bodnia är även känd från tv-serien ”Bron”, där han i två säsonger spelade Saga Noréns danska kollega Martin Rohde. 

Aktuell: Gör rollen som Konstantin i nya tv-serien ”Killing Eve”. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!