Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Anderzon: Först fick jag världens panik

CANCERN KVAR. Strålningsbehandlingen har inte hjälpt. Kim Anderzons tumör är fortfarande kvar. "Jag hade några känsliga dygn", säger hon om första tiden efter beskedet. Foto: Marie Birkl

Kim Anderzon, 70, hade verkligen trott att hon skulle vara frisk från cancern.

När röntgenplåtarna visade något annat reagerade hon starkt:

- Först fick jag världens panik. Det var väldigt jobbigt. Men jag besinnade mig.

Med hjälp av ångestdämpande tabletter och den vackra jämtländska naturen har skådespelerskan klättrat så pass mycket upp ur svackan att hon kan blicka framåt igen.

Anderzon berättade om cancern i april

I början av april valde Kim Anderszon att berätta offentligt om att hon drabbats av en tumör i ryggen. Skådespelerskan har svåra smärtor och tvingas till att ställa in föreställningar.

 

Ett par veckor senare får Kim Anderzon det glädjande beskedet att cancern inte har spridit sig och att hon nu kan inleda en strålningsbehandling.Hon får då vård i hemmet och tvingas till att använda kateter på grund av den svåra smärtan.

 

I början på maj påbörjade den folkkära skådespelerskan ett program med 25 strålningar. Behandlingen avslutades i början på sommaren.

 

För drygt en vecka sen röntgades Kim Anderzon ännu en gång. Läkarna kunde konstatera att cancern inte spridit sig, men att tumören fortfarande var kvar.

Strax efter läkarbesöket i förra veckan satte sig Kim Anderzon i bilen och bara körde upp mot systern i Jämtland.

Hon behövde miljöombytet. En annan skog än den som finns hemma, energin i den friska fjälluften.

Barnbarnet fick följa med som stöd.

- Vi pratar om livet. Inte om döden. Skrattar mycket.

En återbudstid på Karolinska har nu hastigt fört Kim Anderzon tillbaka till Stockholm. Hon har väntat hela sommaren. Nu väntar hon igen. Inför senaste beskedet var hon taggad:

- Då var jag helt övertygad om att jag var hundra procent frisk och att nu skulle vi dricka champagne. Jag hade verkligen förväntat mig ett oerhört positivt meddelande. Det var därför det blev en sådan djupdykning.

Strålningen hjälper inte

För cancern hade visserligen inte spridit sig. Men tumören i ryggen hade heller inte krympt - den var opåverkad av strålningen.

- Jag hade några känsliga dygn, säger Kim Anderzon om den första tiden efter beskedet. Sen började hon, på läkarens inrådan, att ta tabletter.

- Det är svagt ångestdämpande som jag tar några gånger per dag. Det gör att jag inte behöver umgås med negativa tankar. Jag har aldrig haft ångest i hela mitt liv, så det känns precis som vanligt. Men om jag inte fick dem tror jag att mitt huvud skulle vara fullt av tankar som jag inte mår bra av.

"Känner mig stark"

Nu finns där i stället andra saker. I oktober har Kim nypremiär på "Den skalliga primadonnan", och hon fortsätter att tacka ja till förfrågningar. Ser på tillvaron som att ingenting egentligen har hänt. Hon har ju ingen värk. Bara lite känselbortfall och stickningar i ena skinkan.

- Jag mår relativt bra även om jag inte riktigt kommer ihåg hur det är när man mår bra. Men jag känner mig stark.

Unnade sig två klänningar

Vad som händer sen vet Kim Anderzon inte riktigt. Läkarna funderar över nästa steg i behandlingen. Så skådespelerskan skingrar tankarna, unnar sig och går på NK. Två nya klänningar blev det i stället för en. Hon kände ju sig så snygg i båda.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!