Kim Anderzon syns här tillsammans med sin dotter Tintin. Foto: Thomas EngströmKim Anderzon syns här tillsammans med sin dotter Tintin. Foto: Thomas Engström
Kim Anderzon syns här tillsammans med sin dotter Tintin. Foto: Thomas Engström
Kim Anderzon spelade med Lottie Ejebrant i Lasse Åbergs "Sällskapsresan" från 1980.Kim Anderzon spelade med Lottie Ejebrant i Lasse Åbergs "Sällskapsresan" från 1980.
Kim Anderzon spelade med Lottie Ejebrant i Lasse Åbergs "Sällskapsresan" från 1980.
Skådespelarna Johan Rabaeus, Kim Anderzon och Björn Granath i Moravias pjäs "Det ljuva bombnedslaget" från 1986. Foto: Sam Stadener / Tt /Skådespelarna Johan Rabaeus, Kim Anderzon och Björn Granath i Moravias pjäs "Det ljuva bombnedslaget" från 1986. Foto: Sam Stadener / Tt /
Skådespelarna Johan Rabaeus, Kim Anderzon och Björn Granath i Moravias pjäs "Det ljuva bombnedslaget" från 1986. Foto: Sam Stadener / Tt /
SVT:s julkalender "Julens hjältar" från 1999. Här är Kim Anderzon med Tomas Bolme och Ing-Marie Carlsson.SVT:s julkalender "Julens hjältar" från 1999. Här är Kim Anderzon med Tomas Bolme och Ing-Marie Carlsson.
SVT:s julkalender "Julens hjältar" från 1999. Här är Kim Anderzon med Tomas Bolme och Ing-Marie Carlsson.
Som en del av "Brandebys bravader" i TV3.Som en del av "Brandebys bravader" i TV3.
Som en del av "Brandebys bravader" i TV3.
Kim Anderzon i en av de omtalade "Kärlekens språk"-filmerna. Sexualupplysningsfilmerna hade realistiska sexscener som fick mycket uppmärksamhet. Foto: - -Kim Anderzon i en av de omtalade "Kärlekens språk"-filmerna. Sexualupplysningsfilmerna hade realistiska sexscener som fick mycket uppmärksamhet. Foto: - -
Kim Anderzon i en av de omtalade "Kärlekens språk"-filmerna. Sexualupplysningsfilmerna hade realistiska sexscener som fick mycket uppmärksamhet. Foto: - -
Komedifilmen "Ha ett underbart liv" från 1992.Komedifilmen "Ha ett underbart liv" från 1992.
Komedifilmen "Ha ett underbart liv" från 1992.
Kim Anderzon var också med i "Stjärnorna på slottet" 2011. Foto: Anna-Karin NilssonKim Anderzon var också med i "Stjärnorna på slottet" 2011. Foto: Anna-Karin Nilsson
Kim Anderzon var också med i "Stjärnorna på slottet" 2011. Foto: Anna-Karin Nilsson
Här är hon med sin häst Ceysir. Foto: Erika StenlundHär är hon med sin häst Ceysir. Foto: Erika Stenlund
Här är hon med sin häst Ceysir. Foto: Erika Stenlund
Tidigare i oktober berättade Kim Anderzon om sin cancer i Expressen. Foto: Cornelia NordströmTidigare i oktober berättade Kim Anderzon om sin cancer i Expressen. Foto: Cornelia Nordström
Tidigare i oktober berättade Kim Anderzon om sin cancer i Expressen. Foto: Cornelia Nordström

Kim Anderzon är död – avled i sitt hem

Publicerad

Den folkkära skådespelerskan Kim Anderzon har gått bort.

Hon avled i hemmet i Lindholmen på fredagen, uppger hennes livskamrat Lars Naumburg.

I måndags samlade Kim Anderzon ett 70-tal vänner på restaurang Wasahof i Stockholm och tog farväl.

– Hon sov till klockan tre på eftermiddagen. Det är klart att vi undrade: Ska hon orka? Sedan klev hon in och höll ett bländande tal för alla, säger hennes livskamrat Lars Naumburg.

Kim Anderzon somnade in efter en tids cancersjukdom på fredagskvällen.

"Jag sitter just nu vid Kim Anderzons dödsbädd. Hon andas men har sedan i tisdags förmiddag lämnat sitt kommunikativa medvetande" skriver Lars Naumburg i ett brev på fredagen.

– Kim var aldrig bitter på sin sjukdom, aldrig arg. Men hon var ledsen för att hon inte fick fortsätta leva, för hon älskade att leva, säger Lars Naumburg till Expressen.se.

På fredagskvällen var hela familjen samlad, berättar Lars Naumburg.

– Det här blir en jobbig tid. Det här blir en svår tid. Hon har betytt mycket och det är svårt när en så stark person försvinner, säger Lars Naumburg.

I måndags samlades ett 70-tal vänner och kolleger för att minnas Kim Anderzons liv och karriär. Några av vännerna hade inte träffat henne sedan hon blev sjuk.

– Hon var hårt märkt av sin sjukdom. Så det är klart att de reagerade, säger Lars Naumburg.

"Var mycket sjuk"

Lars Naumburg och Kim Anderzon.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Kim Anderzon själv sov till klockan 15 samma eftermiddag, och hela hennes medicinering och behandling var inriktad på att hon skulle orka med detta. Filmaren Fredrik Egerstrand i samarbete med SVT filmade också festen.

"Gästerna hade fått i uppgift att i samspråk med Kim berätta, prata om och dela med sig inför kameran och varandra om föreställningar, projekt och upplevelser de delat med henne. Från sextiotalet fram tills nu" beskriver Lars Naumburg middagen i sitt brev till Expressen.

– Kim var mycket sjuk, men hon tog sig dit i alla fall. Jag visste att hon skulle fixa det. Hennes förmåga att leverera var sådan, säger Lars Naumburg.

När Kim Anderzon kom till Wasahof höll hon ett bländade tal till vänner och kolleger som följt henne genom livet.

Kim och Tintin Anderzon.Foto: Thomas Engström
– Det var en varm tillställning. Sorg fanns med, absolut. Men det var värme som dominerade, säger Lars Naumburg.

Skådespelaren och journalisten Gert Fylking lärde känna Kim Anderzon på Pistolteatern 1968 och var en av alla vänner som fanns på plats på festen i måndags på Wasahof.

- Det var Kims absolut mest magnifika föreställning någonsin, säger han. Jag fattar inte hur hon hade styrkan och orkade vara så generös och ta sig tid med precis alla som var där. Att hon trots sitt fruktansvärda elände gav alla den tid de ville ha. Hon tog farväl och alla som var där visste att det var sista gången.

"Pratade med alla"

Gert Fylking berättar att vännerna samlades klockan 17 och att Kim Anderzon anlände till Wasahof klockan 18.

– Hon gick runt och pratade med alla stödd på sin käpp och sin man. Det fanns en divan där hon sedan kunde lägga sig och vila, och de som ville gick dit och pratade med henne.

Det var många välkända skådespelare och artister på plats och flera gjorde framträdanden.

– Det var mycket begåvat folk där och det var hög klass på underhållningen, säger Fylking. Vissa hade förberett saker och andra improviserade. Det var en otroligt uppsluppen och glad stämning. Roligt och meningsfullt. Kim gjorde aldrig något om det inte fanns en mening i det.

Johan Rabaeus var en annan av vännerna som fanns på plats.

– Det är bland det modigaste jag har upplevt. Hon hade en avskedsfest där hon tog farväl av alla sina vänner. Det är bland det modigaste jag har upplevt, säger Johan Rabaeus.

Han beskriver det som att Kim Anderzon lämnade dem med flaggan i topp.

– Det var en väldigt speciell kväll eftersom vi alla visste hur sjuk hon var. Jag förstår inte var hon fick kraften ifrån överhuvudtaget, säger Johan Rabaeus.

Även Kjell-Olof Feldt, Barbro Smeds, Peter Kneip och Gert Fylking deltog i avskedskalaset.

– Henning Mankell hade skrivit ett fantastiskt brev, han kunde inte komma, säger Lars Naumburg.

"Såg sanningen i vitögat"

Kim Anderzon var aldrig bitter eller arg, trots sjukdomen, menar livskamraten Lars Naumburg.

– Vi såg sanningen i vitögat. Men därifrån till att bli bitter, det är inte samma sak. Hon har varit mycket sorgsen över att tvingas avsluta sitt liv. Hon hade väldigt mycket kvar att ge.

– Jag har aldrig träffat en människa med så mycket kraft, säger Lars Naumburg.

"När jag körde henne till de sista föreställningarna av Den Skalliga Primadonnan på Boulevardteatern i Stockholm ,hade hon så ont att hon inte kunde sitta och knappt kunde gå. Hon gjorde sina röstövningar liggande i baksätet. Att ställa in en föreställning fanns inte på hennes karta" skriver Lars Naumburg i sitt brev i kväll.

Skådespelaren Kim Anderzon fick sitt genombrott med Dario Fopjäser på 1970-talet och älskas för sina filmroller i "Sällskapsresan", "Göta kanal" och "Rederiet" men spelade in i det sista. Så sent som i fredags stod hon på scen i "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern i Stockholm.

I början av oktober intervjuades Kim Anderzon av Expressens Karin Sörbring.

– Det är motigt nu. Jag mår inte alls så himla bra. Men sjukdomen har lärt mig en bra sak och det är att jag måste våga be om hjälp. Min man Lasse är en ängel. Han vill inte att jag ska vara ensam när jag är så dålig. Han är med mig på dagarna och jobbar på kvällar och nätter när jag sover, eller så är min dotter eller son hos mig på vår gård och lagar mat och masserar mig, sa Kim Anderzon till henne då.

På tisdagen förlorade Kim Anderzon sitt kommunikativa medvetande, skriver Lars Naumburg i sitt brev till Expressen. Hon vaknade inte upp efter det, och på fredagen avled hon i sitt hem. Kim Anderzon blev 71 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag