Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kikki Danielssons skada – inte läkt än

Foto: SVEN LINDWALL

Det har gått 40 år sedan hon tävlade i Melodifestivalen första gången.

Nio tävlingar och ett benbrott senare gör Kikki Danielsson, 65, comeback i tävlingen som hon har vunnit två gånger.

Sångerskan har legat i hårdträning inför revanschen - men den brutna foten har fortfarande inte läkt helt.

– Jag haltar litegrann men jag bjussar på det, tack och lov sjunger jag inte med foten, säger hon.

Kikki Danielssons stora comeback i Melodifestivalen kunde inte ha börjat mer dramatiskt. Precis innan SVT:s presskonferens – där artisterna skulle presenteras – bröt sångerskan foten. Kikki Danielsson, som levt hela sitt liv i rampljuset, stal återigen hela showen.

När Expressen träffar henne på stadshotellet i Karlstad två månader senare har foten läkt. Vid hennes sida finns hela tiden parhästen Sören "Sulo" Karlsson, som Kikki Danielsson menar räddade hennes karriär.

Bidraget, "Osby Tennesee", är en sammanfattning av Kikki Danielssons liv – på tre minuter.

– Så innehållslöst var det, säger Kikki Danielsson och skrattar.

Du sjunger bland annat om när du blev bortlämnad till en fosterfamilj som femåring?

– Jag har pratat om det här i så många år så åtminstone känner mina fans till min historia, men det är kul att få berätta i det här sammanhanget.

Hur har barndomen påverkat ditt liv?

– Den har naturligtvis påverkat mycket på det sättet att jag har känt att jag måste vara alla till lags. Jag har ju sjungit in alla låtar som Bert Karlsson har sagt åt mig att göra och har inte vågat säga emot någonstans. Det har tagit väldigt lång tid för mig att bli vuxen och få lite jävlar anamma men nu känner jag att jag är där och det känns väldigt bra.

 

LÄS MER: Benjamin nobbas – av både Pernilla och Emilio 

 

Det har gått 40 år sedan Kikki Danielsson debuterade i Melodifestivalen och sedan dess har en hel del hänt i tävlingen. Särskilt för gamla schlagerrävar har det blivit tufft – förra året blev det fiasko både för Charlotte Perrelli och för Roger Pontare.

– Jag är inte orolig men det är klart jag vill vinna. Men det viktigaste för mig är att få göra den här låten och visa var jag står i dag.

Hur är det med foten i dag?

– Jag har ju sluppit gipset i alla fall. Jag haltar litegrann men jag bjussar på det, tack och lov sjunger jag inte med foten. Jag kan ta mig fram och har mycket folk runtomkring mig så jag är inte nervös för det.

Kikki Danielsson om vinstchanserna i Melodifestivalen 2018

Kikki Danielsson skrattar samtidigt gott åt det faktum att hon anlände till SVT:s presskonferens i en rullstol.

– "Nu får hon alla rubrikerna, det var fan typiskt".

Det var värt någonting att bryta foten i alla fall?

– Haha ja men det var ju inte med beräkning kan jag säga. Någonstans går min gräns.

Har SVT stöttat dig i det här?

– De skickade blommor precis efter presskonferensen och önskade mig lycka till.

Samtidigt har Kikki Danielsson legat i hårdträning med Christer Skog, tidigare förbundskaptenen för det svenska längdskidslandslaget.

– Jag har gym hemma nu så jag har varit stenhård, minst en gång om dagen går jag ner och cyklar. Nu har jag inte gjort någonting på en vecka och det känns faktiskt.

Vad tror du om konkurrensen på lördag?

– Det är tre artister som jag inte ens vet vilka de är. Edward Blom och Benjamin  Ingrosso vet jag vilka de är. Jag visste inte ens att Sigrid Bernson sjöng. Men det är en vinst bara att vara här. Samtidigt är jag en vinnarskalle men jag tror inte det är bra om jag vinner för det finns inte så många forum för unga nya och duktiga artister.

 

LÄS MER: Melodifestivalen 2018: Allt du behöver veta 

 

Du drog dig tillbaka efter "Så mycket bättre", vad har du gjort sedan dess?

– Jag har gjort lite ströjobb men man är ganska slut efter de där elva dagarna på Gotland så först tog jag två veckors semester. Sedan åkte jag på halsfluss. Det handlade väl om stress.

Hur var det att vara med?

– Sagolikt och livsomvälvande. När det var min dag upplevde jag eufori och det har jag aldrig någonsin gjort förut. Jag kände att jag svävade. 

Kikki Danielsson har som sagt fått en ny karriär – men hon har samtidigt tankar på ett avslut.

– Jag vill inte säga avslut för det är ingen som står för det, det är bara Kent som har gjort det. Men jag vill sluta med flaggan i topp, de ska inte behöva bära ner mig från scen för att jag låter förjävligt.