Kikki Danielsson spred en artikel från främlingsfientliga sajten Fria Tider på Twitter. Sedan dess har hon jagats av en hatstorm. Foto: Mats AnderssonKikki Danielsson spred en artikel från främlingsfientliga sajten Fria Tider på Twitter. Sedan dess har hon jagats av en hatstorm. Foto: Mats Andersson
Kikki Danielsson spred en artikel från främlingsfientliga sajten Fria Tider på Twitter. Sedan dess har hon jagats av en hatstorm. Foto: Mats Andersson
Via sin Twitter har hon försökt att slå tillbaka mot rasismanklagelsrna, men förgäves.Via sin Twitter har hon försökt att slå tillbaka mot rasismanklagelsrna, men förgäves.
Via sin Twitter har hon försökt att slå tillbaka mot rasismanklagelsrna, men förgäves.
"Det var oerhört skrämmande. Jag har inte träffat människor som hatar och är fanatiska. Det var det värsta jag varit med om. De är ju livsfarliga", säger hon till Expressen. Foto: Stefan Söderström"Det var oerhört skrämmande. Jag har inte träffat människor som hatar och är fanatiska. Det var det värsta jag varit med om. De är ju livsfarliga", säger hon till Expressen. Foto: Stefan Söderström
"Det var oerhört skrämmande. Jag har inte träffat människor som hatar och är fanatiska. Det var det värsta jag varit med om. De är ju livsfarliga", säger hon till Expressen. Foto: Stefan Söderström

Kikki Danielsson om rasismanklagelserna

Publicerad

Kikki Danielsson spred en artikel från främlingsfientliga sajten Fria Tider på Twitter.

Nu talar hon ut om hatstormen – och slår tillbaka mot rasismanklagelserna.

– Jag blev rädd, säger hon.

Kikki Danielsson kallas rasist på Twitter.

Sångerskan delade häromdagen en artikel från den främlingsfientliga sajten Fria Tider. Artikeln har rubriken ”Somalier berättar: Därför våldtar vi nordiska kvinnor”.

Kritiken lät inte vänta på sig.

– Det var oerhört skrämmande. De skrev att jag var rasist, nazist, och idiot. Jaha. Jag blev rädd. Att det finns så mycket hat. Jag har inte träffat människor som hatar och är fanatiska. Det var det värsta jag varit med om. De är ju livsfarliga, säger hon.

"Twittrade mot våldtäkt generellt"

Hon säger att hon inte förstod vilken sajt hon länkat till.

– Jag blev väldigt upprörd. Jag tittar inte vad det var för tidning. Jag trodde det handlade om våldtäkter i Norge. Som kvinna blev jag förbannad. Sedan rasade det. Jag förstod ingenting. Jag känner inte ens till de här sajterna. Ändå kallar de mig rasist, säger hon.

Den här artikeln gör ju en grej av att det just är somalier som våldtar.

– Det är väldigt olyckligt. Jag twittrade mot våldtäkt generellt. Det spelar ingen roll vilken hudfärg du har. Rasist eller nazist är det sista jag är. Det står väl i bibeln att Gud skapade människan som en avbild av sig själv. Då kan ju Gud lika gärna vara svart. Eller en hen. Varför skulle han vara vit?

"Får aldrig generalisera"

Nu tar hon avstånd från artikeln och sajten.

– Man kan aldrig säga att svenskar är sådana och somalier är sådana, eller att alla alkoholister kommer förbli alkoholister. Man får aldrig generalisera. Då blir det så förbannat fel, säger hon.

Kikki Danielsson säger att hon ska ta bort sin tweet, och kommer tänka till en extra gång innan hon länkar vidare i framtiden.

– Jag fick ju lära mig något nytt. Jag kommer att kolla lite noggrannare i framtiden. Det var helt aningslöst. Jag reagerade blixtsnabbt, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag