Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kikki Danielsson: "Jag brakade ihop helt"

Kikki Danielsson öppnar nu upp sig om livet.
Foto: Annika Af Klercker
Kikki i duett med Måns.
Foto: Roger Vikström
Kikki Danielsson ser nu ljusare på livet.
Foto: Robin Aron

Nu ser Kikki Danielsson, 62, ljusare på livet - 2015 har börjat bra och ska bli en vändpunkt.

Men hon berättar också om de mörka stunderna och om sin kärlekslängtan.

– Jag har levt i celibat i 13 år, säger hon.

Kikki Danielsson

Namn: Ann-Kristin Danielsson.

Ålder: 62 år.

Familj: Två barn och två katter.

Bor i: Bollnäs.

Karriär: Varit med i Melodifestivalen nio gånger och vunnit två, ”Dag efter dag” med Chips 1982 och solo med ”Bra vibrationer” 1985. Har fått 26 guldskivor och två platina. Har sjungigt i dansbanden Nickies, Wizex och Roosorna, gett ut mängder av singlar, legat 29 gånger på Svensktoppen, varit utsedd till Skandinaviens bästa countrysångerska flera gånger. Och mycket mer.

Aktuell: Snart, med en ny skiva.

Kikki Danielsson, som i kväll medverkar i Kanal 5:s "Ullared", går sällan ut, utan lever ett tillbakadraget liv i sitt radhus i Bollnäs tillsammans med sina två katter. På nyårsafton var första gången sedan hon skilde sig, 2001, som hon inte tillbringade högtiden ensam framför tv:n.

– Jag gick över till grannen. Det var första gången på länge jag inte var ensam på nyårsafton. Det har varit så sedan skilsmässan. Tidigare har det ibland hänt att jag gått och lagt mig innan tolvslaget, säger Kikki.

Kikki har några tuffa år bakom sig. Allt började när hon bröt benet för drygt tre år sedan. Olyckan var framme när Kikki fastnade i en sladd medan hon klädde granen.

"Brakade ihop helt"

Återhämtningen gick inte som den skulle och Kikki kände sig låg.

– Jag brakade ihop helt 2012. Då hade jag haft jätteproblem. Jag var gipsad och kunde inte gå riktigt. Jag skulle i väg och jobba, så jag stod nere i källaren och packade. Benet gjorde så ont. Jag tänkte "hur ska jag ta mig upp på tåget?". Sen tänkte "Vad är jag för idiot, hur ska jag komma upp med väskan för trappan". Allt brakade loss, jag bara skrek. Jag fick panikångest som höll i sig under 1,5 år, säger hon.

Det blev en mörk tid i Kikkis liv, men det skulle komma att bli värre.

– Jag gick i någon slags dvala. Sen tvärdog hunden. Jag var alldeles tom inuti, jag bara satt i soffan och glodde rakt fram. Då kom katten, som var 18 år, upp för trappen och jag tänkte "det är lika bra att avliva honom och ta den sorgen på en gång". Så jag slog ihop sorgerna och bröt ihop hos veterinären när vi kom dit.

Kikki, du låter inte så lycklig?

– Lycklig vet jag inte om jag någonsin har varit. Jag kommer ihåg när jag vann den svenska uttagningen med "Bra vibrationer", vi åkte hiss och skrek rätt ut. Det var ett moment när jag var lycklig. Jag har tankar som kommer och går. Jag är sådan som sluter mig i mig själv. Jag vet att jag borde gå med i någon gympagrupp eller börja meditera. Sitta här själv kväll efter kväll är varken roligt eller sunt.

Kikki har helt slutat dricka.

– Ett sug för mig kan vara "nu är jag sugen på fläsk med löksås". Men sprit, nej, jag törs inte och vill inte. Jag får tacka panikångesten för det. Det var det värsta jag upplevt i hela mitt liv. Jag fick lägga om hela mitt tankesätt. Nu dricker jag ingenting alls. Jag trodde att jag skulle dö, hjärtat var utanför kroppen och vände. Jag hade sån enorm hjärtklappning. Det blev dödsångest. En kväll svällde mandlarna upp på fem minuter, de växte upp i gommen. Jag kunde inte andas och fick åka till sjukhuset.

Svårt att lita på andra

Kikki säger sig ha svårt att lita på män. Hon är rädd att hon ska få tillbringa resten av livet i ensamhet.

– Jag är inte öppen för att träffa någon. Jag har stängt alla dörrar, stängt av hela mig som ett osynligt skydd mot att bli utnyttjad och sårad igen. Att spela rollen som clown har alltid varit min bästa.

– Men det är klart, jag hade velat ha någon på ålderns höst. Men vem fasen hade det kunnat vara? Hur ska jag veta om det är Ann-Kristin de vill träffa, eller artisten Kikki. Jag missar säkert jättetrevliga killar för att jag är så misstänksam. Samtidigt vill jag inte bli sambo med någon. Utan träffas när det känns bra. Resa utomlands, gå på bio.

"Liten fling"

Senast hon hade ett förhållande var 2002.

– Jag hade en liten fling med en norrman. Sedan dess har jag varit ensam, och levt i avhållsamhet. Kramats har jag gjort. Men jag har levt i celibat i 13 år, säger hon.

Det senaste året har hon plågats av tankar på sjukdom. Kikki har låtit undersöka hela kroppen för att lugna ner sig.

– Jag har blivit spådd av en indier, som hade turban och hela baletten, som sa att jag skulle bli 84 år. Om så skulle bli fallet vill jag vara en någorlunda alert 84-åring, ingen grönsak som endast hålls vid liv genom en respirator och bara är en stor börda för mina barn. Jag har satsat mycket nu senaste året på att hålla mig frisk. Det har varit gastroskopi och sånt där. Det finns inga turnerande människor som inte har något fel på kistan, säger hon.

Men 2015 har börjat bra, menar Kikki. Hon letar nytt boende.

– I fem år har jag försökt hitta ett annat boende. Jag bor i fem rum och kök med två katter. Det är alldeles för stort, säger hon.

Snart är hon aktuell med en ny skiva. Den var planerad att släppas i februari men har av olika anledningar blivit försenad.

– Det har varit lite svart, men jag känner att jag är på väg ur det svarta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.