Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Keyyo om nätsuccén: "Målet är Stockholm"

Youtube-stjärnan "Keyyo" berättar om de positiva kommentarerna – men också om näthatet.
Artonåringen är en av de största svenska stjärnorna på Youtube.
Kristina "Keyyo" Petrushina.

Hon har snart tvåhundratusen följare på Youtube.

Men i takt med att Kristina "Keyyo" Petrushina blir mer populär, växer även näthatet.

– Det går inte att gömma sig från det, säger hon.

Svenska Youtube-stjärnor

■ Videoklippen har miljontals visningar - och att göra dem har blivit ett heltidsarbete.
■ Nu fyller Youtube 10 år, och vi firar genom att möta våra svenska Youtubers i en artikelserie.
■ Här är den nya tidens tv-stjärnor.

Det här är Keyyo på Youtube:

■ Kristina Petrushina startade kanalen för tre år sedan. Hon spelar in klipp som hon själv skulle tyckt vara roligt att se på.

■ Oftast är det i-landsproblem som skruvas upp, eller sådant som tonåringar skulle kunna känna igen sig i. Det är dels påhittade karaktärer, dels saker som Keyyo själv stött på.

■ Hennes klipp "Tjejer på morgonen" har visats snart 800 000 gånger.

■ I dagsläget har Keyyo 187 000 prenumeranter på Youtube.

Intresset för att filma har alltid funnits där. Redan som nioåring började Kristina Petrushina, 18, spara ihop pengar till en egen kamera, men redan innan dess lånade hon andras kameror.

För tre år sedan startade hon sin Youtubekanal, Keyyo.

– Jag insåg att det fanns en publik där som var intresserad av att se på klipp. Först ville jag bara hitta likasinnade människor och det var ett enkelt sätt att nå ut, säger Kristina Petrushina.

Nu har hon arbetat med Youtube på ett mer seriöst plan i två år. Hon har dessutom hunnit med andra projekt vid sidan av, bland annat för SVT.

Samtidigt går Kristina Petrushina andra året på gymnasiet i Göteborg.

– Jag går ju teaterprogrammet och det underlättar väldigt mycket. Skolan har varit väldigt stöttande när jag måste åka till Stockholm för att spela in, säger hon.

"Jag bröt ihop"

En gång i veckan spelar hon in klipp hemma. Hon tar upp allt som tonåringar kan tänkas vilja se på, men hon spelar också olika karaktärer.

– Jag brukar få mest positiva kommentarer, det är jag väldigt tacksam för. Det har inte alltid varit så. Även om det mesta är positivt kommer mycket skit. Men vissa ger också konstruktiv kritik, och det har gjort att jag utvecklats, säger Kristina Petrushina.

När hon började videoblogga för tre år sedan fick hon ta emot mycket kritik.

– Jag bröt ihop konstant, stängde ner sidan ofta och funderade på att ta bort klippet på grund av en elak kommentar. Det var så personligt, och varje gång de träffade en ny punkt kändes det som att det sved mer. Men ju mer man växer, så växer näthatet. Det går inte att gömma sig från det. Det finns alltid där, tyvärr, säger hon.

 

"Jag längtar"

Skillnaden är att hon nu, med runt 187 000 prenumeranter på Youtube, inte längre tar åt sig på samma sätt.

– Jag har blivit självsäkrare i min roll som videobloggare, och tack vare den enorma positiva feedbacken jag får, blir jag övertygad om att de andra kommentarerna inte är något att bry sig om egentligen, säger Kristina Petrushina.

Nästa sommar tar Kristina Petrushina studenten. Efter det ska hon flytta till Stockholm, eftersom hon ofta jobbar där.

– Det är största målet just nu, att ta mig upp till Stockholm direkt. Jag har en nedräkning på min mobil till studenten. Jag längtar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.