Kevin Spacey inför rätta – anklagas för övergrepp

Kevin Spacey står åtalad för fyra fall av sexuella övergrepp.
Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Under förmiddagen startar rättegången mot skådespelaren Kevin Spacey i brittisk domstol. 

Han står anklagad för fyra fall av övergrepp mot tre män.

Den amerikanske film- och tv-stjärnan har själv meddelat att han kommer att närvara när rättegången mot honom drar i gång i Westminster Magistrates Court i London under torsdagsförmiddagen.

Åtalet, som väcktes i slutet av maj, gäller fyra fall av sexuella övergrepp mot tre män och ska ha skett mellan åren 2005 och 2013 i London och grevskapet Gloucestershire.

Den 62-årige skådespelaren anklagades första gången i slutet av oktober 2017, då metoo-rörelsen blossade upp, av skådespelaren Anthony Rapp som anklagade honom för sexuella närmanden. Dessa ska enligt Rapp ha inträffat 1986, när han var 14 år. I samband med avslöjandena kom Spacey ut som homosexuell.

Under hösten 2017 fortsatte anklagelserna att strömma in, både i USA och Storbritannien, där vissa fall även ledde till åtal. Totalt har omkring 30 män riktat anklagelser mot Spacey och i september 2018 bedrev Scotland Yard sex utredningar om sexövergrepp mot män i Storbritannien. I maj 2019 höll Scotland Yard förhör i USA där Kevin Spacey medverkade frivilligt.

Fick sparken från Netflix

Anklagelserna mot den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren har lett till att han fick sparken från den framgångsrika Netflixserien ”House of cards”, att han blev av med ett tilltänkt pris på Emmygalan 2017 och att regissören Ridley Scott klippte bort och ersatte honom i filmen ”All the money in the world” med en annan skådespelare.

Flera av åtalen i USA har lagts ned och Kevin Spacey själv nekar till anklagelserna men har flera gånger gått ut och bett om ursäkt om hans beteende varit sårande eller skadande.

 Kevin Spacey står åtalad för fyra fall av sexuella övergrepp

Övergreppen ska ha inträffat i London samt i Gloucestershire i England

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.