"EN FRUKTANSVÄRD ÅNGEST." Kent Finell drömde att han skulle dö i augusti. Han höll på att bli sannspådd. Foto: JAN DÜSING
"EN FRUKTANSVÄRD ÅNGEST." Kent Finell drömde att han skulle dö i augusti. Han höll på att bli sannspådd. Foto: JAN DÜSING

Kent Finell hittad livlös i pool

Publicerad
Uppdaterad
"Mr Svensktoppen", Kent Finell, 64, kände att han höll på att dö när han klev ned i simbassängen - sedan försvann han ned i vattnet.
Med hjärtmassage fick några privatpersoner i gång hans hjärta - och räddade hans liv.
- Det var fruktansvärt, ett hemskt trauma. Och det värsta var att jag tidigare hade drömt om att jag skulle dö i augusti, säger Kent Finell till Expressen.
Radiomannen och journalisten Kent Finell som ledde ”Svensktoppen” i 19 år – svenskt rekord – bor i både Stockholm och Mallorca.
Det han har gått igenom under det senaste året önskar han inte ens sin fiende.
Vid jultid kunde han varken gå eller ligga. Läkarna på Mallorca konstaterade diskbråck.
Vid midsommar kollapsade han av smärtor och starka mediciner och fördes på bår till S:t Görans sjukhus i Stockholm.
– Där blev jag opererad med gott resultat. Det kändes fantastiskt efteråt – inga smärtor längre, säger han.

”Kände mig kvalmig”

För några veckor sedan kom nästa smäll.
– Jag åkte till Mallorca. det var varmt och jag tänkte ta ett bad i havet utanför Palma. Jag kände mig lite kvalmig i magen och på väg nedför trapporna till havet ångrade jag mig eftersom jag inte mådde bra. I stället gick jag till poolen som har havsvatten.
– Jag klev ned i vattnet som nådde mig till axlarna. I samma stund grep mig känslan, att nu skulle jag dö, jag skulle gå bort. Det var en fruktansvärd känsla, upplevelsen att känna att nu tar livet slut. Jag såg en man i poolen vars arm jag försökte nå för att få hjälp, men jag nådde honom inte, säger Kent Finell till Expressen.
Kent Finell sjönk medvetslös under ytan – hur länge han låg under vattnet är det ingen som vet.

Räddades till livet

Okända människor fick i gång hans hjärta igen.
– När jag vaknade låg jag på bassängkanten. Människor omkring mig hade givit mig hjärtkompression. Jag hade en fruktansvärd ångest, säger Kent Finell.
Efter händelsen har han haft väldigt ont i bröstet.
– Läkaren sa att det berodde på att jag fått hjärtkompression. Att jag blev medvetslös berodde förmodligen på en kombination av att jag äter hjärtmedicin och värmen – jag fick förmodligen ett blodtrycksfall, säger Kent Finell.

Drömde om döden

Nu går han omkring och oroar sig – ska det hända igen?
– Det är lite otäckt: påsken i fjol hade jag en mardröm om att jag läste tidningen och såg rubriken ”Kent Finell död”. Jag minns att jag sedan såg datumet, det var augusti 2008. Därför har jag gått och oroat mig i sommar, ”nu är det bara några dagar kvar till augusti...” Och så händer det här, säger Kent Finell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag