Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kent Finell hittad livlös i pool

"EN FRUKTANSVÄRD ÅNGEST." Kent Finell drömde att han skulle dö i augusti. Han höll på att bli sannspådd. Foto: JAN DÜSING
"Mr Svensktoppen", Kent Finell, 64, kände att han höll på att dö när han klev ned i simbassängen - sedan försvann han ned i vattnet.
Med hjärtmassage fick några privatpersoner i gång hans hjärta - och räddade hans liv.
- Det var fruktansvärt, ett hemskt trauma. Och det värsta var att jag tidigare hade drömt om att jag skulle dö i augusti, säger Kent Finell till Expressen.

FAKTA

Ledde "Svensktoppen" i 19 år
Namn: Kent Finell, 64.
Bor: Stockholm och Mallorca.
Yrke: Journalist.
Har gjort: Ledde ”Svensktoppen” i 19 år. Var radarpar med Mona Krantz i ”Gomorron” och ”Vardags” i Sveriges radio. Slutade på radion 1991 för att bli frilansare.
Okänd syssla: Är ambassadör för Filipstad i Värmland.
Hjärtmassage livsavgörande vid hjärtstopp
Om en människa får hjärtstopp efter en hjärtinfarkt är det livsviktigt att snabbt ge hjärtmassage för att försöka få i gång hjärtat och hålla
i gång blodcirkulationen. Det är mycket effektivare än mun-mot-mun-metoden. Det visar den senaste forskningen. Först efter 30 kompressioner mitt i bröstet ska man göra två inblåsningar.

Radiomannen och journalisten Kent Finell som ledde ”Svensktoppen” i 19 år – svenskt rekord – bor i både Stockholm och Mallorca.
Det han har gått igenom under det senaste året önskar han inte ens sin fiende.
Vid jultid kunde han varken gå eller ligga. Läkarna på Mallorca konstaterade diskbråck.
Vid midsommar kollapsade han av smärtor och starka mediciner och fördes på bår till S:t Görans sjukhus i Stockholm.
– Där blev jag opererad med gott resultat. Det kändes fantastiskt efteråt – inga smärtor längre, säger han.

”Kände mig kvalmig”

För några veckor sedan kom nästa smäll.
– Jag åkte till Mallorca. det var varmt och jag tänkte ta ett bad i havet utanför Palma. Jag kände mig lite kvalmig i magen och på väg nedför trapporna till havet ångrade jag mig eftersom jag inte mådde bra. I stället gick jag till poolen som har havsvatten.
– Jag klev ned i vattnet som nådde mig till axlarna. I samma stund grep mig känslan, att nu skulle jag dö, jag skulle gå bort. Det var en fruktansvärd känsla, upplevelsen att känna att nu tar livet slut. Jag såg en man i poolen vars arm jag försökte nå för att få hjälp, men jag nådde honom inte, säger Kent Finell till Expressen.
Kent Finell sjönk medvetslös under ytan – hur länge han låg under vattnet är det ingen som vet.

Räddades till livet

Okända människor fick i gång hans hjärta igen.
– När jag vaknade låg jag på bassängkanten. Människor omkring mig hade givit mig hjärtkompression. Jag hade en fruktansvärd ångest, säger Kent Finell.
Efter händelsen har han haft väldigt ont i bröstet.
– Läkaren sa att det berodde på att jag fått hjärtkompression. Att jag blev medvetslös berodde förmodligen på en kombination av att jag äter hjärtmedicin och värmen – jag fick förmodligen ett blodtrycksfall, säger Kent Finell.

Drömde om döden

Nu går han omkring och oroar sig – ska det hända igen?
– Det är lite otäckt: påsken i fjol hade jag en mardröm om att jag läste tidningen och såg rubriken ”Kent Finell död”. Jag minns att jag sedan såg datumet, det var augusti 2008. Därför har jag gått och oroat mig i sommar, ”nu är det bara några dagar kvar till augusti...” Och så händer det här, säger Kent Finell.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!