Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Finell har avlidit - radioprofilen blev 69

Kent Finell var en uppskattad programledare för program som "På väg" och "Gomorron", men kanske framför allt för "Svensktoppen", som han ledde i sammanlagt mer än 20 år.Foto: Jan Düsing
KENT FINELL.Foto: Jan Düsing
KENT FINELL FÅR BLOMMOR AV EXPRESSEN EFTER ATT DET SISTA SVENSKTOPPEN MED HONOM SOM PROGRAMLEDARE SPELATS IN. DECEMBER 2002.Foto: Cornelia Nordström
Foto: Anna Simonsson
RADIO "SVENSKTOPPEN". KENT FINELL. 1973.Foto: Bernt Claesson
RADARPAR. MONA KRANTZ OCH KENT FINELL, PIONJÄRER FÖR DET AVSPÄNDA SNACKET I RADIO.Foto: Olle Wester
1 / 7

Radiojournalisten och programledaren Kent Finell är död.

Bara några timmar tidigare hade han pratat med sin storebror Ralph Finell, 74, i telefon.

– Han var väldigt glad över att den kraftiga värken han haft i kroppen hade släppt, säger Ralph.

Det var under natten mot söndagen som Kent Finell plötsligt blev svårt sjuk. När han under söndagen kom in till St Görans sjukhus i Stockholm hade han över 40 graders feber, hög puls, högt blodtryck och var illamående.

– Han var väldigt dålig när han kom in. Man satte genast ingång med åtgärder i form av antibiotika. Under måndagen hade han så kraftig smärta i kroppen, så att på en skala mellan ett och tio låg det på nio, sa han. Då är det knappats uthärdligt, säger Ralph.

Eftersom Kent Finell nyligen hade vårdats på sjukhus i Spanien på grund av en kraftig förkylning var läkarna rädda att han drabbats av någon smitta.

– Han låg på isoleringsrum. De var väldigt restriktiva när det gällde att ta emot besök. Sedan vet vi att han hade hjärtbesvär under ganska många år, säger Ralph.

Behövde syrgas

På tisdagseftermiddagen pratade han med sin bror Kent i telefonen för sista gången.

– Han var väldigt glad över att den kraftiga värken han haft i kroppen hade släppt. Han hade fått medicinering för det och äntligen hade det släppt. Han kände att nu var det nog på gång igen.

– Men jag gick lite dubbla budskap. Han sa samtidigt: Jag mår inte bra. Han hade också syrgas för han syresatte inte tillräckligt bra.

Vid 20-tiden på onsdagskvällen pratade Kent Finell med sin sambo Jahn Backström, 63, i telefon.

– Vi sa god natt. Då lät det bra tycker jag. Vi pratade konstigt nog om framtidsgrejer. Död fanns inte i vårt tankesätt då, säger Backström.

Under tisdagskvällen blev Kent Finell sämre och strax innan midnatt avled han. Jahn Backström var då på väg till sjukhuset som ringt och bett honom komma.

– Då var hoppet att han skulle vara vid liv när jag kom fram. Men det var han inte.

Sjuk i lunginflammation

Kent Finell var sjuk i lunginflammation och hade sedan tidigare problem med hjärtat. Men vad som orsakade hans död är ännu inte känt. Enligt Jahn Backström gav hjärtat upp.

– Han fick hjärtstillestånd och de fick inte i gång hjärtat. Jag tror att det var lunginflammationen eller viruset som blev för mycket, säger Jahn Backström.

Läkarna tog flera prover på Kent Finell och ett av testerna väntar man fortfarande på svar ifrån.

– Det skulle kunna ge ett besked om vad det var för typ av lunginflammation han hade. Vi får väl avvakta och se vad det är för något. Men det var en plötslig död, säger Ralph Finell.

Kent Finell hade mycket planerat framöver. Under veckan skulle han hälsa på sina bröder i Värmland och på lördag skulle han gå på en kusinträff. Dessutom hade han och Jahn Backström flera resor inbokade.

– Hela hösten var inbokad. Vi skulle ner till Spanien och resa runt, från Mallorca till fastlandet. Sedan skulle vi till Dubai. Allt var inbokat och klart, säger Backström.

"Fantastiskt liv"

Finell var en uppskattad programledare för program som "På väg" och "Gomorron", men kanske framför allt för "Svensktoppen", som han ledde i sammanlagt mer än 20 år.

Kent Finell föddes i Karlstad och anställdes på Sveriges Radio 1966 som sport- och nyhetsreporter. Några år senare bosatte hansig i Stockholm där han jobbade som producent.

1991 började han jobba som frilans och de sista 15 åren av sitt liv tillbringade han till stor del i Spanien.

Trots att bröderna bor i Värmland hade de en nära kontakt med sin bror.

– Vi stod varandra väldigt nära och hade han en väldigt fin relation. Jag saknar honom något oerhört. Han har haft ett fantastiskt liv i alla fall. Han har haft det väldigt bra. Han var en mycket snäll person, säger Ralph.

Ingen begravning planerad

Peter Finell, 57, minns också sin bror med värme.

– Han var väldigt omtänksam, givmild och snäll, så det är ett tungt slag, säger han.

När och var Kent Finell kommer att begravas har de anhöriga inte hunnit ta ställning till ännu.

– Jag skulle tro att Kent var väldigt noga med sådana saker. Han har nog ganska detaljerat skrivit ner någonstans hur han vill ha det den här dagen det skulle inträffa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.