Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gärdestads tragedi – kämpar mot cancern

Kenneth Gärdestad Foto: TV4
Kenneth Gärdestad Foto: EXPRESSEN

TROLLHÄTTAN. Kenneth Gärdestad, 69, har hoppats länge på en spelfilm om brodern Ted Gärdestad. 

Men nu när den blir verklighet är han själv för sjuk för att kunna besöka inspelningarna i Trollhättan.

– Jag har legat med dropp i natt, säger han.

Det råder ett slags vemod på Folkets park i Trollhättan. De vackra takmålningarna ovanför det slitna trägolvet vittnar om en svunnen storhetstid, och på scen står Ted Gärdestad och sjunger ”Angela” framför vilt applåderande fans. 

En bit av sjuttiotalet eller nästan i alla fall, för det är ju inte Ted, utan en långhårig och jeansklädd Adam Pålsson som både sjunger och spelar själv på scen. Det är filminspelning en regnig torsdag, skådespelare och regissör möter pressen, men Kenneth Gärdestad kan inte vara på plats för att se sin dröm, om en spelfilm om Ted, gå i uppfyllelse:

– Jag kan inte åka ned, det går inte, jag har legat med dropp i natt, säger han och berättar att det har med hans cancer att göra. Droppet är näringsdropp som han har fått hemma:

– Det är en fantastisk tillgång att man slipper åka iväg till inrättningarna, istället kommer vitklädda goa glada människor och tar hand om en. 

Hur mår du?

– Jag har ju tyvärr de här underliggande sjukdomarna, jag måste få lite hjälp av läkarvetenskapen. Jag behandlas för hudcancer. Men jag försöker bli frisk!

– Just nu sitter jag i en bil som passagerare och tittar på utsikten. Jag är ute och rör på mig i alla fall, så gott det går.

Men du kommer på galapremiären?

– Ja, absolut! 

För närvarande är premiären av ”Ted – för kärlekens skull” tänkt till slutet av 2017, och Kenneth Gärdestad har höga förhoppningar på filmen som ska spänna över 25 år av kärlek och mörker. Musikgeniet och ljuset har sin plats, men också sjukdomen och självmordet.

 

LÄS MER: Kenneth Gärdestads tårar i "Så mycket bättre"

 

Regissören Hannes Holm säger att han inte ”tänker väja för mörkret”. Vad säger du om det?

– Ja, det gjorde inte jag när det gällde min bok heller, och jag känner att den här filmen är i trygga händer.

– Men jag känner också att jag inte vill att Ted ska bli ihågkommen som någon som hade problem. Jag vill minnas Ted i ljusa bilder, och har hela tiden kämpat för det. Det är viktigt för mig, och hade varit viktigt för Ted.

Kenneths önskan om filmen om Ted

Har du haft några andra önskemål på filmen?

– Nej, jag har berättat det jag har tyckt, och vad jag har haft för erfarenheter av Ted.

– Men hur man gör spelfilm av det, får du ta med Hannes Holm. Jag är inte kunnig i det.

Ja, Hannes sa något om att man, i förhållande till de anhöriga, måste vara en "god regissör, men inte för god…"

– Ja, du måste ju ha fria händer att tolka saker. Min huvudsakliga ambition är att min inte fastnar i Teds sjukdom utan får fram den spralliga leende människa som Ted var och att han levde för sin musik.