Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kenneth Gärdestad – hjärnan bakom Teds älskade låttexter

Kenneth Gärdestad var mannen som alltid stod i skuggan av sin åtta år yngre bror. Både före och efter dennes tragiska död.
Foto: ROGER LARSSON
Kenneth Gärdestad och Ted Gärdestad gjorde runt 100 låtar tillsammans, bland dem odödliga verk som ”Jag vill ha en egen måne” och ”Sol, vind och vatten”.
Foto: TORBJÖRN CALVERO / TORBJÖRN CALVERO © PREMIUM PUBLISHING

Kenneth Gärdestad skrev texten till ”Jag vill ha en egen måne” och nästan alla andra av brodern Teds berömda låtar.

Och allt ljus föll oftast på Ted – först på senare år fick storebror en rad priser för sina insatser.

Kenneth hittade sin egen måne när han skrev texter, då kom han ”till en annan värld”, sade han en gång.

Kenneth Gärdestad var mannen som alltid stod i skuggan av sin åtta år yngre bror. Både före och efter dennes tragiska död.

Men ingen vet om Ted Gärdestad skulle ha blivit en sådan fenomenal framgångssaga, en av den svenska popens klassiska gestalter, utan Kenneths låttexter. De gjorde runt 100 låtar tillsammans, bland dem odödliga verk som ”Jag vill ha en egen måne” och ”Sol, vind och vatten”.

– Jag befann mig på min egen måne när jag skrev texter till Teds musik, sade Kenneth en gång till Expressen.


LÄS MER: Kenneth Gärdestad är död – textförfattaren blev 69 år gammal 

Kenneth Gärdestad och Ted Gärdestad efter vinsten i Melodifestivalen 1979.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

Mannen bakom Ted Gärdestad

Musikentreprenören Stikkan Andersson, som lanserade Ted som 1970-talets store tonårsidol, brukade kalla Kenneth för ”the man behind”. Alltså mannen bakom lillebrors framgångar.

Kenneth Gärdestad undvek rampljuset och talade ogärna om sig själv. Däremot berättade han gärna om sin kärlek till Ted, om brödernas sammanhållning och samarbete – och om den stora sorg han kände efter Teds självmord för snart 21 år sedan.

Stikkan Andersson, Kenneth Gärdestad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Ted Gärdestad tar emot diamantskivor för Ted Gärdestads debut-LP "Undringar" 1972.
Foto: JAN WIRÉN

Han var en av den svenska pophistoriens främsta låtskrivare och han hade en framgångsrik karriär som arkitekt; han var chefsarkitekt på Kunskapsskolan. Och han blev uppriktigt glad över det erkännande och de priser han under senare år fick för sin konstnärliga gärning.

Svåra sjukdomar

Men hans sista år förmörkades av svåra sjukdomar, latent lymfom och hudcancer. Liksom av en familjefejd om filmen om Ted som hade premiär i januari.

 – Den måne jag har, den gång jag känner att jag kommer till en annan värld, är när jag skriver text. Jag befann mig på min egen måne när jag skrev texter till Teds musik. Det är därför det blev en sådan saknad när Ted och jag inte kunde jobba ihop längre, sade Kenneth till Expressen 2001, fyra år efter Teds död.

Kenneth Gärdestad har i intervjuer förklarat att det kändes som att han "blev amputerad" när brodern Ted dog.
Foto: JAN DÜSING

MARIA BRANDER: Först på slutet fick Kenneth Gärdestad sin revansch 


– För mig var Ted verkligen en lillebror som jag tog hand om, jag var ett slags beskyddare, hans väskbärare. Det var helt klart mer än syskonskap, han var på många sätt en del av mig själv, sade han.

Han förklarade i andra intervjuer att det kändes som att han ”blev amputerad” när brodern dog.

Texterna var "beställningsjobb"

Låtskrivandet gick till så att Ted först skrev musiken och Kenneth sedan texten – som alltid skulle handla om kärlek. Kenneth berättade att han fick skriva om många gånger innan Ted tyckte att orden kändes rätt när han sjöng dem.

– Alla mina texter var beställningsjobb. Och jag blev ofta refuserad. Ibland tio gånger, innan Ted var nöjd … Det skulle kännas som att det var hans ord, hans formuleringar, sade han till tidskriften Smockan, utgiven av Sveriges musik- och kulturskoleråd.

Kenneth Gärdestad och Ted Gärdestad gjorde runt 100 låtar tillsammans, bland dem odödliga verk som ”Jag vill ha en egen måne” och ”Sol, vind och vatten”.
Foto: TORBJÖRN CALVERO / TORBJÖRN CALVERO © PREMIUM PUBLISHING

Kenneth Gärdestad fick ofta frågan om hur det kändes att stå i bakgrunden trots att han hade så stor del i Teds framgångar. Han brukade vifta undan frågan. Men till Borås Tidning gav han 2008 ett öppenhjärtigt svar:

– Han var min åtta år yngre bror och det var lite lustigt att han alltid fick stå i rampljuset. Det kändes orättvist. Vi gjorde ju allt tillsammans. Men vi älskade varandra högt och den enes framgång blev också den andres lycka. 

Under senare år fick Kenneth en rad kulturpriser. Lite sent påtänkt, tyckte han själv.


LÄS MER: Janne Schaffer om sitt sista möte med vännen Kenneth Gärdestad 

Många priser

2015 fick han hemkommunen Sollentunas kulturpris och 2016 tilldelades han Musikförläggarnas hederspris för "mångåriga insatser i svenskt musikliv och för den drömväv av tidlösa berättelser som han delat med sig av". 

2017 mottog han Orusts stora Evert Taube-pris och beskrevs av juryn som "en lyriker i Evert Taubes anda". Och så sent som i februari i år fick han ta emot hederspriset på Grammisgalen ”för sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter".

Kenneth Gärdestad och Ted Gärdestad 1995.
Foto: BO BERGMAN / IBL

Strax efter det att han fått Musikförläggarnas pris intervjuades Kenneth i Svenska Dagbladet. Han förklarade att han var stolt och glad – och tillade:

– Men ska jag vara ärlig kände jag också "det var på tiden".

På frågan om han tyckte att han borde ha fått priset tidigare svarade han:

– Ja, ungefär.

"Sista hurraropet"

Kenneth Gärdestad fick ta emot hederspriset på Grammisgalan av kulturminister Alice Bah Kuhnke förra månaden. Han var svårt märkt av sin sjukdom och påtagligt rörd.

– Det är omtumlande som ni märker och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet, sade han i sitt tacktal.

Kenneth Gärdestad tar emot hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan i februari 2018.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

2003 diagnostiserades Kenneth Gärdestad med lymfom, en form av cancer. Han hade först känt av sjukdomen som smärta i ryggen.

Han genomgick senare en stamcellsoperation och drabbades också av hudcancer.

 – Jag springer omkring med hudcancer på skallen också. Jag har väl varit lite för mycket i solen. Jag är inte lika pigg som förut men jag tränar för att bli starkare. Jag gör vad jag kan men det är inte så lätt, man får kämpa, sade han till Expressen 2016.

Tvist mellan anhöriga

I januari i år utbröt en tvist mellan Ted Gärdestads anhöriga om den nya filmen ”Ted – för kärlekens skull”. Teds dotter, Sara Zacharias, skrev i Dagens Nyheter att hon och hennes bror inte ville att filmen skulle göras.

”Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk”, skrev hon.

Kenneth Gärdestad var ”glad” och ”tacksam” över att det gjorts en film om hans bror Ted. Här tillsammans med Peter Viitanen, Adam Pålsson och Hannes Holm i samband med premiären av filmen.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES

Kenneth Gärdestad sade däremot att han var ”glad” och ”tacksam” över att det gjorts en film om Ted.

– Jag talar för familjen Gärdestad. Sara talar för den andra sidan, så att säga. Jag talar väl som jag tycker för Ted, sade han till Expressen.

Kenneth Gärdestad blev 69 år.

Några av Kenneth Gärdestads låttexter

Jag vill ha en egen måne

Sol, vind och vatten

För kärlekens skull

Ge en sol

Helena 

Himlen är oskyldigt blå

Jag ska fånga en ängel

Oh, vilken härlig da'

Rock 'n' Roll-maskin

Rockin' n' Reelin'

Satellit 

Snurra du min värld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.