Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ken Kercheval är död – blev 83 år gammal

Skådespelaren Ken Kercheval, som är mest känd för sin roll som oljemagnaten Cliff Barnes i tv-serien ”Dallas”, är död. Foto: Youtube
Ken Kercheval gjorde sin skådespelardebut på 60-talet och har sedan dess medverkat i en rad olika tv-serier och filmer.
Ken Kercheval Foto: LIONEL HAHN/ABACA / STELLA PICTURES ABACA/USA

Skådespelaren Ken Kercheval är död, det rapporterar Hollywood Reporter

Skådespelaren blev världskänd för sin roll som oljemagnaten Cliff Barnes i den klassiska tv-serien ”Dallas”.

Kercheval blev 83 år gammal.

Ken Kercheval föddes 15 juli 1935 i Wolcottville, Indiana i USA, han gjorde sin skådespelardebut på 60-talet och har sedan dess medverkat i en rad olika tv-serier och filmer. 

Överlägset mest känd är han dock för sin roll som oljemogulen Cliff Barnes i ”Dallas”, som var världens största tv-serie i början av 1980-talet, och visades på svensk tv 1981-1993.

Kerchevals karaktär Cliff Barnes var, tillsammans med rollfiguren J.R. Ewing som spelades av Larry Hagman, den enda rollfiguren som var med genom hela den klassiska tv-serien. 

Såpoperan kretsar kring familjen Ewing, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen och bor på ranchen Southfork utanför Dallas i Texas. Serien sändes i 14 säsonger och under tidigt åttiotal var det ett av världens mest populära tv-program. 

Cliff Barnes var en av seriens mest lömska karaktärer, och han planerade många intriger mot JR och familjen Ewing. Dock så lyckades han aldrig riktigt, även om han faktiskt inledde en romans med JR:s fru, Sue Ellen.

”Dallas” popularitet ledde också till att karaktären fick en restaurang i Stockholm uppkallad efter sig, och restaurangen Cliff Barnes finns kvar än i dag.

Drabbades av lungcancer på 90-talet

Hollywood Reporter skriver att en lokaltidning i skådisens hemstad var först ut med nyheten om Ken Kerchevals bortgång. Skådespelarens agent Jeff Fisher har också bekräftat uppgifterna. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om dödsorsaken. 

Ken Kerchevals liv kantades av sjukdomar. Skådespelaren fick lungcancer för 25 år sedan – och då tvingades han att operera bort en del av lungan.

Förutom ”Dallas” är Kercheval känd för sina roller i filmerna ”Network” (1976) och ”The Secret Storm” (1954). Hans senaste insats på filmduken skedde i ”Surviving in L.A” som släpptes i januari i år.

Skådespelaren hade två kända äktenskap, Cheryl Paris (1994-2004) och Ava Fox (1986-1993) och lämnar efter sig barn och barnbarn.

Ken Kercheval blev 83 år gammal.

Så gick det sen för ”Dallas”-stjärnorna

Larry Hagman Foto: AP / AP CBS

Karaktär: John Ross ”JR” Ewing

Skådespelare: Larry Hagman

Den mest kände – och ökände – i Ewingklanen har varit med i samtliga 365 avsnitt. Efter ”Dallas” medverkade Larry Hagman sporadiskt i tv- och filmproduktioner som till exempel ”Nip/tuck” och ”Desperate housewives”. Han avled i november 2012, sörjd av en hel värld ”Dallas”-fans.

Linda Gray Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS

Karaktär: Sue Ellen

Skådespelare: Linda Gray

Linda Gray spelade Sue Ellen i ”Dallas”, och hon var en hårt prövad hustru till JR. Hon var länge gift med Ed Trasher – och tillsammans fick paret två söner och två barnbarn.

Barbara Bel Geddes Foto: USA / STELLA PICTURES CMK

Karaktär: Ellie Ewing Farlow

Skådespelare: Barbara Bel Geddes

Barbara Bel Geddes hade en lång Broadway- och Hollywoodkarriär bakom sig när hon skrev på för ”Dallas”. Bland annat hade hon varit nominerad för en Oscar på 40-talet. ”Dallas” blev Barbara Bel Geddes sista stora skådespelaruppdrag. Hon dog i augusti 2005, 82 år gammal.