Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen som portade Katy Perry från Kina

Katy Perry. Foto: STARMAX / SCANPIX / STELLA PICTURES
Katy Perry i tårar i sin sändning på YoutubeFoto: YOUTUBE YOUTUBE
Foto: NEIL WARNER - VANTAGENEWS.COM / NEIL WARNER - VANTAGENEWS.COM/IB VANTAGE NEWS LTD
Foto: RICHARD SHOTWELL/AP TT NYHETSBYRÅN

Världsartisten Katy Perry, 33, skulle ha deltagit i "Victoria Secret Fashion Show" i Kina. Nu har artisten bannlysts från landet - efter en kontroversiell incident i Taiwan 2015, skriver Hollywoodlife.

Det var upplagt för drama när rivalerna Katy Perry, 33, och Taylor Swift, 27, båda var bokade till "Victoria Secret Fashion Show" i kinesiska Shanghai.

Bråket mellan Taylor Swift, 27, och Katy Perry, 33, har pågått sedan urminnes tider.

Det var 2012 som Katy Perry övertygade tre av Taylor Swifts dansare att vara med på Perrys turné i stället, och sedan dess har ärkefienderna släppt låtar om varandra - Swifts "Bad blood" den mest kända av dem. 

Katy Perry medverkade i även i Calvin Harris dunderhit "Feels". En låt där fansen spekulerar i handlar om Calvin Harris exflickvän - Taylor Swift.

 

LÄS MER: Stor ilska mot tv- profilen efter orden 

 

Katy Perry portas från Kina

Katy Perry. Foto: CHRIS PIZZELLO/AP/TT

Men detta ser alltså nu inte att bli av för Katy Perrys del, sedan kinesiska myndigheter valt att porta henne från att beträda landet.

Detta på grund av en händelse som utspelade sig vid en spelning i Taiwan 2015.

Under konserten viftade Katy Perry med den taiwanesiska flaggan. Ett tilltag som inte setts med blida ögon på av den kinesiska regeringen.

Hon bar dessutom en klänning täckt av solrosor, vilket betraktas som en symbol för den taiwanesiska självständighetsrörelsen, enligt Hollywoodlife.

– Varenda artist som vill uppträda i Kina genomsöks av kinesiska myndigheter. Sociala medier och pressuttalanden scannas av för att se om de gjort eller sagt något som de anser vara förolämpande mot Kina, säger en källa till samma tidning.

Det amerikanska popbandet Maroon 5 blev 2015 också bannlysta från Kina sedan de på Twitter uppvaktat Tibets spirituella ledare Dalai Lama på hans födelsedag.

 

LÄS MER: Hårda kritiken mot Katy Perry

 

Därför är Kina och Taiwan i konflikt

Kina och Taiwan har varit åtskilda sedan 1949, då kommunisterna vann inbördeskriget över nationalisterna i Kuomintang och tog makten på fastlandet. Kuomintang, med sin ledare generalissimus Ciang Kai-shek i spetsen, flydde till Taiwan.

 

Båda länderna gör anspråk på att vara det egentliga Kina, Folkrepubliken Kina respektive Republiken Kina (Taiwan). Under det kalla kriget hade Taiwan USA:s stöd. Taiwan representerade till och med Kina i FN och säkerhetsrådet fram till 1971. Med den så kallade ping pong-diplomatin och president Nixons besök i Peking stärktes USA:s band till fastlands-Kina och USA accepterade att Taiwan-frågan skulle lösas på fredlig väg.

 

Men spänningen mellan de två delarna har bestått med militära provokationer och hårda ord från båda sidor. Regimen i Peking har hela tiden hävdat att Taiwan är en kinesisk provins som ska återförenas med fastlandet. Sedan 1990-talet har Taiwan demokratiserats, till skillnad från Kina. Men ekonomiskt har Kina blivit en supermakt.

 

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.