Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kattis Ahlströms nya grepp – bryter SVT:s jultradition

Kattis Ahlström berättar för Expressen om hur hon ska sätta sin egen prägel på julaftonssändningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kattis Ahlström har varit tydlig med att hon inte vill göra ett förinspelat program: ”Jag hade inte velat banda det”.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Kattis Ahlström är en av våra mest erfarna programledare – i år tänder hon ljuset i rutan på julafton.

I en intervju med Expressen berättar Kattis Ahlström om hur hon ska sätta sin egen prägel, tackla pressen och hantera att inte få fira jul med familjen.

Efter förra årets kritik mot de förinspelade inslagen med Erik Haag och Lotta Lundgren har SVT valt att återgå till direktsändning.

– Jag hade inte velat banda det, säger Kattis Ahlström.

I år är det Kattis Ahlström, 52, som får hedersuppdraget att tända ljuset i rutan på julafton. Kattis Ahlström är en av våra mest rutinerade programledare, med stor erfarenhet av direktsända produktioner som Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och ”Världens barn”-galor. Enligt SVT var hon ett självklart val.

– Vi är väldigt glada att Kattis är vår julvärd i år. Kattis har sedan tidigt 90-tal samlat publik på SVT med värme, nyfikenhet och engagemang. Hon passar väldigt bra för den här uppgiften, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT.

Enligt Kattis Ahlström hade hon inte räknat med att få frågan och blev glatt överraskad när hon fick telefonsamtalet.

– Det kom så plötsligt. Jag blev lite skakis, men det tog inte särskilt lång tid innan jag bestämde mig för att tacka ja. Jag tyckte det var en rolig fråga, säger hon och fortsätter:

– Det har varit väldigt svårt att hålla hemligt. Jag vet inte hur många gånger jag nästan har försagt mig. Jag har aldrig varit med om att något varit så hemligt. När jag fick jobbet sa chefen att jag nästan inte fick säga det till mig själv. SVT ändrar – efter förra årets kritik

Förra året syntes för första gången två julvärdar i rutan, Erik Haag och Lotta Lundgren. Men det var inte den enda förändringen, duon bröt en lång tradition genom att spela in julaftonssändningen i förväg och kunde därmed fira privat jul. 

Det nya greppet sågades av många tittare och fick kritik av tv-profiler som Ingvar Oldsberg, Petra Mede och inte minst julvärdsveteranen Arne Weise.

– Det är så jävla viktigt att man sitter där, som jag gjorde i 30 år, sa Arne Weise.

Nu bekräftar SVT att de har tagit till sig av förra årets kritik – och därför ändrar tillbaka. 

– Förra året provade vi ett annat upplägg och i år är vi tillbaka vid livesändning. Många i publiken uppskattar att en person är på plats hela kvällen och det har vi tagit fasta på, säger Lena Glaser.

Jag tränar varje dag - exakt varje dag - på att tända ljus

Att direktsända var inte bara SVT:s beslut, utan även Kattis Ahlströms egen vilja.

– Jag hade inte velat banda det, av flera skäl. Jag har förståelse för att människor vill att man sitter på tv-huset och är där på riktigt, särskilt för de som sitter ensamma kan det betyda någonting.

– För egen del, rent yrkesmässigt, tycker jag att det är skillnad att sända live därför att det finns en annan närvaro i det. Det blir bättre från båda håll, så det är ett beslut jag är glad för. 

Kattis Ahlström
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Respekt inför uppdraget

Sedan 1959 har SVT hållit traditionen med en julvärd i rutan som tänder ett ljus och firar julaftonskvällen med tv-publiken. Kattis Ahlström tar uppgiften på allvar.

– Jag sitter just nu och skriver, river sönder, skriver igen. Jag vill ju att det ska bli bra. Det ska vara sig likt, så att man känner att det finns en tradition i det. Samtidigt måste det vara någonting som är nytt, som kommer ifrån mig. Förhoppningsvis blir det en väl avvägd blandning.

– Det är lätt att man tänker: ”Åh, nu ska jag göra precis på mitt sätt”. Men det är inget självändamål att ändra på saker bara för sakens skull. Man behöver nog ändå förstå vad det är människor tycker är tryggt.  

Kattis Ahlström har inte tidigare varit julvärd, men för många är hon så självklar i rollen att de utgår från att hon har varit det.

– Jag tror inte ens jag var på någon bettinglista. Jag har ju hållit på med tv så länge. Ett par journalister på pressreleasen sa: ”Grattis, men du har ju varit det förut”, jag fick nästan tänka efter själv. 

Så ska tittarna överraskas

Kattis Ahlström är känd för sitt sociala engagemang i flera välgörenhetsorganisationer, och hon var tidigare generalsekreterare på BRIS. Som julvärd vill hon sätta medmänsklighet och värme i fokus.

– Jag tror att vi skulle må bra av att tänka mer på omtanke om varandra. Det är viktigt i vår tid, många mår inte bra. Det finns både barn och vuxna som är sönderstressade, och andra är ensamma.

Vi kommer låtsas att det är julafton på juldagen

Kattis Ahlström avslöjar att en ny sak hon kommer göra i år är att ta in inspirerande människor i programmet.

– Jag vill lyfta fram några som har varit förebilder under året när det gäller att tänka osjälviskt, inkludera och visa omsorg för andra. När man hör vad andra har gjort kan man få inspiration.


Kattis Ahlström berättar att hon tränar på ljuständningen varje dag.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Rädslan för att göra fel – så tacklar Kattis Ahlstöm pressen

Kattis Ahlström berättar att hon är mer fokuserad än nervös inför julaftonssändningen. Det finns ett praktiskt moment som inte får gå fel: att tända ljuset.

– Jag tränar varje dag - exakt varje dag - på att tända ljus. Det är konstigt för det är det enklaste man kan göra, men samtidigt det jag tycker är läskigast. Det får man inte misslyckas med. 

Enligt Kattis Ahlström är det en ovan situation att sitta själv och prata rakt in i en kamera, något hon nu förbereder sig för.

– Jag går hemma och pratar med mig själv. Det brukar jag göra, men nu mer än någonsin.

Miljontals svenskar bänkar sig inför tv-programmen på julafton, och julvärden kan räkna med att människor har åsikter. Enligt Kattis Ahlström, som har synts i tv-rutan i över 25 år, har klimatet blivit tuffare.

– Med åren bygger man upp en slags motståndskraft. Det är farligt att tänka för mycket på det, för då censurerar man sig själv. Jag räknar med det och är beredd, men samtidigt kan man inte riktigt förbereda sig på det.

– Till skillnad från när jag började med tv, så kan alla nu tycka till överallt. Det är ett annat tryck i dag jämfört med tidigare. 

Så påverkas familjen av julvärdskapet: ”Vi kommer låtsas”

Kattis Ahlström brukar fira högtiden med sina barn, som i dag är 21 och 22 år gamla. I år blir familjens jul annorlunda. 

– Jag brukar fira jul med min familj och mina barn framför allt. Men de är så pass stora nu, de tycker bara det här är kul. Vi ses efteråt, och vi kommer låtsas att det är julafton på juldagen. Hade de varit yngre hade det varit svårare, men nu är det helt okej.

Familjen var de enda som visste om julvärdskapet innan det blev officiellt i slutet av november.

– Dem berättade jag för. Några som jag ville jobba med fick jag krångla med, och fråga om de kunde tänka sig att jobba röda dagar. 

Kick av att jobba med nya kollegan

Efter en framgångsrik och mångskiftande karriär har Kattis Ahlström uppnått fler yrkesmässiga mål än vad många kan drömma om. 

Framöver vill hon gärna göra ännu en säsong av SVT-succén ”Arvinge okänd”, som hon leder tillsammans med Niklas Källner.

– ”Arvinge okänd” passar mig väldigt bra och det är så kul att jobba med Niklas. Vi är väldigt olika, men det funkar. 

– Det finns inte något befintligt tv-program som jag skulle vilja göra. Jag har väldigt roliga uppdrag på SVT.Det här är Kattis Ahlström

NAMN: Katarina ”Kattis” Sofie Ahlström.

ÅLDER: 52.

YRKE: Journalist, programledare, moderator.

BOR: Lägenhet i Stockholm.

FAMILJ: Barnen Ebba, 22, och Love, 21. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Lund som mellanbarn.

UTBILDNING: Pluggat filmvetenskap vid Stockholms universitet och filosofi och media i London.

KARRIÄR: Tjatade sig som 21-åring in på Strix och programmet ”Garage”. Slog igenom i underhållningsprogrammet ”7 till 9” i SVT. Har programlett Melodifestivalen, stora galor, ”Uppdrag granskning”, ”Tv-huset”, ”Nyhetsmorgon”, ”Ring P1” och ”Salongen” i P4. Fick 2005 tv-priset Kristallen (2005). Chefredaktör för Icakuriren och drivit tidingen och tv-programmet ”Kattis & Company”. Generalsekreterare på Bris. Podden "Mod".

AKTUELL: Julvärd i SVT 24 december

Arne Weise var under en lång tid den person som höll i ljuständningen på SVT.
Foto: JAN WIRIDEN

Tidigare julvärdar i SVT

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.