Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katarina Mazetti
hotas efter SD-text

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hotad. Författaren Katarina Mazetti skrev en krönika om Sverigedemokraterna i Icakuriren - strax därefter började hotmejlen strömma in. Natten till i går dök en okänd person upp utanför Mazettis hus. "Det var hemskt obehagligt", säger hon.. Foto: Tomas LePrince
Foto: Tomas Leprince

"På spåret"-aktuella författaren Katarina Mazetti, 68, skrev en krönika om Sverigedemokraterna i Icakuriren.

Ett knappt dygn senare hade krönikan hundratals hotfulla kommentarer på tidningens hemsida och Mazetti själv fick ett hotfullt hembesök mitt i natten.

- Det var någon som bankade på dörren tjugo över två och sedan gick han eller hon runt och bankade på fönstren. Det var hemskt obehagligt, säger hon.

I torsdags publicerade tidningen Ica­­­­­­kuriren en ­krönika av författaren Katarina Mazetti.

Krönikan, med rubriken "Svårt att finna en riktig 'svensk'", handlar bland annat om Sverigedemokraterna och, enligt Katarina Mazetti själv, vad "svenskhet" egentligen är för något.

"Förtäckta hot"

Kort efter att krönikan ­publicerats på tidningens hem­­­sida började de hotfulla kommentarerna att strömma in - samtidigt fick både Katarina Mazetti och Ica­kurirens chefredaktör Helena Rönnberg ta emot hotfulla mejl och telefonsamtal, något tidningen Resumé rapporterade om i går.

- Jag har fått många samtal från okända nummer men jag svarar inte längre, säger Katarina Mazetti till Expressen.

I kommentarsfältet till artikeln publicerades snabbt ­Katarina Mazettis hemadress.

- Det var förtäckta hot, säger hon.

Under natten mot i går fick hon sedan också ett obehagligt hembesök.

- Det var någon som bankade på dörren tjugo över två på ­natten, min hund blev alldeles galen. Sedan gick han eller hon runt och bankade på fönstren, säger Katarina Mazetti.

Orkade inte anmäla

Tidigare under kvällen hade hon haft känningar av hjärt­flimmer och orkade därför inte polisanmäla - något hon dock ska göra nu.

- Hjärtflimret brukar gå till sig när jag sover men när någon sparkar på dörren mitt i natten så gick det inte till sig. ­Därför orkade jag inte sitta kvar i telefonkön till polisen. Men jag ska polisanmäla det här nu, säger Katarina Mazetti.

Under gårdagen blev Icakurirens hemsida seg på grund av ett stort antal besökare - efter 600 kommentarer, varav många var hotfulla, såg sig sedan tidningen tvingad att stänga sina kommentarsfält.

- Det kom en del väldigt grova kommentarer och vi vill inte vara ett forum för de kommentarerna, säger chefredaktör Helena Rönnberg.

Krönikan ligger kvar

Att ta bort Katarina Mazettis krönika var aldrig aktuellt.

- Det kommer vi naturligtvis inte att göra. Det är upp till var och en att hålla med eller inte hålla med, sedan känner inte jag att vi måste erbjuda möjlig­heten att kommentera det, säger Helena Rönnberg.

Har vunnit "På spåret"

Katarina Mazetti är en svensk journalist och författare som bland annat har arbetat för P1 där hon varit reporter och producent för program som "Freja", "Radio Ellen" och "Ring P1".

I slutet av 1980-talet började hon skriva barnböcker och sedan också vuxenromaner - mest känd är hon för "Grabben i graven bredvid" som gavs ut 1999. Boken filmatiserades tre år senare av Kjell Sundvall.

2006 vann hon SVT:s "På spåret" tillsammans med höjdhopparen Stefan Holm. De tävlar också tillsammans i årets säsong av det populära frågesportsprogrammet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.