Hotad. Författaren Katarina Mazetti skrev en krönika om Sverigedemokraterna i Icakuriren - strax därefter började hotmejlen strömma in. Natten till i går dök en okänd person upp utanför Mazettis hus. "Det var hemskt obehagligt", säger hon.. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince
Hotad. Författaren Katarina Mazetti skrev en krönika om Sverigedemokraterna i Icakuriren - strax därefter började hotmejlen strömma in. Natten till i går dök en okänd person upp utanför Mazettis hus. "Det var hemskt obehagligt", säger hon.. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince

Katarina Mazetti
hotas efter SD-text

Publicerad

"På spåret"-aktuella författaren Katarina Mazetti, 68, skrev en krönika om Sverigedemokraterna i Icakuriren.

Ett knappt dygn senare hade krönikan hundratals hotfulla kommentarer på tidningens hemsida och Mazetti själv fick ett hotfullt hembesök mitt i natten.

- Det var någon som bankade på dörren tjugo över två och sedan gick han eller hon runt och bankade på fönstren. Det var hemskt obehagligt, säger hon.

I torsdags publicerade tidningen Ica­­­­­­kuriren en ­krönika av författaren Katarina Mazetti.

Krönikan, med rubriken "Svårt att finna en riktig 'svensk'", handlar bland annat om Sverigedemokraterna och, enligt Katarina Mazetti själv, vad "svenskhet" egentligen är för något.

"Förtäckta hot"

Kort efter att krönikan ­publicerats på tidningens hem­­­sida började de hotfulla kommentarerna att strömma in - samtidigt fick både Katarina Mazetti och Ica­kurirens chefredaktör Helena Rönnberg ta emot hotfulla mejl och telefonsamtal, något tidningen Resumé rapporterade om i går.

- Jag har fått många samtal från okända nummer men jag svarar inte längre, säger Katarina Mazetti till Expressen.

I kommentarsfältet till artikeln publicerades snabbt ­Katarina Mazettis hemadress.

- Det var förtäckta hot, säger hon.

Under natten mot i går fick hon sedan också ett obehagligt hembesök.

- Det var någon som bankade på dörren tjugo över två på ­natten, min hund blev alldeles galen. Sedan gick han eller hon runt och bankade på fönstren, säger Katarina Mazetti.

Orkade inte anmäla

Tidigare under kvällen hade hon haft känningar av hjärt­flimmer och orkade därför inte polisanmäla - något hon dock ska göra nu.

- Hjärtflimret brukar gå till sig när jag sover men när någon sparkar på dörren mitt i natten så gick det inte till sig. ­Därför orkade jag inte sitta kvar i telefonkön till polisen. Men jag ska polisanmäla det här nu, säger Katarina Mazetti.

Under gårdagen blev Icakurirens hemsida seg på grund av ett stort antal besökare - efter 600 kommentarer, varav många var hotfulla, såg sig sedan tidningen tvingad att stänga sina kommentarsfält.

- Det kom en del väldigt grova kommentarer och vi vill inte vara ett forum för de kommentarerna, säger chefredaktör Helena Rönnberg.

Krönikan ligger kvar

Att ta bort Katarina Mazettis krönika var aldrig aktuellt.

- Det kommer vi naturligtvis inte att göra. Det är upp till var och en att hålla med eller inte hålla med, sedan känner inte jag att vi måste erbjuda möjlig­heten att kommentera det, säger Helena Rönnberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag