Kristin Kaspersen blev rädd för att somna. Foto: ALEX LJUNGDAHLKristin Kaspersen blev rädd för att somna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kristin Kaspersen blev rädd för att somna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kristin Kaspersen drabbades av twar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMKristin Kaspersen drabbades av twar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kristin Kaspersen drabbades av twar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kristin Kaspersen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENKristin Kaspersen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Kristin Kaspersen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Kaspersens stora rädsla: "Jag vågade inte somna"

Publicerad

TV4-profilen Kristin Kaspersen drabbades av luftrörssjukdomen twar – och när hon hörde om en person som drabbats och sedan dött efter att ha somnat, blev hon själv rädd för att sova.

"Jag blev rädd. Hur skulle jag våga somna? Tänk om jag inte skulle vakna igen", skriver hon i sin bok "Good morning".

Kristin Kaspersen, 47, är välkänd programledare i TV4:s "Nyhetsmorgon". 

I sin bok "Good Morning", som nyligen släpptes, berättar hon om den jobbiga perioden i sitt liv när hon började på "Nyhetsmorgon". Som tidigare kvällsmänniska fick hon plötsligt börja kliva upp tidigt - samtidigt som hon jobbade sent på kvällarna med förberedelser.

Det gjorde att hennes sömn rubbades. Men värre blev det när hon samtidigt drabbades av luftrörssjukdomen twar. Den orsakas av en luftburen bakterie och är svår att diagnosticera.

LÄS MER: Kristin Kaspersen söker stöd hos familjen 

Kristin Kaspersen: "En rädsla jag inte blev av med"

Flera idrottsutövare avled på 1990-talet i sjukdomen då de ovetandes av att vara drabbade samtidigt idrottade hårt.

Eftersom Kristin Kaspersen själv varit aktiv med idrott blev hon plötsligt väldigt orolig. Hon hade innan diagnosen försökt jogga för att komma i form då hon känt sig trött då hon i själva verket drabbats av bakterien.

När hon under en golfrunda fick höra talas om en person som plötsligt avlidit i sömnen efter att drabbats av twar, blev Kristin Kaspersen rädd att själv drabbas.

"Oron hade satt sig i mitt huvud. En rädsla jag inte blev av med".

Hon skriver att hennes yngste son fick lära sig att ringa nödnumret 112 ifall en olycka skulle vara framme.

"Det var min stora rädsla, att inte vakna", skriver Kristin Kaspersen.

Kristin Kaspersen: "Hamnade i utmattningssyndrom"

Oron drabbade henne hårt.

LÄS MER: Kristin Kasersen visar upp sin superkropp

"Kombinationen av att jobba på Nyhetsmorgon, och sviterna av twar gjorde att jag till slut hamnade i utmattningssyndrom. Jag tog hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, för att komma bort från rädslan för att somna och hitta tillbaka till njutningen att ligga i en skön säng och sova".

Kristin Kaspersen skriver att hon i dag inte har några sömnproblem längre och har fortsatt haft en framgångsrik karriär på "Nyhetsmorgon".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag