Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaspersens och Zelmerlöws engagemang för Unicef: ”Gör skillnad”

För Måns Zelmerlöw tog det hårt att se de utsatta barnen. Foto: Pontus Orre
Kristin Kaspersen tillsammans med Shahed, 18, och Bibi Jan, 7. Foto: Pontus Orre
Måns Zelmerlöw pratar med Michael, 10, under sin resa till Bolivia. Foto: Pontus Orre

Artisten Måns Zelmerlöw och programledaren Kristin Kaspersen har rest med Unicef för att hjälpa barn runtom i världen.

Nu hoppas de att fler ska förstå hur stor skillnad vi tillsammans kan göra.

 – Det vi gör gör skillnad och det är det som är det viktigaste för oss att förmedla, säger Kristin Kaspersen.

Artisten Måns Zelmerlöw, 32, har sedan ung ålder varit engagerad i att hjälpa människor i utsatta situationer. Han berättar att han brukade resa till Afrika med familjen som liten och att han då hade med sig blyertspennor till barnen, för att det var det de önskade sig för att ha till skolan.

När karriären sedan tog fart tänkte han tidigt att han skulle använda sin nyfunna plattform till något viktigt. Han har tidigare gjort flera resor för att hjälpa människor i nöd och var nyligen i Bolivia med Unicef.

– Det var skönt att få göra den här resan och se vad de faktiskt gör på plats. Hjälpen kommer absolut fram men det behövs väldigt mycket mer, säger Måns Zelmerlöw.

Under sin resa till Kutupalongs flyktingläger blev Kristin Kaspersen berörd av barnen hon träffade. Foto: Pontus Orre

”Vansinnigt jobbigt”

Under sin resa i Bolivia fick Zelmerlöw se den verklighet barnen lever i. Han beskriver unga barn, spädbarn och tonårsföräldrar som sniffade lim längst gatan. Speciellt Michael, 11, och hans yngre syskon, Nicole, 10, och Angelo, 2, berörde artisten. Något som han tror beror på sitt eget föräldraskap.

– Om jag skulle se Albert eller Archie i den situationen det blir ju vansinnigt jobbigt. Det var första gången jag grät på jag vet inte hur många resor.

Måns Zelmerlöw tillsammans med syskonen Michael, 11, Nicole, 10, och Angelo, 2. Foto: Pontus Orre

”Blev oerhört ledsen”

Även programledaren Kristin Kaspersen, 49, har blivit oerhört berörd av barnen hon träffat under resorna hon gjort tillsammans med Unicef. Speciellt en familj minns hon väl.

En 16 årig pojke räddar en 7 årig flicka från att drunkna mitt under flykten. Flickan, Bibi Jan, som förlorat sina föräldrar får sedan bo hos familjen.

– Det berördes jag av och det tror jag är för att jag själv är mamma. Tanken på att det skulle hända mina barn någonting gjorde att jag blev oerhört ledsen när jag åkte därifrån, säger Kristin Kaspersen.

Kristin Kaspersen blev berörd av den 7 åriga flickan Bibi Jan under sin resa till Kutupalongs flyktingläger. Foto: Pontus Orre

Nu hoppas de att tittarna ska se hur lätt det är att hjälpa till och hur stor skillnad det verkligen gör.

– Det är en oerhört viktig kväll för att förmedla och försöka få folk att känna sig berörda och engagerade, med den här förhållandevis lilla pengen gör jag faktiskt skillnad, säger Kristin Kaspersen.

En insamlingsgala till förmån för världens barn

• ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” är TV4 och Unicefs gala som hålls på onsdag nästa vecka på Cirkus i Stockholm. Galan är en årlig insamlingsgala för att få in fler världsföräldrar. 

 

• Galan sänds hos TV4 klockan 20-22.00. Jenny Strömstedt och Daniel Norberg är programledare. 

– Jag vet genom mitt eget engagemang i Unicef att insatserna kan vara skillnad mellan liv och död, men att Unicef också förändrar livsvillkoren för barn världen över på lång sikt. Det känns därför både hedrande, och roligt, att få leda denna kväll. Jag hoppas verkligen att vi lyckas förmedla vilken stor skillnad du kan göra som världsförälder, säger programledare och Unicef-ambassadör Jenny Strömstedt i ett pressmeddelande. 

 

• Under galan kommer flera reportage från olika delar av världen att visas. Bland annat har Måns Zelmerlöw mött barn som bor och arbetar på gatan i Bolivia medan Kristin Kaspersen har varit i Bangladesh för att besöka världens största flyktingläger. 

 

• Under kvällen kommer också flera artister att uppträda, bland annat Laleh, Peter Jöback och Måns Zelmerlöw. 

Så kan du hjälpa

• Alla katastrofer slår hårdast mot barnen. Det gäller även katastrofer som orsakas av klimatförändringar. Barnen drabbas av sjukdomar, undernäring, missad skolgång och riskerar att dras ännu längre ner i fattigdom. Unicef, världens största barnrättsorganisation, finns på plats i över 190 länder och ser till att barn får rent vatten, näring, hälsovård, vaccin och utbildning.

 

• Som Världsförälder hos Unicef skänker du 100 kronor varje månad via autogiro – till alla de barn som mest behöver din hjälp. Du är med och ser till att barn blir vaccinerade mot farliga sjukdomar, får rent vatten, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och övergrepp. Anmäl dig på unicef.se eller ge en gåva genom att swisha till 9020017.