Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaspersen lät exet bo i gillestugan – med nya frun

"Från mamma och pappa har jag fått att vi föräldrar ska försöka göra det bästa av situationen och göra varandra till bästa tänkbara föräldrar", säger Kristin Kaspersen, som lät exet Martin Lamprecht och hans dåvarande fru Erica Johansson bo i gillestugan när de skulle umgås med Kristins och Martins gemensamma son Filip.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
"Jag får extremt mycket energi av att leda "Idrottsgalan". Jag känner många av människorna som medverkar och alla är så glada. Att leda "Cancergalan" är också oerhört meningsfullt, men den är tung att göra och efteråt är jag sänkt", säger Kristin Kaspersen.
Foto: MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN
Kristin Kaspersen går en fortsättningsutbildning i "coachande ledarskap". "Det är så intressant hur vi ställer frågor, hur vi använder kroppsspråket och tonläget i relation till dem vi pratar med. Jag ska inte bli coach, men jag har nytta av utbildningen för mig själv, i att vara den bästa ledaren i mitt liv. Och det är bra att ha med mig de här redskapen när jag intervjuar. Det viktiga är att jag kan hjälpa den jag pratar med att hitta sina egna svar", säger Kristin Kaspersen.
Foto: SVT
År 2000 ledde Leif "Loket" Olsson och Kristin Kaspersen "Idrottsgalan" tillsammans.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
2007 var Kristin Kaspersen och Peter Jihde programledare för "Idrottsgalan".
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Per Johansson, Leif "Loket" Olsson och Kristin Kaspersen på "Idrottsgalan" 2012.
Foto: SVEN LINDWALL
"När jag var liten och gick i skolan var det några kompisar som mest var intresserade av att träffa mamma och inte mig. När de hade gjort det var jag inte så intressant längre. Jag har varit rädd även i vuxen ålder att bli bortvald, men det är jag inte längre. Jag har en annan trygghet i mig själv i dag", säger Kristin Kaspersen.
Foto: OLLE SPORRONG
"Det var jätteroligt att vara ensam programledare för "Idrottsgalan" 2018 och 2017. Annars jobbar jag ofta i team och det är skönt att veta att jag klarar av att leda en sådan gala på egen hand. Men i år ska det bli roligt att leda "Idrottsgalan" med David Sundin. Han tillför en lätthet till galan och har briljant humor", säger Kristin Kaspersen till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
"När jag var liten och gick i skolan var det några kompisar som mest var intresserade av att träffa mamma och inte mig. När de hade gjort det var jag inte så intressant längre. Jag har varit rädd även i vuxen ålder att bli bortvald, men det är jag inte längre. Jag har en annan trygghet i mig själv i dag", säger Kristin Kaspersen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
1 / 10

Hon programleder "Idrottsgalan" för åttonde gången.

Men Kristin Kaspersen har över tid styrt om sitt liv för att vid sidan av tv-uppdrag även arbeta med techbolaget, ledarskapsutbildningen, föreläsningarna och skrivandet.

– Jag försöker att inte längre jobba trippelt och i och med att mamma gick bort i fjol fokuserade jag ännu mer på familjen, säger 49-åringen som älskar live-sändningar och som berättar att exet och exets fru i flera år fick bo i Kristins gillestuga när de skulle umgås med sonen – allt för att sonen skulle få se sina föräldrar äta måltider ihop och slippa kuska runt mellan olika hem. 

Kristin Kaspersen sitter böjd över datorn på stamstället NyKo Kitchen på Östermalm i Stockholm, där hon just nu försöker ordna personbevis inför sin Unicefresa till Bangladesh.

Nya familjemedlemmen Minoo, en snart ettårig cavapoo med lite tibetansk terrier i sig och med eget Instagramkonto med 10 000 följare, är för ovanlighetens skull inte är med. Hon är nämligen på salong och får pälsen trimmad.

https://www.instagram.com/p/BsDn9v8A0Rz/

Berätta: Vad gjorde att du tackade ja till att leda "Idrottsgalan" en åttonde gång?
– Det är 20-årsjubileum för galan, jag älskar idrott och galan och det är en sådan upplevelse att få alla händelser komprimerade. Jag blir lycklig av att tänka på alla idrottares prestationer. På manusmötet slogs jag av hur kul det kommer att bli att leda galan tillsammans med David Sundin. Han är naturligt rolig och jag gillar verkligen hans humor, säger Kristin Kaspersen och förklarar att hon lagt in en extra hög växel sista veckan inför galan. 

Kristin Kaspersen leder årets "Idrottsgala" tillsammans med David Sundin. "Det var jätteroligt att vara ensam programledare för "Idrottsgalan" 2018 och 2017. Annars jobbar jag ofta i team och det är skönt att veta att jag klarar av att leda en sådan gala på egen hand. Men i år ska det bli roligt att leda "Idrottsgalan" med David Sundin. Han tillför en lätthet till galan och har briljant humor", säger Kristin.
Foto: SVT
I fjol programledde Kristin Kaspersen "Idrottgalan" ensam. "Jag får extremt mycket energi av att leda "Idrottsgalan". Jag känner många av människorna som medverkar och alla är så glada. Att leda "Cancergalan" är också oerhört meningsfullt, men den är tung att göra och efteråt är jag sänkt", säger hon.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
2007 var Kristin Kaspersen och Peter Jihde programledare för "Idrottsgalan".
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
År 2000 var det Leif "Loket" Olsson och Kristin Kaspersen som ledde "Idrottsgalan".
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Hon smäller ihop jobbdatorn, konstaterar att 75 mejl precis har rasslat in i brevlådan och beställer en råkosttallrik med vaxbönor, nötter och broccoli.

– En del tror att jag bara äter morötter och dricker gröna juicer, men jag kan absolut ta några bitar choklad eller ett glas vin även om jag ibland detoxar, säger Kristin med ett skratt. 

Kristin tänker efter före efter utmattningen

Det låter inte som någon mjukstart på 2019 att leda gala, åka till Bangladesh, gå utbildning och driva en massa företag...?

– Njäe. En av anledningarna till att jag skaffade kontor nu i januari var att jag ska försöka få tydligare arbetstider och inte alltid sitta och kvällsjobba hemifrån. Jag är ju bra på att hoppa på saker, men sedan jag blev utmattad försöker jag fundera på om sakerna kommer att funka på ett eller två års sikt och att de inte bara känns kul just nu.

Många undrar vad som fick Kristin Kaspersen att skaffa hund nu när sönerna är så stora (21 respektive snart 15 år). "Jag har varit sugen ett bra tag och har kompisar som gärna är hundvakter. Minoo följer med mig till kontoret om dagarna. Hon är liten och lätt att ha med på flyget om jag ska till pappa i Norge och lättlärd och allergivänlig och väldigt social", säger hon till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag ser det inte som att jag tackar nej till saker utan att jag säger ja till andra saker. Dessutom ser jag till att ha ledig tid att vara med mina barn", säger Kristin Kaspersen.
Foto: OLLE SPORRONG

De val du gör verkar återspegla sig på inkomsten också. Sedan 2015 har din årsinkomst mer än halverats?

– Jag jobbar mindre än tidigare - att ändra sitt liv efter utmattning innebär mindre jobb och därav lägre inkomst så då har jag gjort rätt  – och så har ju mamma gått bort. Jag har valt att inte längre arbeta trippelt utan ha mer tid med mina nära. En del i att om man jobbat för mycket tidigare är ju att jobba mindre. Utmattningen jag hade tidigare tyder väl på att jag inte riktigt lyssnade på kroppen.

Fakta/Har fått Lennart Hyland-priset

NAMN: Kristin Kaspersen.

ÅLDER: 49.

YRKE: Journalist, programledare, författare, föreläsare.

INKOMST: 431 000 kronor (2017).

BOR: Lägenhet i centrala i Stockholm.

FAMILJ: Barnen Filip, 21 (med Martin Lamprecht), och Leon, snart 15 (med Hans Fahlén). Hunden Minoo (blandras som kallas Cavapoo med lite tibetansk terrier i sig), snart 1.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Äldre syskonen Monica, 63, och Malin Berghagen, 51, på mammas sida. Bröderna Kristoffer, 36, och Joakim, 32, på pappas sida.

MAMMA VAR: Barbro "Lill-Babs" Svensson, artist (dog 3 april i fjol, 80 år gammal). 

PAPPA ÄR: Kjell Kaspersen, 79, tidigare fotbollsproffs. Manuell terapeut och ägare av träningscenter i 30 år.

UTBILDNING: Tvåårig social gymnasielinje i Ljusdal. Tre terminer journalistik på Poppius journalistskola. Har pluggat engelska på Stockholms universitet. 3E-kursen inom coachande ledarskap.

KARRIÄR: Flygvärdinna, bartender, servitris. Väderpresentatör på norska TV3. Slog igenom i TV4:s "Uppdraget". Fick Lennart Hyland-priset på 100 000 kronor och Aftonbladets tv-pris. Programledare för ZTV. "Station Åre", "Sommar på Gröna Lund", "Uppdraget", "Livet är en fest", "Superstars", "Söndagsöppet", "Stora famnen", Victoriadagen, Idrottsgalan, Melodifestivalen, Robinsonfinalen, "Fångarna på fortet", Polarprisgalan, Cancergalan, Humorgalan, Nationaldagsfirandet på Skansen, "Vinnare 64", tv-serien "Det handlar om ett barn", EM-galan, "Biggest loser Sverige", "Nyhetsmorgon", "Nyhetsmorgon söndag", "Spårlöst", "Vardagspuls". Böckerna "Stark i kropp och själ: träning, mat, inspiration" (2013), "Good food: glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin" (2015) och "Good morning" (2017). 

ENGAGERAD I: Unicef, SOS Barnbyar, ambassadör för Cancerrehabfonden, "Together for better" med mera.

AKTUELL: Programleder tillsammans med David Sundin "Idrottsgalan" som sänds i SVT1 måndag 21 januari klockan 21.00.

Lär sig bättre när hon kan se bilder framför sig

I din senaste bok "Good morning" skriver du om adhd:n, som gjorde att du fick lägga enormt mycket tid på inläsning under arbetet med "Nyhetsmorgon". Påverkar adhd:n dig när du förbereder "Idrottsgalan" också?

– Nej – och när jag ledde "Biggest loser" fick jag höra att få lär sig manus så fort som jag, haha. När det går att hänga upp inlärningen på bilder har jag lätt att komma ihåg. Inlärning genom att bara läsa något som jag inte ser i bilder framför mig är svårare för mig. Men nu har jag lärt mig att jag har lättare att ta in text om jag får diskutera ämnena först. 

"Jag är fortfarande ingen morgonmänniska, men nu omfamnar jag det, går upp tidigare för att slippa stressa och har det jättemysigt med min kopp kaffe och min sellerijuice medan jag morgnar mig till "Nyhetsmorgon". Så kändes det förstås inte första gången jag ställde klockan tidigare, det är en träningssak", säger Kristin Kasperson om det tema som hon också tar upp i boken "Good morning".
Foto: OLLE SPORRONG
Kristin Kaspersen går en fortsättningsutbildning i "coachande ledarskap". "Det är så intressant hur vi ställer frågor, hur vi använder kroppsspråket och tonläget i relation till dem vi pratar med. Jag ska inte bli coach, men jag har nytta av utbildningen för mig själv, i att vara den bästa ledaren i mitt liv. Och det är bra att ha med mig de här redskapen när jag intervjuar. Det viktiga är att jag kan hjälpa den jag pratar med att hitta sina egna svar", säger Kristin Kaspersen.
Foto: OLLE SPORRONG

I höst fyller du 50. Hur ser du på det?

– Jag älskar livet. Jag ser födelsedagarna som påminnelser om att jag får leva och efter min mammas bortgång känner jag ännu starkare att jag har mitt liv kvar, hon har inte det. Det är en ynnest att jag får leva och bli äldre. 

https://www.instagram.com/p/BsBVrkunfF4/

Instagram har du delat med dig av insikter under det här sorgeåret?

– Ja, men där skriver jag till mamma, inte om henne. När hon levde delade vi barn henne fysiskt sett alltid med många andra, men nu kan jag ha henne hos mig i tanken hela tiden. Först trodde jag att det skulle bli tungt att inte få sörja i fred, men varje gång jag möter någon som kommer fram och berättar vad mamma har gjort för den personen så är det som att mammas kärlek strömmar mot mig. Och jag har märkt att många verkar uppskatta att jag delar med mig av mina tankar.

"När jag var liten och gick i skolan var det några kompisar som mest var intresserade av att träffa mamma och inte mig. När de hade gjort det var jag inte så intressant längre. Jag har varit rädd även i vuxen ålder att bli bortvald, men det är jag inte längre. Jag har en annan trygghet i mig själv i dag", säger Kristin Kaspersen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Pratar pappa Kjell Kaspersen och du oftare sedan Barbro dog?

– Ja, jag är en stark person, men hos pappa kan jag också visa mig skör. Han är som ett träd med jättedjupa rötter och det är skönt att sätta sig där mot stammen under hans krona till dess att jag vill och vågar flyga själv och ha stöd av honom och min familj. Han och mamma hade jättefin kontakt.

"Från mamma och pappa har jag fått att vi föräldrar ska försöka göra det bästa av situationen och göra varandra till bästa tänkbara föräldrar", säger Kristin Kaspersen, som lät exet Martin Lamprecht och hans dåvarande fru Erica Johansson bo i gillestugan när de skulle umgås med Kristins och Martins gemensamma son Filip.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Kristin lät exet och exets nya kvinna bo i gillestugan

Det verkar du också ha sett till att skapa med dina barns föräldrar. Berätta om arrangemanget där Filips pappa Martin Lamprecht och hans dåvarande fru Erica Johansson under dina "barnlediga" helger och senare vardagar bodde i din gillestuga!

– När Martin åtta år efter vår separation flyttade till Göteborg tyckte jag att det var onödigt att han skulle hyra någon etta i Stockholm för att kunna umgås med Filip. Dessutom var det bra för Filip att se att mamma och pappa kan vara på samma ställe. 

– Det första åren bodde Martin i Sollentuna och vi hade en "bra" separation där vi var överens. Sedan när han flyttade till Göteborg med Erica var det naturligt att de bodde hos oss varannan helg. 


LÄS MER: Kristin Kaspersens livsval efter utbrändheten 


Och så lämnade Martin din andre son Leon på förskolan när du jobbade med "Nyhetsmorgon"?

– Jag hade en barnflicka tidigare som lämnade Leon och Filip i skolan. När hon slutade erbjöd sig Martin att komma söndag-onsdag i stället för helger. Han hjälpte till med en del praktiska saker i huset också. Han var ju glad att jag behöll huset så att Filip fick bo kvar. 

"Jag har alltid rörelse i mitt liv, men hur jag tränar ser lite olika ut. Kommer jag inte åt att springa gör jag något annat, som att yoga eller stretcha. Jag har ännu inte tränat min hund Minoo att vara ensam hemma, så jag kommer inte i väg till gymmet lika ofta nu. Men jag går mycket och när jag var i New York utan Minoo njöt jag av tidiga morgnar på hotellets gym", säger Kristin Kaspersen.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

– Många frågar varför jag har varit singel så länge och det kanske inte är så konstigt, haha. Jag menar inte att skylla på det, men jag hade snarare fokus på familjen än på att träffa någon.

Så när du hade barnledig helg hade du fredagsmys med ditt ex och hans flickvän?

– Ja ibland, och med deras dotter Wilda som tyckte jättemycket om båda mina söner. Eller så kunde jag ta hand om Wilda så att Martin och Erica kunde gå ut och käka. Det har funkat väldigt bra. Dessutom var det stort av Erica att gå med på att bo här när de var i stan. 

– Då barnen har fyllt år har båda papporna kommit hit och firat dem. Mitt hem är också öppet för barnens och mina vänner. När mamma gick bort slöt vännerna upp och kom hem och lagade mat till mig, tog med mig ut på middagar och turades om att sova hos mig. 

För Kristin Kaspersen, Barbro "Lill-Babs" Svensson och Malin Berghagen har familjen alltid betytt jättemycket.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
"Jag använde redan "Under the same sun´s" träningskläder och blev tillfrågad om att bli delägare. Tidigare har jag ju gjort en egen serie med anteckningsböcker och ett designsamarbete med en frukostkeramikserie. Jag är nyfiken på att testa andra saker än tv, som jag ju har hållit på med sedan 1991. Därför håller jag föredrag, skriver böcker och ska senare i eftermiddag ha möte med det techbolag som jag har grundat. Vi har inte tagit in något externt kapital, så vi måste jobba in pengar för att ha råd att utveckla det", förklarar Kristin.
Foto: Kristins Instagramkonto
"Jag har alltid rörelse i mitt liv, men hur jag tränar ser lite olika ut. Kommer jag inte åt att springa gör jag något annat, som att yoga eller stretcha. Jag har ännu inte tränat min hund Minoo att vara ensam hemma, så jag kommer inte i väg till gymmet lika ofta nu. Men jag går mycket och när jag var i New York utan Minoo njöt jag av tidiga morgnar på hotellets gym", säger Kristin Kaspersen (bild från 2011).
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Kristin Kaspersen om singelskapet

Din syster Malin Berghagen berättade för mig att hon tre veckor efter Barbros bortgång mötte kärleken på nytt. Du hade ingen partner när du miste din mor?

– Visst hade det varit fint att ha en partner att luta mig mot, men jag har haft mina vänner, min pappa, mina syskon, mina syskonbarn och mina egna barn. Bara en sådan sak som att en kompis som tänker på mig kan skriva det och skicka ett sms med ett hjärta betyder massor.

https://www.instagram.com/p/BrxgMDvljCQ/

I "Kändispodden" sade du inte saknar tvåsamheten i sig, men att du längtar efter att tycka om någon?

– Ja, jag läste någonstans att man när man har varit singel länge blir man lite mer kräsen om man mår bra i det liv man lever. Inte kräsen kring utseende, men för att vara beredd att ta in en ny person i ens liv ska det kännas superbra, för det är inte tvåsamheten som är fokus utan att tycka om någon. 

– Jag har inte tänkt att jag ska vara singel resten av livet, det har bara blivit så att jag har varit det lång tid nu. Dyker det upp någon så dyker det upp någon. Jag längtar efter att få tycka om någon och att någon tycker om mig på riktigt. Det ser jag fram emot, men jag känner ingen brådska. 

Kristin Kaspersen tog nyligen förarbevis för båt. "Jag älskar skärgården och tycker att det är kul med båt. För mig är det självklart att ta bevis innan jag köper båt. Så nu är jag på båtjakt inför sommaren", säger hon till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Kristin Kaspersens val

Fotboll – Ishockey

"Det går inte att välja! Men om det gäller att titta live så är hockey roligast".

Thailand – Fjällen

"Jag älskar både skidåkning och sol".

Vin – Vatten

"För det mesta dricker jag förstås vatten, men det kan vara gott med ett glas vin också någon gång". 

Soffa – Löpband

"Jag är mer fysiskt aktiv än stillasittande, men övar på att sitta stilla någon gång också".

Seriemaraton - Filmkväll 

"En tv-serie som "Suits" kan få mig att totalt sett sitta i soffan i 1,5 timmar, om man räknar in pauser för att göra te. Nu ser jag "Riverdale" tillsammans med min son".

Hudvårdsrutin - Tvål 

"Jag tycker att det är viktigt att ta hand om hyn, men lägger inte mycket tid på det. Min systerdotter Linn ger mig jättebra knep om enkla rutiner". 

LÄS MER: Kristin Kasperens tårfyllda hälsning till "Lill-Babs" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.