Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kartellen avbokades: "Jag är väldigt sårad"

Kartellens Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset: "Jag känner att jag har blivit dömd för något som jag inte förtjänar att bli dömd för".

Dalarnas Tidningar sade upp samarbetet med Peace & Love efter att de bokat hiphopgruppen Kartellen - på grund av att man anser att de inte står för demokrati och människors lika värde.

Nu avbokar festivalen gruppen.

– Vi står inte för våld, vi står för demokrati och vi värnar om rätten för alla människors lika värde. Hur det inte kan rimma och få sponsorer att hoppa av förstår inte jag, säger medlemmen Sebastian Stakset efter beskedet.

Kontroversiella Kartellen skulle ha spelat på Borlängefestivalen Peace & Love.

Men beslutet att boka gruppen mötte kritik, från bland annat Dalarnas Tidningar. De fattade under torsdagen beslutet att avbryta samarbetet med festivalen.

Orsaken var bland annat diskussionerna kring medlemmarnas bakgrund, där grundaren Leo "Kinesen" Gonzalez har dömts till livstid för medhjälp till mord.

Rapparen Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset dömdes för två år sedan för olaga hot efter att ha skrivit på Twitter att han ville "tortera ihjäl" SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på tidningen till DT.

Liknar Kartellen vid felbokning

Nu säger även Peace & Love själva stopp. Det på grund av debatten som uppstått kring Kartellens spelning.

– Vi på Peace & Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen, säger Susan Törne Henningson, vice ordförande i Peace & Love Foundation, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter med att säga att man efter att ha fått mer information om Kartellen gjort bedömningen att "deras agerande inte är förenligt med Peace & Loves värderingar".

Stakset besviken på Peace & Love

Sebastian Stakset själv vänder sig emot den förklaringen. På torsdagskvällen har han varit i kontakt med festivalens ledning.

– Peace & Love hade kunnat kontakta oss och bett om ett möte. De har gjort bokningen så de vet uppenbarligen vilka vi är och vad vi har stått för. Det är påtryckningar från andra håll, säger Stakset.

– Deras första förevändning var att de hade en värdegrund som byggde på demokratiska värderingar och alla människors lika värde. Och då kunde de inte ha kriminella knarkare på festivalen. Det är lite så de har uttryckt det.

Han säger att han även vänder sig mot våldsverkande.

Anser sig vara feltolkade

– Jag har sett alldeles för mycket våld i mitt liv för att tro att det löser någonting. När jag åker runt och spelar så proklamerar jag mot våldet, säger Sebastian Stakset.

– Vi har gjort ett ställningstagande för vänstern och för underklassen och vi har kritiserat alliansen och Sverigedemokraterna hårt. Det är det som har lett till det här.

Domen mot honom från 2012 har nu avtjänat.

– De utmålade mig som att jag var kriminell och knarkare. Jag har slitit hårt för att komma bort från det kriminella och från knarket, säger Stakset.

Han jämför dagens händelser med när de i onsdags spelade på festivalen Sommarstart i Kungälv. Då drog sig först både Svenska kyrkan och Kungälvsposten ur som sponsorer. Men Kartellen styrde upp ett möte med dem som slutade med att båda två närvarade vid konserten.

"Fel bild av oss"

– Det tog dem 20 minuter att förstå att de hade fel bild av oss, säger Stakset.

Nu försöker han ordna ett liknande möte med Dalarnas Tidningar och Peace & Love.

– De ska ringa mig nästa vecka. Vi får väl se vad som händer. Jag är väldigt sårad och besviken över det som har hänt. Jag känner att jag har blivit dömd för något som jag inte förtjänar att bli dömd för, säger Sebastian Stakset.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!