Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kärlekens ord: Så dog Elvis Presley

Elvis Presley levde ett förtrollat liv, men han dog inte en död i skönhet.

”The King” hittades livlös, liggande i sina egna spyor på golvet framför toalettstolen, i dag för 40 år sedan.

Månaderna före sin död fick han nära 10 000 tabletter utskrivna – men den officiella dödsorsaken är hjärtattack.

Elvis sköterska och hans flickvän berättar om förfallet de sista dagarna av hans liv.

Elvis Presley är den störste rocksångaren genom tiderna och med sina en miljard sålda skivor historiens bäst säljande artist. Han är den främste underhållaren någonsin, en ikon som egenhändigt skapade en ny ungdomskultur och skakade om världen på ett sätt den ännu inte har hämtat sig ifrån.

Den unge Elvis är på scen och film en oöverträffad sexsymbol vars vickande höfter försätter publiken i extas.

Foto: / AP SCANPIX

Men när han dör den 16 augusti 1977, bara 42 år gammal, är han ett minst 120 kilo tungt sluddrande vrak. Och det finns uppgifter om betydligt högre vikt. Omtöcknad av piller och droger. Utmattad av sin väldiga kroppshydda som han själv skapat med sin maxkalori- och högkolesteroldiet.

Obduktionsprotokollet är hemlighetsstämplat 

Många fans vägrar än i dag acceptera att deras store idol numera rockar på de himmelska scenerna. Elvis har visserligen lämnat byggnaden, men han siktas än här, än där över hela världen.

Att hans pappa Vernon Presley har hemligstämplat obduktionsprotokollet fram till 2027, 50 år efter sonens död, bidrar till konspirationsteorierna och mystiken. Men det är uppenbart att han gjort det för att sonen inte ska framstå som en simpel tablettmissbrukare.

Av det som ändå avslöjats i rättsliga dokument och toxikologiska rapporter framgår att Elvis Presley vid sin död har en cocktail av minst nio medel i kroppen – i doser som ingen vanlig läkare skulle skriva ut:

Det lugnande medlet etinamat; sömnpillret quaaludes; ett barbiturat, alltså ett lugnande medel, troligen av typen fenobarbital; de smärtstillande medlen morfin och demorol; de lugnande placidyl och valium samt en antihistamintablett av typ klorfeniramin. Detta enligt Daily Beast och flera andra amerikanska medier.

Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt obekräftade uppgifter finns ytterligare åtta mediciner i hans kropp: diazepam, amytal, nembutal, carbrital, sinutab, elavil, avental och valmid.

Fick 10 000 tabletter 

Allt utskrivet av Elvis personlige läkare George Nichopoulos, känd som ”doktor Nick”. Han medger att han under 1977 har skrivit ut nästan 10 000 tabletter till Elvis – och förlorar sedan sin läkarlicens på grund av sitt frikostiga receptskrivande, inte bara till Elvis utan också till andra kända artister och till folk i allmänhet.

Dr Nick, som skrev under dödsattesten, hävdade fram till sin egen död förra året att Elvis dog av en hjärtattack.

– Ingen förstår att Elvis var så komplicerad. Jag arbetade så hårt bara för att hålla ihop allt. Och sen attackerade de mig när han dog och bestämde att jag var skyldig, säger dr Nick till Daily Beast 2009.

– Jag ångrar ingen av medicinerna jag gav honom. Alla var nödvändiga. Sedan sa de att jag bara var intresserad av att tjäna pengar på Elvis. Det är inte sant, jag gjorde fyra, fem hembesök i veckan och tog aldrig betalt, säger han.

Inte bara Elvis tablettmissbruk utan också hans glupande aptit framkallar hans död. Fans över hela världen chockas av den plufsiga gestalten i de glittrande kostymeringarna under hans sista år.

Elvis vägde minst 120 kilo 

Rockkungen vägde minst 120 kilo - och kan enligt vissa källor ha vägt så mycket som 160 kilo - vid sin död. Det finns olika uppgifter om vikten, men alla är eniga om att han var kraftigt överviktig. Detta efter att dagligen ha inmundigat ett antal stekta banan- och baconmackor på vitt bröd och med drivor av jordnötssmör, en klassiker som senare fått namnet ”The Elvis”. Och ibland smaksätts med honung. Hans diet i övrigt bestod av stora mängder cheeseburgare, korv och andra fettdrypande anrättningar.

Hans sista måltid är dock enklare. Enligt flickvännen Ginger Alden äter Elvis efter en sömnlös natt sin vanliga första frukost vid sextiden på morgonen: glass och havrekakor.

Ginger Alden, en tidigare skönhetsdrottning, berättar i en bok som kom ut häromåret om de sista månaderna och den sista natten med Elvis. Hon skriver att hon brukade kritisera honom för hans matvanor – och att han reagerade aggressivt, en gång kastade han en tallrik glass på henne.

Hon berättar också om sin oro över Elvis sätt att handskas med skjutvapen. Han sköt på telefonen när den störde honom och han sköt på tv-apparaten när han inte gillade programmet. En gång rusade han ut i trädgården med en automatpistol när han tyckte sig se dottern Lisa jagas av någon.

Foto: / PARAMOUNT

Elvis friade till Ginger i badrummet på sin egendom Graceland, berättar hon. Natten till den 16 augusti 1977 kan han inte sova och går till samma badrum.

– Jag går till badrummet för att läsa, sade han.

Det blir Elvis sista ord. När Ginger Alden vaknar några timmar senare ser hon att det fortfarande lyser i badrummet. Hon hittar honom på golvet framför toalettstolen.

Så dog Elvis Presley 

Också Elvis sköterska, Letetia Henley, berättar om hans sista dagar i en egen bok. Hon skriver att slutfasen i hans liv präglades av drogmissbruk, övervikt och ensamhet. Och att hon försökte trösta honom genom att hålla hans hand och sjunga gospel-sånger tillsammans med honom.

”Mot slutet var han deprimerad, överviktig och håglös, och med en passion för piller. Främlingar gav honom piller, Elvis lagrade dem. Han hade överväldigande tillgång till medicin”, skriver Letetia Henley.

”Inte droger från gatan utan bara utskrivna med recept. Men det var en tragedi. Det var sorgligt”, skriver hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.