Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karl Johan-diademet – sexknappsdiademet

<p>Kronprinsessan Victoria på Nobel</p>Foto: David Sica
<p>Victoria valde Karl Johan-diademet under en representationsmiddag på Slottet i början på 2015.</p>Foto: David Sica
Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2005.Foto: Toni Sica

Karl Johan-diademet används inte ofta av drottning Silvia.
Desto mer av prinsessorna Victoria och Madeleine.

Karl Johan-diademet kallas även för sexknappsdiademet. Det består av sex briljantrosetter. Dessa kan spåras tillbaka till Karl XIV Johan (1763-1844). Han lät fästa de exklusiva rosetterna på Erik XIV:s kungakrona från 1560 inför sin egen kröning 1818. Förmodligen kommer briljantrosetterna från 1700-talsdrottningen Lovisa Ulrikas samling.
I början av Gustaf V:s regenttid 1907-50 restaurerades kungakronan och smyckena omarbetades till ett halsband för kronprinsessan Margareta. Drottning Victoria (1862-1930) började arbetet med att skapa ett diadem av smyckena, men det kom att bli slutfört först på 1970-talet.

Sexknappsdiademet = Karl Johan-diademet

Prinsessan Lilian var den första som bar Karl Johan-diademet. Drottning Silvia har också använt Karl Johan-diademet om än mycket sparsamt. Prinsessan Christina bar Karl Johan-diademet både vid kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop 2010 respektive 2013.
Framförallt är det just Victoria och Madeleine som burit Karl Johan-diademet på senare år. Både vid Nobelfester, banketter och andra festligheter.