Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaoset inför galan i natt: ”Jag hoppas alla lämnar”

Oscarsgalan 2022 går av stapeln natten till måndag den 28 mars.
Sean Penn.
Foto: NEWSPIX/ABACA / STELLA PICTURES/NEWSPIX/ABACA
Bob Chapek, Disney.
Foto: Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan går av stapeln natten till 28 mars.
Foto: AL SEIB / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

I natt går den 94:e Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles.

Men allt är inte frid och fröjd när filmvärldens mest prominenta människor ska samlas för att dela ut priser.

Skådespelaren Sean Penn hotar att smälta ner alla sina Oscarsstatyetter om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inte bjuds in att tala.

Samtidigt är Disney i blåsväder efter att företaget inte tagit ställning mot den nya ”Don't say gay”-lagen som förbjuder HBTQ-undervisning i grundskolan i Florida.

94:e Oscarsgalan står för dörren, tillbaka med full kraft på Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles, efter förra årets pandemianpassade gala.

Men i stället för glädje skakas galan redan på förhand av protester.

Inför nattens prisceremoni har fokus knappast legat på Disneys flera nomineringar. Jätteföretaget har under den senaste tiden varit i blåsväder efter att det uppdagats att företaget donerat stora summor pengar till politiker i Florida som står bakom den nyligen antagna ”Don't say gay”-lagen i delstaten.

Den nya lagen, som ser ut att träda i kraft 1 juli, innebär bland annat att lärare förbjuds att prata om HBTQ-relaterade frågor med barn upp till nio år som går i grundskolan.

Disney är ett av de största företagen i Orlando, med flera hotell och nöjesparker. Bland dem finns världens största nöjespark, ”Walt Disney world”. Därför menar anställda på företaget att man har ett ansvar att ta ställning och stå upp för företagets värderingar.

Anklagas för politisering av anställda

Något många anställda menar att ledningen inte gjort i fallet med ”Don't say gay”-lagen.

Medan USA:s president, Disneys förre vd Bob Iger och många stora amerikanska sport- och filmstjärnor tog ställning mot lagförslaget satt företaget med vd:n Chapak i spetsen tysta.

Men till sist, för drygt två veckor sedan tog Chapak bladet från munnen:

– Ni behövde att jag skulle vara en starkare allierad i kampen för lika rättigheter och jag svek er, jag ber om ursäkt, sa han i ett uttalande.

För sent, enligt vissa anställda som redan ilsknat till. I tisdags höll en grupp Disney- och Disneyägda Pixar-anställda en demonstration mot företagets vaga ställningstagande i HBTQ-relaterade frågor.

Företaget svarade i veckan med ett uttalade på det officiella Twitterkontot:

Vi tar starkt avstånd från alla lagförslag som inskränker basala mänskliga rättigheter för HBTQ-communityt”, skrev företaget på Twitter.

Men det här har också upprört, rapporterar New York Post. Flera anställda som ansåg att företaget och Chapek gjorde rätt som var tysta, menar att de nu gör fel som ger sig in i debatten och tar ställning.

Politiseringen av vår företagskultur är skadlig för moralen och får många av oss att känna att våra dagar här är räknade”, sa en grupp anställda i ett uttalande, enligt New York Post.

Sean Penn hotar att smälta sina statyetter

Samtidigt hotar Sean Penn att smälta ned sina Oscarsstatyetter i protest mot att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inte verkar ha bjudits in att delta via länk på Oscarsgalan.

Sean Penn träffade Zelenskyj dagen innan den ryska invasionen inleddes i februari och befinner sig för närvarande i Polen där han arbetar med humanitära insatser. I en intervju med CNN säger Penn att han inte vet om Zelenskyj hade velat närvara, men att det är skandal om man inte bjuder in honom.

– Om Oscarsakademin och prisutdelarna aktivt har valt att inte engagera sig i ett ukrainskt ledarskap som utstår kulor och bomber för vår skull tillsammans med de ukrainska barn de försöker skydda, då är det beslutet det mest oanständiga i Hollywoods historia, säger han och fortsätter:

– Om det är så, då hoppas jag att alla filmmänniskor som kommer för att ha sin stora stund och fira sina filmer förstår att de skulle skina mycket starkare om de protesterade och bojkottar galan. Om det är så att han inte har fått en inbjudan kommer jag att smälta mina (statyetter) offentligt.

Penn, som fått Oscars för sina roller i ”Mystic river” och ”Milk”, avslutar sedan med en uppmaning till nattens alla deltagare på galan, med en hänvisning till Oscarsgalans påstådda bojkott av Zelenskyj.

– Jag hoppas att alla lämnar (galan, reds.anm) om det stämmer, säger han till CNN.


Så skapades Stellan Skarsgårds dräkt – duon Oscarsnomineras

Love Larson och Eva Von Bahr är Oscarsnominerade för deras arbete med filmen ”Dune”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.