Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känslosamma detaljerna med familjerna bakom ”Husdrömmar”

Anne ror, Gert åker.
Foto: Klas Karterud / SVT
Skål för husen!
Foto: Clas Elofsson / SVT
Gert Wingårdh och Anne Lundberg.
Foto: Mattias Ankrah / SVT
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

”Husdrömmar” följer jakten på lyckan.

På vägen får produktionen handskas med starka känslor över hela spektrat.

– Skilsmässor, människor som blir sjuka, gifter sig, barn som föds, föräldrar som dör, berättar programledaren Anne Lundberg.

Den nya säsongen av populära ”Husdrömmar” med Anne Lundberg, 56, och arkitekten Gert Wingårdh, 71, drar i gång i kväll. Även om fokus ligger på just hus händer också mycket i deltagarnas liv – vissa av byggprojekten spänner över flera år och stora livshändelser. Inte sällan har just byggprojekten stor påverkan på dem.

Flera har berättat om hur nära de varit att ge upp, eller hur de sett den personliga kraschen framför sig när bygget blivit försenat eller kostnaderna dragit i väg. Vissa har till och med gått isär, under eller efter projektet. 

– Resan tar ibland fem år, i andra fall fem månader. Vi försöker hålla ut och vara med hela vägen. Det är klart att de här människorna förändras jättemycket under den tiden, säger Anne Lundberg.

”Äktenskapet hänger på gärdsgården”

Tuffa tider ställer krav på produktionen för att landa rätt.

– Allt sker ju med deras goda minne. Det är inte så att vi gottar oss i någons elände om de inte har lust att berätta om en depression man drabbats av genom att allt gått åt helvete, att pengarna tagit slut eller vad det nu kan vara. Eller att man bor hemma hos sina föräldrar i två år för att huset aldrig blir färdigt... äktenskapet hänger på gärdsgården när ens fru tvingas bo hos ens mamma.

Just fokuset på människorna – och det faktum att budgeten för programmets byggen varierar mycket – tycker hon särskiljer ”Husdrömmar” från TV4:s ”Grand designs Sverige”.

– ”Grand designs” är alltid prestigebyggen som kostar extremt mycket pengar. Det handlar väldigt lite om människorna som bygger husen, finansierar dem eller ska bo i dem. Det är huset i fokus, ett enastående byggprojekt. I ”Husdrömmar” har vi ett hus med budget på 25 miljoner, ett annat med budget på 500 000 kronor. Vårt program handlar mer om människorna och det som händer när de renoverar eller bygger.

Anne Lundberg om livet med maken under pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.