Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisuppror mot Brunei efter nya homosexlagen

George Clooney och sultanen Hassanal Bolkiah.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Filmstjärnan George Clooney uppmanar till bojkott av nio internationella lyxhotell som har kopplingar till Brunei i Sydostasien.

Orsaken är att sultanatet skärper sina sharialagar och inför dödsstraff mot homosexuellt könsumgänge.

”Vill vi verkligen vara med och finansiera mord på oskyldiga medborgare”, skriver Clooney i sitt upprop på sajten Deadline.

Den lilla men oljerika staten Brunei som styrs av sultanen Hassanal Bolkiah skärper från den 3 april strafflagarna så att homosexualitet och äktenskapsbrott ska kunna bestraffas med döden genom piskning eller stening.

Sharialagstiftningen som börjades införas i Brunei 2014 har väckt starka reaktioner över hela världen.

”Bojkotta lyxhotellen som ägs av Brunei”

George Clooney uppmanar nu till bojkott av flera stora exklusiva hotell som ägs av investerare i Brunei. Det är nio hotell, tre i Storbritannien, bland annat kända The Dorchester, två i USA, två i Frankrike och ett i Italien.

Clooney medger i sin debattartikel att han bott på flera av lyxhotellen själv och trivts där, men att han nu blivit medveten om vem som äger den.

Lyxhotellet Le Meurice i Paris ägs av Bruneis investeringsbolag.
Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Filmstjärnan skriver vidare att han är medveten att bojkotten knappast leder till att Brunei ändrar i sharialagarna.

”Men ska vi verkligen hjälpa till att betala för dessa övergrepp mot mänskliga rättigheter? Vill vi verkligen vara med och finansiera mord på oskyldiga medborgare”, skriver Clooney på Deadline.

Hans uppmaning backas nu av bland andra Elton John och politiska ledare över hela världen

”Diskriminering baserad på sexuell läggning är helt fel och ska inte förekomma i något samhälle”, säger Elton John i ett uttalande, rapporterar CNN.

På måndagen kritiserade även FN de nya lagarna i Brunei och kallade dem ”grymma och inhumana”.

– Jag vädjar till regeringen att stoppa denna nya drakoniska strafflagstiftning, säger Michelle Bachelet, FN-kommissionär för mänskliga rättigheter, enligt nyhetsbyrån AFP.


Sir Elton John backar Clooneys utspel om de skärpta sharialagarna i Brunei.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenske kungen fick kritik för hyllningen

Den svenske kungen Carl XVI Gustaf besökte Brunei 2004 och fick då kritik för ett uttalande i Sveriges radio där han prisade sultanen, landet envåldshärskare, för öppenhet och närhet till folket. Han beskrevs även vara ”kompis” med sultanen.

Efteråt beklagade kungen att hans uttalande uppfattats som ett inlägg i debatten om Bruneis statsskick. 

– Men han svarade på en fråga om hur det var att umgås med sultanen, han hade inte en tanke på att hans svar skulle bli ett inlägg i debatten om demokrati, uppgav kungahusets dåvarande informationschef i Elisabeth Tarras-Wahlberg i en kommentar enligt TT. 

Hovet menade även att delar av kungens kritiserade Bruneiuttalande kom från ett PM som utrikesdepartementet  sammanställt som bakgrundsmaterial inför statsbesöket.

I dag säger Margareta Thorgren, nuvarande informationschef vid kungahuset:

– Lagarna i Brunei är en politisk fråga och inget kungahuset kommenterar.

– När det gäller tidigare uttalanden från kungahuset är det inget jag kommenterar.

Svenske kung Carl Gustaf på statsbesök hos sultanen av Brunei 2004.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIXSWEDEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.