Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändistätt på invigningsgalan av Pridefestivalen i Stockholm

Invigningsgalan höll under onsdagen
Clara Henry.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Amy Diamond Deasismont och Charlie Gustafsson.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Annika Dopping och Gert Andersson.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Pekka Heino och Erik Kristensen.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Jessika Berghult.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Anna Sahlin.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
1 / 8

Årets Pride i Stockholm är i full gång.

Under onsdagens invigningsgala var det många välkända ansikten som ville visa sitt stöd – och dela med sig av sina bästa Pride-minnen.

Det var många välkända ansikten på plats under onsdagens invigningsgala av Pridefestivalen i Stockholm, för att visa sitt stöd och sprida budskapet om allas lika värde. För många var det inte första gången de deltog under Pridefestivalen, utan det finns många härliga minnen.

Konstnären Ylva Maria Thompson, 59, minns tydligt den gången hon göt av rumpor live som pantomim, samtidigt som en teckentolkare stod bredvid och tolkade det hon gjorde.

Åsa Westlund: ”Såg all glädje”

Och visst har Pride-festivalen under åren skapat många oförglömliga minnen. Åsa Vesterlund, 44, som för många är välkänd för sin medverkan i TV3:s ”Svenska Hollywoodfruar”, berättar att glädjen är ett av hennes absolut starkaste minnen från Pridefestivalen.

– När jag för några år sedan åkte på flak genom Stockholm med Alexander Erwik och såg all glädje, säger Åsa Vesterlund.

Nu ser hon fram emot 2019 års festival, något som även artisten Siw Malmkvist, 82, gör. Hon berättar att hon gärna vill titta på paraden under lördagen.

 – Det är så roligt att vi kommit så långt i Sverige, säger hon.

”Det har med mänsklighet att göra”

På plats är även skådespelaren Regina Lund, 52, som beskriver att det finns en sådan kärlek och glädje i Priderörelsen. För henne var det viktigt att vara på plats för att visa sitt stöd för allas lika värde, och vikten av att inkludera alla oavsett sexualitet, kön eller vem du är.

– Det här har inte bara med sexualitet att göra, det har med mänsklighet att göra. Det har med empati och acceptans att göra. Det har med mänsklig förståelse att göra, säger Regina Lund.

Pridefestivalen är en festival som hålls varje år, med syftet att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen. Det skriver Stockholm Pride.

Vad är ditt bästa Pride-minne och vad ser du fram emot i år?

Ylva Maria Thompson, 59 år, konstnär:

Mitt absolut bästa minne är när jag göt av rumpor live som pantomin, och det kommer in en teckentolkare som tolkar det jag gör. Jag ser fram emot invigningen och alla duktiga artister. Detta kommer bli bra politiskt.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Peter Englund, 54 år, designer och stylist:

När jag jobbade med Diamond Dogs, då vi samma vecka var med i "Sommarkrysset" i TV4, "Allsång på Skansen" i SVT samt Pride-festivalen. Villagepeople vill jag gärna se i år. Jag har följt dem sedan jag var tio år. De var så extrema när de kom, tyckte många, men nu känns de ganska harmlösa haha.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Raven Reli, 32 år, artist och DJ:

Det bästa minnet är när han från Savage Garden kom till Pride. Jag ser fram emot att kunna vara lite extra snuskig bland andra öppensinnade den här veckan.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Jonas Hallberg, 48 år, stylist, hotellägare och programledare:

Mitt bästa Pride-minne är alla parader. Energin är så härlig, med alla människor och all glädje. I år ser jag fram emot att vara kung tillsammans med min egen prinsessa under paraden.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Siw Malmkvist, 82 år, artist:

Ett härligt minne är när jag, Barbro (Lill-Babs) och Ann-Louise (Hanson) uppträdde på Pride inför en fantastisk publik. Jag vill gärna titta på paraden på lördag. Det är så roligt att vi kommit så långt i Sverige.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Annika Strandhäll, 44 år, socialförsäkringsminister:

Det blir tionde gången jag går i Pride-paraden i Stockholm, men när jag gick i den med Stefan Löfven då han blivit statsminister, då kände jag mig extra stolt. Paraden och manifestationen av kärlek ser jag fram emot.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Åsa Vesterlund, 44 år, tv-profil:

När jag för några år sedan åkte på ett flak genom Stockholm med Alexander Erwik och såg all glädje. Jag ser fram emot den här invigningsfesten som betyder att Pride sätter igång på allvar.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Paula Ternström, 56 år, skådespelare:

Mitt bästa minne är när jag dansade genom hela stan på paraden och mötte alla människor förra året. Det ska bli spännande att höra vad partiledaren Nyanko Sabuni kommer att säga under seminariet som HBTQ Liberalerna ska hålla i år.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.