Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krismötena i natt – vill plocka Smiths statyett

Will Smiths örfil på Chris Rock.
Foto: ROBYN BECK / AFP TT NYHETSBYRÅN
Will Smith och Jada Pinkett Smith.
Foto: JAY L. CLENDENIN / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Smith under sitt tacktal.
Foto: ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK / ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nicole Kidmans reaktion på Will Smiths örfil.
Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS X90051

Kändisvärlden är i chock efter Will Smiths smocka på Oscarsgalan – och stjärnan har fått hård kritik. 

Nu meddelar Oscarsakademin att de inleder en granskning – och utesluter inte konsekvenser. 

Svenskarna Love Larson och Eva von Bahr, som själva var nominerade, var på plats på nattens gala. 

– Det blev jättekonstig stämning, säger Eva von Bahr.

Det finns väl knappast någon som vid det här laget missat den stora snackisen från årets Oscarsgala: Will Smith som delade ut en örfil efter att komikern Chris Rock från scenen skämtat om hans fru Jada Pinkett Smith. 

Åskådarna chockades, undrandes om det var på riktigt eller regisserat, och efteråt gick stämningen att skära med kniv.

Nu fördömer många Smiths våldsamma scen, inte minst kändis- och filmvärlden själv. Judd Apatow, regissör till bland annat ”The 40 year-old virigin” skrev på Twitter: ”Han hade kunnat döda honom. Det där är ren ilska och våld, bortom kontroll.” 

Inlägget togs senare bort.

Kritiken: ”Rent skitsnack”

Regissören Rob Reiner, kanske mest känd för 80-talskomedin ”När Harry träffade Sally...” skriver att ”Will Smith är skyldig Chris Rock en stor ursäkt” och ”att det inte finns någon ursäkt för vad han gjorde”. Reiner menar också att Smith borde vara glad för att Rock inte velat polisanmäla händelsen och skriver att Smiths ursäkter var ”rent skitsnack”.

Komikern Kathy Griffin skriver att det är en väldigt dålig idé att fysiskt ge sig på en komiker på scen och att ”nu behöver vi alla oroa oss för vem som vill vara nästa Will Smith på ståupp-klubbar och scener”.

Efter händelsen tog Smith emot en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen ”King Richard”. Flera har kritiserat att Smith i sitt tacktal bad om ursäkt till åskådarna och de andra vinnarna, men inte till Chris Rock. I talet sade Smith bland annat att ”jag vill vara ett kärl av kärlek”, något som många ställer sig frågande till.

”Will Smith säger att han vill vara ett kärl av kärlek. Kärlek är inte våldsam. Kärlek är inte vad som visades på scenen i kväll.” påpekar journalisten och nyhetsankaret Maria Shriver.

Hotet: Frånta Smith statyetten

Esquire rapporterar att Smiths PR-agent efter händelsen sågs gå fram till Smith vid flera tillfällen och tala med honom. Smith själv ska ha rådfrågat PR-agenten under en reklampaus. 

Enligt The Sun är det inte bara Smith och hans entourage som suttit i krismöten. Också Oscarsbossarna höll under natten ”topphemliga” möten om att eventuellt kunna frånta Smith vinsten som bästa manliga skådespelare. Mötena ska ha ägt rum bland annat via Zoom och flera av höjdarna beskrivs som ”rasande” och ville plocka av Smith statyetten.

– Oscarsakademin fördömde offentligt att Will örfilade Chris och bakom kulisserna gick de in i fullt krisläge, säger en uppgiftslämnare till The Sun. 

Oscarsakademin uppgav i ett första uttalande att man inte tolererar någon form av våld. På måndagskvällen kom ett nytt uttalande och akademin säger att man nu kommer att ”undersöka ytterligare åtgärder och konsekvenser i enlighet med akademins stadgar, uppförandestadgar och lagen i Kalifornien”.

Svenska filmarbetarna såg på

Svenskarna Love Larson och Eva von Bahr, som var nominerade i kategorin bästa makeup och hår på filmen ”Dune”, var med på galan och säger att de först trodde att det var ett skämt.

– Det kändes planerat, säger de bland annat och fortsätter:

– När Will Smith började skrika så förstod man ju att det var på riktigt. Det blev jättekonstig stämning.

Inlägget på Twitter togs senare bort.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Griffins inlägg om att ståupp-komiker nu har ”nästa Will Smith” att oroa sig över.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Reiners inlägg.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER

Skämtet gick ut på att Chris Rock jämförde Jada Pinkett Smith korta frisyr med Demi Moores renrakade huvud i actionfilmen ”G.I. Jane”. Will Smith ska först ha skrattat, men när Jada Pinkett Smith till synes tog illa upp, for han upp på scenen och utdelade örfilen.

Jada Pinkett Smith är drabbad av den autoimmuna sjukdomen alopeci som gör att man tappar sitt hår, något hon varit öppen med.

Chris Rock har ännu inte kommenterat händelsen.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.