Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarnas resor med privatjet avslöjade

Följ senaste nytt i Expressen TV
I en kartläggning granskar Dagens ETC hur miljardärer och kändisar använder ­privatjet.
Foto: JANNE ÅKESSON
Charlotte Perrelli.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Janni Olsson Delér
Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som den globala klimatkrisen är ett faktum och ett ämne som debatteras hett i flera år – fortsätter stormrika svenskar med sina lyxiga flygresor. 

I en ny kartläggning har Dagens ETC granskat hur miljardärer och kändisar flyger med privatjet – samtidigt som många av dem offentligt uttrycker klimatångest.

På bara två år har resorna fördubblats och flygboomen är någonting som beskrivs som ett resultat av pandemin. 

I dagens ETC:s granskning beskrivs en jordvall på Bromma flygplats som schaktats upp ”för att skymma sikten när exklusiva passagerarna bordar planen”.

När pandemin slog till våren 2020 ekade Bromma flygplats plötsligt tomt. Men i byggnaden intill, i ­Grafairs lyxiga ankomsthall för privatresenärer, var det full fart, skriver ETC.

– Det är fortfarande ett så stort behov att vi inte har luftfartyg så det räcker till. Vi har jobbat dag och natt, säger Johan Emmoth, vd på Grafair som hyr ut privatjet.

Under Oktober 2021, när coronarestriktionerna tagits bort, nådde privatflygningarna nya nivåer i Sverige. Hundratals rika svenskar flög då till London, Portugal och Madrid. 

Kändisarnas motsägelsefulla klimatagerande

Artisten ­Charlotte Perrelli och hennes make Anders Jensen, en framgångsrik vd för Ryds Bilglas är exempel på kändisar som rest med privatjet under pandemin och som nämns i granskningen. Perelli har även tidigare pratat om sin klimatångest i Expressen: 

– När jag tänker på att mina barn och barnbarn ska växa upp på den här planeten. Det är stressande, sa hon då. 

Även Jon Olsson, skidåkare och influencer med 1,5 miljoner följare på Youtube nämns i granskningen. Han driver klädmärket C’est normal som försöker ”minska vår påverkan på planeten”. 

I sociala medier marknadsförs klädmärket bland annat med ­Olsson poserandes framför privat­jets. Nyligen flög han och hans fru, influencern Janni Olsson Delér, tillsammans med familjen ensamma i ett plan till Jeddah i Saudiarabien för att titta på en Formel 1-tävling. 

Andra kändisar som ofta syns posta ­selfies inifrån privatflygen är bland andra modellen Victoria Silvstedt, världsartisten Steve Angello och influencern ­Camilla Fogestedt. 

Enkel resa från Stockholm till ­Göteborg kostar 90 000 kronor

Dagens ETC:s analys visar att 37 procent av alla flygningar är inrikes och den mest populära rutten är ­Stockholm-Göteborg. 

Sträckan trafikeras av minst 15 reguljära flygavgångar varje vardag och ett stort antal tåg. Ändå väljer en växande grupp svenskar att betala från 75 000 kronor för att flyga den sträckan.

Nästan alla flygoperatörer tackar nej till att medverka i Dagens ETC:s artikel. När reportern utgav sig för att vara kund svarade de direkt och reporten fick veta att en enkel resa från Stockholm till ­Göteborg skulle kosta 90 000 kronor. 

Jacob Pedersen, flyganalytiker Sydbank, medverkade i Börskoll med anledning av att SAS presenterat sin kvartalsrapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.