Kändisarnas minnen med Dagny – berättar om sorgen

Christine Meltzer minns mötet med Dagny.
Foto: Instagram
Dagny Carlsson och Stina Wollter under en intervju.
Foto: Instagram
Foto: ELENA STRÖM / PRIVAT

Bloggaren Dagny Carlsson har gått bort. 

Inte långt innan sin död berättade hon om hemligheten bakom sin höga ålder och nu berättar kändisarna om sina starka möten med bloggaren. 

”Dagny var en brygga, en generationsbro, ett levande fuck you mot ålderism”, skriver Stina Wollter. 

På torsdagen kom beskedet att bloggaren Dagny Carlsson har dött. 

Hon startade sin blogg vid 99 års ålder, och har sedan dess fått stor uppmärksamhet.

Elena Ström träffade Dagny Carlsson när hon skulle lära henne att hantera en dator, och sedan dess har de varit vänner. För Expressen berättade hon under torsdagen att hon är chockad och ledsen över Dagnys bortgång.

”Vi har varit oskiljaktiga sedan 2011 när hon blev elev i en av mina datakurser och startade tillsammans hennes blogg”, skriver Elena Ström i ett mejl till Expressen på onsdagen.

I höstas berättade hon även för Expressen att Dagny sticker ut på äldreboendet.

– Hon är piggast av alla, och hon är äldst. Eloge till henne.

Meltzers möte med Dagny 

Nu skriver hennes Elena Ström på bloggen om sorgen. 

”Tack, för allt du har gjort för oss, Dagny! Ordet ”död” fanns inte i din vokabulär. Du älskade livet! Du hade just börjat förbereda dig att fira din 110e födelsedag den 8 maj. Jag hade lovat att öppna en ny sida i bloggen, en sida som skulle heta Året är 2022”. 

Även flera kändisar sörjer Dagny Carlsson. 

– Hon var en människa som aldrig slutade leva, som tog livet som den fantastiska gåva den är. Hon har varit en sån förebild för så många, säger vännen Suzanne Axell till Aftonbladet.

Christine Meltzer berättar att hon var besök hemma hos bloggaren för drygt fem år sedan. 

”109 år full av klokskap. Är så tacksam för mötet jag fick hemma hos dig för en sisådär 5 år sen. Ska försöka att hålla hårt i ett av dina ljuvliga citat: 'Jag tänker ha roligt så länge det varar'”, skriver hon på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CbfUaJdM-nI/?utm_source=ig_web_copy_link

Stina Wollter har själv gjort en intervju med Dagny Carlsson och för henne har bloggaren varit en stor inspiration. Hon kan inte glömma den gång då Dagny Carlsson följde henne och en vän till tunnelbanan 2017 och de hade svårt att hänga med i bloggarens tempo. 

”Innan dess stod vi i köket då jag stängt av bandaren och drack skumpa som blivit över från nåt kalas”, fortsätter Wollter. 

”Dagny var en brygga, en generationsbro, ett levande fuck you mot ålderism och en värld som vill låta de åldrande blekna, bli avpersonifierade och försvinna i tystnad”, skriver hon på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CbfUUzzqVgt/?utm_source=ig_web_copy_link

Mark Levengood skriver också om sin sorg: 

”Skumt att det kan kännas sorgligt när en 109-åring går bort. Men Dagny Carlsson var så fylld av livslust, hon var sprudlande och nyfiken, rolig och väldigt söt!”

https://www.instagram.com/p/CbfHe4KooaI/?utm_source=ig_web_copy_link

Hemligheten till höga åldern

I det sista inlägget på Dagny Carlssons blogg innan sin död var hon på en solig promenad. Hon hade då precis fått sin fjärde spruta mot covid-19.

”I övrigt kan jag berätta att Dagny är i fin form, hon har fått en ny scarf som hon tyckte var lite för snobbig men kanske passar till den kommande Pubafton på äldreboendet.”, skriver Elena Ström, som tagit över skrivandet i bloggen den senaste tiden.

I slutet av februari var det en tillställning på äldreboendet. På frågan om vad som är Dagny Carlssons hemlighet för att leva länge, svarade hon i bloggen:

– Man får inte uggla utan kämpa till sista andetaget!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.