Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarnas hyllningar till Olle Ljungström

Folkkära sångaren Olle Ljungström har gått bort, 54 år gammal.
Foto: Samuel Unéus
Nu sörjs artisten och saknas av vänner och kolleger.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
Pugh Rogefeldt medverkade tillsammans med Olle Ljungström i "Så mycket bättre" 2012.
Foto: Olle Sporrong
Artisten Lisa Nilsson berättar om sorgen efter artistkollegan.
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Foto: Christer Wahlgren
1 / 7

Den folkkära sångaren Olle Ljungström har gått bort, 54 år gammal.

Nu sörjs han och saknas av vänner och kolleger som Darin Zanyar, Lisa Nilsson och Uno Svenningsson.

– Det är en ikon som har dött. Men han lever kvar i minnet hos mig, och det tror jag att han kommer att göra hos många andra också, säger Pugh Rogefeldt. 

Under onsdagen kom beskedet att sångaren Olle Ljungström har gått bort, 54 år gammal. Nu sörjs han och saknas av vänner och kolleger. 

Pugh Rogefeldt, som medverkade tillsammans med Olle Ljungström i "Så mycket bättre" 2012, berättar att han och Olle höll kontakten under ett år efter tv-programmet, men att den sedan rann ut i sanden.

– Det här kommer som en chock, det är tråkigt att höra. Jag har försökt hålla kontakt med Olle, men jag har inte fått något gensvar. Nu kan jag förstå att han kanske har varit sjuk. Han har ju varit sjuk ganska länge, han hade ju bland annat kraftig diabetes. Under inspelningarna av "Så mycket bättre" var han bara med kanske 80 % av tiden på grund av sin sjukdom, säger Pugh Rogefeldt.

Pugh Rogefeldt, som tolkade Olle Ljungströms låt "Överallt" i tv-programmet, kommer att minnas artisten för hans personlighet och för hans musik.

- Jag kommer att minnas Olle som en väldigt stark och fri människa med hög integritet. Det är hemskt tråkigt att han gått bort. Det är en ikon som har dött. Men han lever kvar i minnet hos mig, det tror jag att han kommer att göra hos många. Hans texter och musik har berört många, säger Pugh Rogefeldt. 

Musikern Andreas Kleerup berättar att Olle Ljungström brukade kalla honom för sin lillebror.

– Det är en sorgedag, säger han och fortsätter:

– Jag ska åka ner dit till helgen och hjälpa till med att arkivera grejer. Det gör ont. Den där tavlan han gjorde till mig, det gör ont att se den. Jag bara ligger still i en soffa. Vi kommer ses igen sen.

De sågs så sent som i somras.

– Jag och Lisa (Nilsson) var och hälsade på honom på sjukhuset. Vi var ett roterande gäng som var där och hjälpte honom varannan, var tredje, vecka. Fanns där för honom.LÄS MER: Olle Ljungström är död – han blev 54 år gammal

Lisa Nilsson om sorgen efter Olle Ljungström

Artisten Lisa Nilsson berättar också om sorgen efter artistkollegan. Hon berättar att de träffades senast förra sommaren, men att hon alltid kommer att minnas honom.

– Jag är skakad trots att jag visste hur skör hans kropp var, och väldigt ledsen över att Olle plötsligt är borta. Vi var kollegie-vänner men jag har inte träffat Olle sen förra sommaren. Vi kom alltid varann nära de få gånger vi väl sågs, men däremellan hade vi inte kontakt. Det är väldigt sorgligt att han inte kom vidare ur sitt trasiga hälsotillstånd. Han hade så oerhört mycket mer att säga, säger hon.

Lisa Nilsson berättar att samtalet med Olle Ljungström utvecklat henne som artist och som person.

– Han var en av de mest begåvade människor och konstnärer jag mött. Olle konfronterade mig med mina självtvivel ett par gånger tidigt i karriären och det hjälpte mig att ta vissa avgörande steg mot kompromisslösheten. För det och mycket annat är jag honom evigt tacksam, säger hon. 


LÄS MER: Olle Ljungströms finaste ögonblick i karriären

Uno Svenningsson: "Olle Ljungström var min idol"

Artisten Uno Svenningsson kände Olle Ljungström sedan 1980-talet när de vid några tillfällen spelade tillsammans. Han var också ett stort fan av hans musik och medverkade på hyllningsskivan "Andra sjunger Olle Ljungström" som kom 2008.

– Olle var en av mina stora svenska idoler, jag har varenda skiva med honom. Vi har träffats några gånger och kände varandra lite. Han har betytt så mycket för mig. Det bodde ett geni i den mannen. Jag brukar köra en av hans låtar live fortfarande, "Kaffe och en cigarett". Så det känns verkligen att han är borta, det känns tungt, säger Uno Svenningsson och fortsätter:

– Jag kommer att minnas honom som en fantastisk låtskrivare och textförfattare. Han har betytt otroligt mycket för svensk musik. Bara en sådan sak som att det görs en hyllningsskiva till honom medan han är i livet, det säger mycket om hans storhet. 


LÄS MER: Här är Olle Ljungströms liv i bilder

Heinz Liljedahl: "Olle banade väg för Håkan Hellström"

Olle Ljungström sörjs också av vännen och kollegan, musikern Heinz Liljedahl. De arbetade tillsammans både på Olle Ljungströms soloskivor och med gruppen Heinz & Young.

– Vi var som bröder. Han var min närmsta vän. Vi hade kontakt till slutet och vi pratade för bara ett par veckor sedan. Då lät han uppåt och glad. Det kom plötsligt för mig, jag fattar det inte. Han var en så stor del av mig. Han var min närmsta vän som jag någonsin haft. Det är som att en del av mig själv har försvunnit, säger Heinz Liljedahl och fortsätter:

– Olle var fullständigt briljant som konstnär. Han har betytt väldigt mycket för svensk musik. Han sa saker i sina texter på ett sätt som ingen annan har gjort. Han banade väg för artister som Jocke Berg och Håkan Hellström. Jag tror inte att de hade låtit likadant utan honom, han var en del i det.


LÄS MER: Vännen: "Olle hade planer på mer musik"

Olle Ljungström sörjs på sociala medier

Också på sociala medier berättar kolleger och vänner om sin sorg efter Olle Ljungström. 

Darin Zanyar, en av Olles "Så mycket bättre"-kolleger, skriver på Instagram: "Det var en ära att få lära känna dig och upptäcka vilket låtskrivargeni och fantastisk människa du var. Saknaden kommer vara stor. Vila i frid Olle"https://www.instagram.com/p/BE-wQsxBNmU/

Artisten Miss Li, som var med i samma säsong av "Så mycket bättre" som Olle Ljungström lägger också upp en bild för att hylla honom.

"Jag har aldrig träffat nån så intelligent och brilliant person som Olle! Han var som en magnet som man drogs in mot och inte kunde få nog av! Efter Så Mycket Bättre pratade vi ofta långa samtal i telefonen. Livet och döden. Sista tiden var han dock väldigt krasslig och vi hade tyvärr ingen kontakt sista åren! Men jag har saknat att höra hans röst och fullkomligt intelligenta inlägg om allting! När han sa nånting så tänkte jag alltid "varför kom inte jag på det där". Så var han. Helt orginell. Det finns ingen som kommer kunna ta hans plats i svensk musikhistoria. Eller i våra hjärtan"https://www.instagram.com/p/BE-0TY5MX5h/

Maja Ivarsson, frontfigur i bandet The Sounds, var också med i samma säsong av "Så mycket bättre som Olle Ljungström.

"Olle min Olle! Det kommer aldrig finnas någon som du. Ett riktigt geni och original med de vassaste kommentarerna och ett gigantiskt stort hjärta. Du är saknad. Vila i frid nu min vän så ses vi igen någonstans." skriver artisten på Instagram.https://www.instagram.com/p/BE-0zfXMlmO/

Lisa Nilsson hyllar Olle Ljungström även på Instagram.

"Tårar för Olle Ljungström. Farväl, So long och vila i frid fina begåvade kloka knäppa Olle." skriver hon.https://www.instagram.com/p/BE-w804nD9z/

TV4-programledaren Jesper Börjesson, 45, hyllar Ljungström på sin Instagram.https://www.instagram.com/p/BE-sc1AxUf1/

 "Olle Ljungström finns inte längre. En gränslöst begåvad konstnär. Är nog den svenska artist som betytt mest för mig. Tack för allt Olle!" skriver Jesper Börjesson på sin Instagram.https://www.instagram.com/p/BE-vvVGktTw/

Sångerskan Jill Johnson sörjer också Olle Ljungström, och skriver "Vila i frid Olle. Många varma tankar till nära och kära"https://www.instagram.com/p/BE-wtLYuGju/

"Idag tänker jag på när du ringde mig efter att pappa gått bort och sa att du älskade både min mamma och min pappa så mycket, och så klart mig på köpet. Du hade inte mycket att erbjuda sa du, men jag fick ringa och be om vad som helst om jag behövde. Och så tänker jag på när jag var liten och vi stötte på varandra på Nytorget och du köpte glass till mig och mina kompisar", skriver Vanessa Falk på Instagram.https://www.instagram.com/p/BE-y-ROR1_I/

TV4-programledaren Jenny Strömstedt tackar Olle Ljungström för musiken.

"Men så sorgligt. Tack Olle Ljungström för all musik. Du sjöng om min generation och dess vida jeans, ironi och flätor. Vissa saker borde gömmas i snö men dig kommer jag aldrig glömma", skriver hon på Instagram.https://www.instagram.com/p/BE-2U-qoW8o/

"Hej då Olle. Tack för all musik och allt kul vi haft ihop." skriver artisten Mauro Scocco på Instagram.


Även på Twitter hyllar kändisar Olle Ljungström.https://twitter.com/Jonas_Gardell/status/727816508282281984


https://twitter.com/triumf/status/727781897842110464


https://twitter.com/poptonten/status/727785026713161728


https://twitter.com/AndreasWeise/status/727799205809537024


https://twitter.com/calleschulman/status/727782127845126145


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.