Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisar öppnar sina hem för ukrainska flyktingar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Margaux Dietz öppnar upp sitt hem för flyktingen Maria.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
En av de svenska kändisarna som har tagit initiativ till hjälpinsatser är festfixaren Johan Petré.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Nu öppnar Carola återigen upp dörrarna till sitt hem.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Lia Boysen och Per Broman har också erbjudit sig att låta flyktingar från Ukraina bo hos dem.
Foto: ANN JONASSON

Över 1,5 miljoner människor har flytt över den ukrainska gränsen sedan Rysslands invasion av landet. 

Flera svenska kändisar har tagit initiativ till insamlingar och hjälpinsatser – och några av dem öppnar nu upp sina hem. 

– Jag vill göra mig tillgänglig. Det är viktigt med privata insatser, säger Carola Häggkvist som välkomnar flyktingar att bo hos henne i Steninge, norr om Stockholm. 

En av de svenska kändisarna som har tagit initiativ till hjälpinsatser är festfixaren Johan Petré som samarbetar med Ekman Buss. Han är nu på plats i Warszawa, Polen, för att hjälpa människor med boende, förnödenheter och transport till Sverige. 

Nu meddelar festfixaren att en av de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige, en 17-årig flicka, kommer tas om hand av influencern Margaux Dietz. 

”Betyder så mycket!”, skriver Petré i sociala medier. 

– Vi har haft kontakt och hon ville ställa upp och göra något. Det här innebär en uppoffring och precis sådana personer som Margaux behövs, säger han till Expressen. 

Dominika Peczynski och Anders Borg välkomnar flera

Även paret Dominika Peczynski och Anders Borg öppnar upp sitt hem för ukrainska flyktingar. Under en Instagrambild på familjen skriver Peczynski bland annat att det finns ”gott om tomma sovrum” sedan deras äldre barn flyttade ut.

”Om du känner någon från Ukraina som för närvarande är i Stockholm, säg till personen att kontakta mig. Gärna två mammor och 2-3 barn. Du kan stanna så länge du behöver”, skriver hon.

På torsdagen berättade Dominika Peczynski på Instagram att två ukrainska kvinnor och tre barn kommer flytta in i familjens våning på söndag.

Carola Häggkvist öppnar dörrarna igen: ”Viktigt” 

2015 reste Carola Häggkvist till Kos i Grekland för att hjälpa människor på flykt med förnödenheter. Hon lät även fem av flyktingarna bo hemma hos henne i Stockholm. 

Nu öppnar hon återigen upp dörrarna, denna gång till sitt hus på godset Steninge, utanför Sigtuna, norr om Stockholm – efter att hon har fått godkänt från slottsherren. 

– Jag vill göra mig tillgänglig. Det är viktigt med privata insatser och att vi tar vårt ansvar var och en, berättar hon. 

På torsdagen är Carola Häggkvist en av artisterna som uppträder under TV4:s insamlingskväll ”Sverige samlas och hjälper” som direktsänds klockan 20.00. 

Per Broman: ”Familjen behöver säkerhet”

Skådespelaren Lia Boysen och hennes sambo fotografen Per Broman har tagit hand om en familj från Ukraina som får bo i deras hem. 

– Deras land är angripet och familjen behöver säkerhet, förklarar Per Broman. 

Se även: 

Migrationsverket och landets länsstyrelser får till uppdrag att ta fram tillfälliga migrationsplatser till de som flyr kriget i Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.