Här på Stureplan i Stockholm greps den kända artisten. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Här på Stureplan i Stockholm greps den kända artisten. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Känd svensk artist dömd för knarkbrott

Publicerad

Artisten greps av polis på en högprofilerad Stureplanskrog.

Ett urinprov visade att artisten brukat narkotika - och i en väska hade han narkotikaklassade tabletter och ett visitkort från polisen med spår av narkotika på.

Nu har domen fallit. Artisten döms för ringa narkotikabrott och får böta 10 500 kronor.

En polispatrull på spaning på Stureplan reagerade över att artisten betedde sig underligt. Han hade stora pupiller, spretiga fingrar, ofrivilliga käkrörelser och kraftiga humörsvängningar.

Artisten har tidigare fällts för narkotikabrott, och poliserna tog med sig artisten och förde honom till polisstationen för kroppsbesiktning. Han fick lämna ett urinprov som visade spår av THC, som finns i hasch och cannabis.

Pulverrester

Polisen hittade också narkotikaklassade tabletter och ett misstänkt pulver i en liten väska, i artistens necessär. Tabletterna och pulvret visade sig innehålla det centralstimulerande medlet metylfenidat, ett amfetaminliknande preparat.

Dessutom hittades plastburkar av en typ som används för att krossa tabletter och kokainstenar i artistens väska. På båda burkarna fanns vita pulverrester som testades positivt för kokain. Dessutom fann man rör gjort av sedlar, ett hoprullat visitkort från Stockholmspolisen och ett hoprullat boardingkort med kokainrester.

– Det är patetiskt, jag brukar inte kokain, sade artisten till polisen vid gripandet.

Artisten lämnade under förundersökningen en läkemedelsförteckning till polisen, där det framkommer att han regelbundet får ritalin utskrivet av läkare. Ritalin innehåller metylfenidat.

Har ingen förklaring

Tabletterna som beslagtogs har därefter skickats tillbaka till artisten.

Det drogpositiva urinprovet hade artisten ingen förklaring till.

Artisten greps i september 2011, åtal väcktes i början april 2012, och i dag föll domen. Artisten ska betala 10 500 kronor i dagsböter för ringa narkotikabrott, dessutom 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.

I samband med åtalet sökte Expressen artisten. Artisten avböjde dock att kommentera misstankarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag