Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd SR-profil utreds för sextrakasserier

Kvinnan arbetar som programledare på Sveriges Radio.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.
Foto: OLLE SPORRONG

En känd kvinnlig programledare från Sveriges Radio internutreds efter anklagelser om sexuella trakasserier, enligt uppgifter till Expressen.

Programledaren är inte i tjänst – och flera SR-chefer har suttit i krismöten med anledning av anklagelserna. 

– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt. Vare sig uppgifter stämmer eller inte, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

Men på söndagskvällen bekräftade Sveriges radio att en internutredning pågår, genom ett pressmeddelande.

Enligt uppgift till Expressen har en populär kvinnlig programledare på Sveriges Radio sjukskrivit sig från sitt arbete i samband med en internutredning som företaget har initierat. 

Expressen har talat med ett flertal personer som arbetar respektive har arbetat med programledaren på Sveriges Radio, SR. 

Enligt samstämmiga uppgiftslämnare har flera personer som arbetat med programledaren vänt sig till SR-chefer i samband med #MeToo och larmat om sexuella trakasserier respektive vittnat om att programledaren uppträtt olämpligt under en längre tid. 

Programledaren ska enligt anklagelserna ha vidrört kolleger på SR på ett olämpligt sätt, men även utsatt flera personer för oönskad uppvaktning under och utanför arbetstid. 

– Hon är helt blind för sitt maktmissbruk. Hon är en bra programledare och ibland jättetrevlig, men hon är helt gränslös mot sina medarbetare. Ingen vet när nästa utbrott ska komma, när man är älskad eller hatad, eller när nästa hand ska smygas runt midjan, säger en Sveriges Radio-medarbetare som vill vara anonym. 

Programledaren anklagas även för att utnyttja sin ställning, frysa ut medarbetare som säger emot och för att få plötsliga utbrott.  

– Hon har gått över gränsen mot så många, det handlar inte bara om ett sexuellt beteende, utan hon har också tillåtits ha ett maktbeteende som ingen chef tagit itu med. Det är bara sorgligt, säger en Sveriges Radio-medarbetare. 

Medarbetare på Sveriges Radio vittnar även om hur programledarens beteende fortsatt – trots tillsägelser – och att flera chefer inte tog anklagelserna på allvar förrän efter #MeToo. 

– Efter ”MeToo” har flera krismöten hållits. Jag vet att kanalchef, personaldirektör och gruppchefen är inkopplade, säger en Sveriges Radio-medarbetare. 

Löfdahl: "Kommenterar aldrig"

Expressen har sökt kanalchef och personaldirektör utan resultat, gruppchefen har avböjt att kommentera uppgifterna. Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna – eller kommentera varför programledaren inte är i tjänst.

– Vi kommenterar aldrig sådant som skulle kunna beröra enskilda medarbetare och det är det enda jag har att säga. Vi pratar aldrig om folk utåt oavsett om de påstås ha gjort något.

Pågår det någon utredning mot en medarbetare på Sveriges Radio när det gäller exempelvis sexuella trakasserier eller mobbning?

– Det kan jag inte svara på. I min roll jobbar jag inte med sådana saker utan jag vet bara att om någonting händer så rapporteras det till de chefer som är ansvariga för verksamheten och de agerar alltid direkt. Det är vi väldigt noggranna med.

Flera samstämmiga uppgiftslämnare vittnar om att det pågår en utredning och att chefer på Sveriges radio suttit i krismöten med anledning av den uppkomna situationen. 

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, vill inte heller dementera uppgifterna.

– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt. Vare sig uppgifter stämmer eller inte. Min roll är att säkerställa att vi har tydliga rutiner och processer och jag känner mig trygg i att vi följer dem och att vi agerar om vi måste agera, säger hon.

Locket på från SR

Claes Bertilson, presschef på Sveriges Radio, lägger även han locket på.

– Jag kommenterar inte några sådana uppgifter eller uppgifter om medarbetare på det viset externt, säger han.

Men på söndagskvällen skickade Sveriges radio ut ett pressmeddelande där de bekräftade en internutredning.

"Utredningen pågår fortfarande och inga slutgiltiga beslut är tagna men redan nu har företaget vidtagit ett stort antal åtgärder i ärendet. Utredningen genomförs i samverkan med facken på Sveriges Radio" skriver de i pressmeddelandet och fortsätter:

"Med hänsyn till alla involverade kommer vi inte att ytterligare kommentera vad som påstås har hänt, vilka åtgärder som Sveriges Radio vidtagit eller avser att vidta samt vilken del av företaget det gäller"

Sveriges Radios pressmeddelande om den interna utredningen.
Foto: Sveriges Radio

Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio, vill inte kommentera uppgifterna om personalärendet.  

– Som fackligt förtroendevald, så vill jag varken bekräfta eller dementera några uppgifter om personalärenden. Jag tycker att det vore olämpligt i min roll i nuläget, säger hon. 

Expressen söker programledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.