Kvinnan arbetar som programledare på Sveriges Radio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENKvinnan arbetar som programledare på Sveriges Radio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kvinnan arbetar som programledare på Sveriges Radio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Foto: OLLE SPORRONG– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Foto: OLLE SPORRONG
– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Foto: OLLE SPORRONG

Känd SR-profil utreds för sextrakasserier

Publicerad

En känd kvinnlig programledare från Sveriges Radio internutreds efter anklagelser om sexuella trakasserier, enligt uppgifter till Expressen.

Programledaren är inte i tjänst – och flera SR-chefer har suttit i krismöten med anledning av anklagelserna. 

– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt. Vare sig uppgifter stämmer eller inte, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

Men på söndagskvällen bekräftade Sveriges radio att en internutredning pågår, genom ett pressmeddelande.

Enligt uppgift till Expressen har en populär kvinnlig programledare på Sveriges Radio sjukskrivit sig från sitt arbete i samband med en internutredning som företaget har initierat. 

Expressen har talat med ett flertal personer som arbetar respektive har arbetat med programledaren på Sveriges Radio, SR. 

Enligt samstämmiga uppgiftslämnare har flera personer som arbetat med programledaren vänt sig till SR-chefer i samband med #MeToo och larmat om sexuella trakasserier respektive vittnat om att programledaren uppträtt olämpligt under en längre tid. 

Programledaren ska enligt anklagelserna ha vidrört kolleger på SR på ett olämpligt sätt, men även utsatt flera personer för oönskad uppvaktning under och utanför arbetstid. 

Hon är helt blind för sitt maktmissbruk. Hon är en bra programledare och ibland jättetrevlig, men hon är helt gränslös mot sina medarbetare. Ingen vet när nästa utbrott ska komma, när man är älskad eller hatad, eller när nästa hand ska smygas runt midjan, säger en Sveriges Radio-medarbetare som vill vara anonym. 

Programledaren anklagas även för att utnyttja sin ställning, frysa ut medarbetare som säger emot och för att få plötsliga utbrott.  

– Hon har gått över gränsen mot så många, det handlar inte bara om ett sexuellt beteende, utan hon har också tillåtits ha ett maktbeteende som ingen chef tagit itu med. Det är bara sorgligt, säger en Sveriges Radio-medarbetare. 

Medarbetare på Sveriges Radio vittnar även om hur programledarens beteende fortsatt – trots tillsägelser – och att flera chefer inte tog anklagelserna på allvar förrän efter #MeToo. 

– Efter ”MeToo” har flera krismöten hållits. Jag vet att kanalchef, personaldirektör och gruppchefen är inkopplade, säger en Sveriges Radio-medarbetare. 

Löfdahl: "Kommenterar aldrig"

Expressen har sökt kanalchef och personaldirektör utan resultat, gruppchefen har avböjt att kommentera uppgifterna. Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna – eller kommentera varför programledaren inte är i tjänst.

– Vi kommenterar aldrig sådant som skulle kunna beröra enskilda medarbetare och det är det enda jag har att säga. Vi pratar aldrig om folk utåt oavsett om de påstås ha gjort något.

Pågår det någon utredning mot en medarbetare på Sveriges Radio när det gäller exempelvis sexuella trakasserier eller mobbning?

– Det kan jag inte svara på. I min roll jobbar jag inte med sådana saker utan jag vet bara att om någonting händer så rapporteras det till de chefer som är ansvariga för verksamheten och de agerar alltid direkt. Det är vi väldigt noggranna med.

Flera samstämmiga uppgiftslämnare vittnar om att det pågår en utredning och att chefer på Sveriges radio suttit i krismöten med anledning av den uppkomna situationen. 

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, vill inte heller dementera uppgifterna.

– Som vd kommenterar jag aldrig personalärenden externt. Vare sig uppgifter stämmer eller inte. Min roll är att säkerställa att vi har tydliga rutiner och processer och jag känner mig trygg i att vi följer dem och att vi agerar om vi måste agera, säger hon.

Locket på från SR

Claes Bertilson, presschef på Sveriges Radio, lägger även han locket på.

– Jag kommenterar inte några sådana uppgifter eller uppgifter om medarbetare på det viset externt, säger han.

Men på söndagskvällen skickade Sveriges radio ut ett pressmeddelande där de bekräftade en internutredning.

"Utredningen pågår fortfarande och inga slutgiltiga beslut är tagna men redan nu har företaget vidtagit ett stort antal åtgärder i ärendet. Utredningen genomförs i samverkan med facken på Sveriges Radio" skriver de i pressmeddelandet och fortsätter:

"Med hänsyn till alla involverade kommer vi inte att ytterligare kommentera vad som påstås har hänt, vilka åtgärder som Sveriges Radio vidtagit eller avser att vidta samt vilken del av företaget det gäller"

Sveriges Radios pressmeddelande om den interna utredningen.Foto: Sveriges Radio

Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio, vill inte kommentera uppgifterna om personalärendet.  

– Som fackligt förtroendevald, så vill jag varken bekräfta eller dementera några uppgifter om personalärenden. Jag tycker att det vore olämpligt i min roll i nuläget, säger hon. 

Expressen söker programledaren.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag