Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanalbytet visar att TV4 inte gett Aro tillräckligt mycket att göra

Foto: / TV3

TV4:s missade chansen att få till en av den moderna, svenska tv-historiens bästa återföreningar. 

I efterhand verkar kanalen knappt ha varit intresserade. 

Polarna Hasse Aro och Leif GW Persson hade nog inte haft något emot det, men det var som att TV4 inte sett guldet framför fötterna när man värvade Leif GW Persson från SVT. 

Många på TV4 var i alla fall väldigt fåordiga när en återförening diskuterades. 

Det man borde ha gjort var att så snabbt som möjligt försöka förnya Hasse Aros kontrakt - det går ut till sommaren - och leta fram ett nytt, spännande format som hade passat både GW och Aro. 

Lättare sagt än gjort. Men värt det. 

Samtidigt är frågan om Hasse Aro hade tackat ja till en återförening med sin gamla parhäst. 

Redan innan årsskiftet inledde han en dialog med MTG. Resultatet presenterades på onsdagen: ”Efterlyst” återuppstår i TV3 och Hasse Aro lämnar TV4 efter fyra år på kanalen. 

Är det då en slump att det här sker nu?

Knappast.

Kanalbytet visar att TV4 efter att ”Brottplats Sverige” lades ner inte har gett Hasse Aro tillräckligt mycket eller åtminstone rätt saker att göra - något som blir nödvändigt att påpeka då det är med just ”Efterlyst” som MTG lyckats locka över tv-profilen. 

Hasse Aro brinner för den här typen av tv-program och det är svårt att förstå varför TV4 inte har utnyttjat hans kunskaper oftare och bättre. 

Det som också säger något om situationen är att det i TV4-huset finns förståelse för Hasse Aros vilja att från hösten synas i en annan kanal. 

Därför blir det även intressant att se hur ”Efterlyst” nylanseras. 

Minns att MTG försökte få till en ny version av tv-programmet med Katarina Wennstam, Hasse Brontén och Tage Åström men att det sjönk som en sten och flyttades runt i tablån vid fler tillfällen än vad som är hälsosamt.  

Nu är läget annat. 

Dels är Hasse Aro så starkt förknippad med varumärket ”Efterlyst” att det i sig kommer ge tv-programmet ett lyft och dels är förutsättningarna för att göra något helt nytt närmast överväldigade. 

Självklart måste MTG exempelvis utnyttja att man numera har Viafree och Viaplay och använda sina plattformar till olika typer av extramaterial. Både internt och externt är MTG samtidigt noga med att påpeka att det viktigaste är att ”Efterlysts” styrkor från glansdagarna känns igen när programmet återvänder. 

Utan Hasse Aro hade alla sådana försök varit lönlösa. 

Men utan en bra expert vid hans sida kan programmet ändå tippa för mycket åt fel håll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.