Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanal 5 raderar klipp från ”Familjen Lundell”

Förtal utreds – efter Joakim Lundells video
Joakim Lundell har under en längre tid riktat anklagelser mot Joz of Sweden, som egentligen heter Johan Sernebrink. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sernebrink själv anser att Kanal 5 har brustit i sitt agerande. Foto: Instagram
Joakim Lundell har reagerat på rapporteringen i ”Medierna i P1” och bland annat kallt Sveriges Radios reporter Terje Carlsson för ”en råtta”. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Lagerqvist, kommunikationsdirektör på Discovery Networks.Foto: SVEN LINDWALL

Joakim Lundell har riktat grova anklagelser mot influencern Joz of Sweden – något som lett till att en förundersökning om förtal har inletts, enligt ”Medierna i P1”.

Efter uppmärksamheten väljer nu Kanal 5, som sänder realityserien ”Familjen Lundell”, att radera ett Youtube-klipp med scener ur den kommande säsongen.

– Vi har tagit bort en Youtube-promo med saker som inte har visats på Dplay än, det är ju för att vi har brustit kring inspelningen, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationsdirektör på Discovery Networks.

Sveriges Radio-programmet ”Medierna i P1” har de senaste två veckorna rapporterat om Youtube-stjärnan Joakim Lundell och att en förundersökning om förtal har inletts efter han ska ha spridit grova anklagelser mot tidigare samarbetspartnern Joz of Sweden, vars riktiga namn är Johan Sernebrink, på både Youtube och i Kanal 5/Dplay-programmet ”Familjen Lundell”.

Enligt Sveriges Radio har ingen i nuläget delgivits misstanke om brott, men anklagelserna har bland annat uttalats i ett klipp på Joakim Lundells Youtube-kanal, där han bland annat pekat ut Johan Sernebrink som en fuskbyggare och bedragare. Klippet har närmare en miljon visningar.

”Medierna i P1”-reportern Terje Carlsson, som gjort granskningen, skriver nu på Twitter att Kanal 5 plockat ner klipp med Joakim Lundell från Youtube – kanalen bekräftar att det stämmer.

– Vi tar inte bort någonting som vi har sänt på Dplay. Vi hade en promofilm för kommande material som är nedplockad. Men det är inget som har sänts på Dplay, det har bara legat på Youtube, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationsdirektör på Discovery Networks. 

”Inget vi kommer att sända”

I tv-trailers till ”Familjen Lundell” har Kanal 5 visat delar från hur Lundell har konfronterat Sernebrink.

”Medierna i P1” har också uppgett att produktionen vid ett tillfälle hyrde in en ambulans, som filmteamet hoppade ut ur för att överraska Sernebrink.

– Det finns ju all anledning att se över hur produktionsbolaget har jobbat med inspelningen och vilka krav vi har på dem. Det finns skäl till självrannsakan både hos produktionsbolag och hos oss. Och vad gäller den här ambulansen, det är inget som vi kommer att sända, säger Daniel Lagerqvist.

Var ambulansen med i det klipp som ni har tagit ned från Youtube?

– Nej, men det var andra delar kring ”fuskbyggaren”.

Johan Sernebrink själv är kritisk till Kanal 5:s agerande.

– Jag förväntat mig extremt mycket högre nivå av ett bolag som Kanal 5.

– Inte ens till dagens datum har de ringt och på något sätt initierat ett möte, be om ursäkt, eller på något sätt visat någon ånger. De har varit högst pådrivande. De har haft filmteam hemma hos mig. Samtidigt om de har haft med sig stora mobbar med människor, fortsätter han.

Enligt Sernebrink har han efter Joakim Lundells anklagelser utsatts för trakasserier under en längre tid.

– Joakim Lundell har försökt kontakta den här byggaren flera gånger under tiden som vårt inspelningsteam har varit med. Sen om han upplever att vi som bolag inte har kontaktat honom så är det naturligtvis olyckligt, säger Daniel Lagerqvist på Kanal 5.

Skulle ni som kanal ha kunna gå in och agera i det här?

– Det är klart att om han upplever att vi inte alls har försökt, så har vi väl uppenbarligen misslyckats. Det är hans känsla och den får man respektera, absolut. 

Till verbal attack mot reporter

Joakim Lundell hävdar i flera av sina egna videor att Johan Sernebrink är en fuskbyggare och bedragare. Flera andra Youtube-profiler har spridit vidare dessa anklagelser.

Joakim Lundell har även fört vidare andra personers obevisade anklagelser om ofredanden som Johan Sernebrink påstås ha begått, enligt ”Medierna i P1”

Enligt Johan Sernebrink, mer känd som Joz of Sweden, har han efter Lundells anklagelser utsatts för trakasserier under en längre tid. Bland annat ska stora grupper av ungdomar vid flera tillfällen rört sig i närheten av hans hem. 

I lördagens avsnitt av radioprogrammet uppgav Lundell att han inte vill svara på några frågor. I stället anklagade han ”Medierna i P1” för att mörka övergrepp mot kvinnor och försvara en förövare.

”Jag tkr personligen att du är ett kräk”, skriver Youtube-profilen i ett sms riktat till reportern Terje Carlsson.

När Joakim Lundell i lördagens avsnitt sedan fick en fråga av Sveriges Radio om den inhyrda ambulansen fortsatte han att rikta stark kritik mot ”Mediernas” reporter.

– Så jävla äckligt alltså. Du är i mina ögon en råtta, du är på riktigt en råtta.

Terje Carlsson har tidigare kommenterat Lundells verbala attack:

– Mitt intryck är att han har reagerat väldigt starkt på att vi har valt att fortsätta fokusera på den här förundersökningen om förtal och de publiceringar som nu sker på Dplays plattform, sa han till Expressen i helgen.

https://www.instagram.com/p/Bo_Xf47DqLA/

Karin Sörbring möter Joakim Lundell

Karin Sörbring möter Joakim Lundell

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.