Kalle Moreaus på scen - då slog blixten ned

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nära 600 personer var samlade i dansbana två i Folkets Park i Malung när blixten slog ner bara 20 meter bort.

Mitt under Kalle Moreaus uppträdande på dansbandsgalan Guldklaven i Malung slog blixten ned - cirka 20 meter från de 600 besökarna i dansbana två.

SR P4:s sändningsbuss slogs ut i en halvtimme - och Grönlandsparken svämmade över.

– Det brände under fötterna, säger Li Skarin, projektledare för SR:s sändning.

Prisutdelningen på Guldklaven - årets höjdpunkt för dansbandsmusiken - var i full gång när Li Skarin fick höra att Sveriges Radio P4:s sändning gått ned.

Hon lämnade sändningslokalen i Folkets park och möttes av ett kraftigt skyfall.

När hon precis kommit in i SR:s sändningsbuss slog blixten ned flera gånger - ett tjugotal meter från dansbana två där prisutdelningen ägde rum.

– Det kändes som att bilen lyfte och det brände under fötterna. Jag bara stod där, helt gråtfärdig av skräck, säger Li Skarin, projektledare på Massa Media, som skötte SR:s sändning.

Hennes kollega Leif Eriksson var helt tagen av regnovädret.

– Jag har jobbat i Asien och Vietnam och sett tropiska oväder - men det som hände i Malugn slår det. Det var som en grå vägg av vatten och hela Grönlandsparken svämmades över. Jag är oerhört glad över att ingen av mina medarbetare skadades, säger han.

Ingen skadad

Ingen skadades av blixten och radiosändningen kunde sätta i gång igen efter en halvtimme. Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz som utsågs till Årets dansband på galan, var inne i prisutdelningslokalen när ovädret slog till.

– Jag hörde när det small, men var för euforisk för att reagera. Det var en jäkla tur att ingen blev skadad, säger han.

Let's Dance-profilen Tony Irving ledde dansbandsgalan.

– Det har regnat och åskat och blixtrat något fruktansvärt. Om ovädret fortsätter kommer det bli oerhört trångt inomhus, säger han.

"Läget är under kontroll"

Räddningschefen i Malung fick tillkallas för att tömma Grönlandsparken på vatten.

– Räddningschefen har varit ute och pumpat så nu finns det ingen sjö längre, säger Lars Bälter, PR-ansvarig för Dansbandsveckan som drar i gång på riktigt i morgon.

Bälter tror inte att regnovädret kommer påverka Dansbandsveckan.

– Alla våra dansbanor är inomhus, som tur är. Min bedömning är att läget är under kontroll.

Enligt SMHI kommer det ostadiga vädret att fortsätta.

– Det fortsätter vara ostadigt väder i det här området och det finns risk för fler skurar och åska även under måndagen, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.