Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalle Moraeus viktras – för att rädda hälsan

"Moraeus i Dalhalla" utgår från mig och Orsa Spelmän och till alla de här gästartisterna finns det en väldigt naturligt koppling, dels genom Benny Anderssons musik. Och Good Harvest står för Dalaanknytningen, jag har blivit fullständigt knockad av dem. Det var en dröm för mig att de kunde vara med på det här", säger Kalle Moraeus till Expressens Karin Sörbring (bild från 2017). 
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Jag som är en enorm köttätare har själv dragit ner mitt köttätande med 50-60 procent och väljer vilt och ekologiska produkter. I dag köpte jag citroner som såg för jäkliga ut jämfört med de besprutade som låg bredvid, men jag tog de tilltufsade ekologiska för de smakar bättre", säger Kalle Moraeus.
Foto: Cornelia Nordström
"Förut hade jag väldigt många tv-jobb. Nu är det bara Victoriadagen inbokad så just den här våren har varit väldigt lugn för mig. Det var bestämt så sedan flera år tillbaka och jag har kunnat styra om min verksamhet och fylla upp de där tv-perioderna med annat", säger Kalle Moraeus.
Foto: Cornelia Nordström
Kalle Moraeus kommer även i år att programleda Victoriadagen på Borgholms IP (bild från kronprinsessans 40-årsfirande i fjol).
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Livet fungerar och jag kan gå ner i min relativt stora garderob och bara plocka ut precis vad jag vill ha. Det är underbart skönt. Jag kommer att fortsätta den här livsstilen", säger Kalle Moraeus (bild från november 2017, före viktnedgången).
Foto: Eero Hannukainen/IBL
"Det går ingen nöd på mig just nu. Det var många år sedan jag mådde så bra som jag gör nu och det är nog mycket kopplat till hälsan. Att jag gjorde uppbrottet i livet med en skilsmässa för fyra år sedan är ingenting som jag funderar över längre", säger showaktuelle Kalle Moraeus.
Foto: JACKELINE PEREZ
1 / 7

Han har gått ner "väldigt, väldigt mycket i vikt" och beskriver sig som "en glad ungkarl som lägger sig och vaknar när han vill".

Nu berättar Kalle Moraeus om livsomställningen och karriärförändringen från att ha varit programledare på SVT 20 veckor primetime varje år till att i sommar i stället ha tid att köra en egen show på Dalhalla.

– Jag är pigg och klar i huvudet efter viktnedgången, knäna mår bra och jag kan knyta skorna. Jag kommer att fortsätta den här livsstilen, säger den blivande 55-årige singeln.

Kalle Moraeus är i en "kill your darling-process":

– Det är inte populärt, men det måste göras. I den första skissen var det 50 låtar. Nu är vi nere på 24 eller 26. Men mina låtar "Beatrice" och "Underbart" är förstås kvar i "Moraeus i Dalhalla", säger Moraeus som varvar repetitioner med att styra upp vilka av gästartisterna Orsa Spelmän, Tommy Körberg, Gunilla Backman och Good Harvest som ska göra vad den 21 och 22 juli.

Han låter lite ansträngd på rösten.

– Jag har en sådan sommarplåga med allergi. Det är ett helsike att försöka åka motorcykel. Att sitta på cykeln och få en nysattack när man har hjälmen på är ingen höjdare. Man blir lite täppt i näsan, trött och gäspig av antihistaminerna. Men det är bara att bita ihop!

Hur kom du på att du skulle göra den här föreställningen på Dalhalla?

– När Dalhalla öppnade spelade jag där nästan en gång om året och jag har haft fyra-fem riktigt stora konserter där tidigare. Jag var faktiskt med på invigningen, satt i Filharmonikerna då. Nu har det varit ett hål ett tag och det är bra för man ska inte vara där för ofta. Det känns väldigt rätt att göra det här i år. Jag gör inte något annat stort i Dalarna, det är ingen Benny Andersson-turné den här sommaren. Det finns tid. 

"Moraeus i Dalhalla" utgår från mig och Orsa Spelmän och till alla de här gästartisterna finns det en väldigt naturligt koppling, dels genom Benny Anderssons musik. Och Good Harvest står för Dalaanknytningen, jag har blivit fullständigt knockad av dem", säger Kalle Moraeus.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nästa söndag fyller du 55 år. Hur känner du inför det?

– Ingenting, om jag ska vara ärlig. Jag kommer dagen före att stå på Öland och vara programledare för firandet av kronprinsessans födelsedag och dagen efter på min födelsedag ska jag transportera mig till Åsele där jag ska ha en konsert. 

– Du, nu är det någon som har ringt mig fyra gånger. Jag måste bara höra vad det handlar om!

Kalle kommer tillbaka:

– Det var en liten unge som ringde fyra gånger på raken för att säga att jag är hans stora idol.

När vi träffades på Rival i maj i fjol hade du gått ner 15 kilo och ville gå ner 15 till innan 2017 var slut. Blev det så?

– Nej, det blev inte riktigt så. Jag kom av mig. Och så blev jag väldigt förkyld och sjuk från jul till mitten av mars. Då gav jag upp lite. Men nu är jag på G igen och har tagit många kilon. Jag har gått ner väldigt, väldigt mycket – och jag ska ta ner mig ännu mer.

"Jag kände nog mer att jag värderades utifrån min vikt när jag var runt 30. Nu är jag en man i medelåldern, på väg mot den övre medelåldern. Då är det mera vanligt att män har en mage", säger Kalle Moraeus till Expressns Karin Sörbring (bild från intervjutillfället i maj 2017).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Kalle Moraeus om singellivet 


Vilka hälsoeffekter upplever du?

– Jag är pigg och klar i huvudet, knäna mår bra och jag kan knyta skorna. Livet fungerar och jag kan gå ner i min relativt stora garderob och bara plocka ut precis vad jag vill ha. Det är underbart skönt. Jag kommer att fortsätta den här livsstilen.

Du kör LCHF-kost?

– Ja, det går ut på att begränsa insulinproduktionen genom att inte äta kolhydrater. Jag kör strikt, men när jag firade midsommar i New York blev det vissa avsteg. Nu är jag tillbaka igen och kör stenhårt.

Vad var det som lockade med att delta i "Biggest loser VIP"?

– Det är en kickstart av Guds nåde att komma dit. Det är lugn och ro, man har ingen telefon, ingen utanförliggande stress, är bara där och får ägna sig åt hälsan. Jag är jätteglad att man frågade mig. Det var sköna människor med i programmet, bra samtal och stöttning av varandra.

Kalle Moraeus tävlade i år i Melodifestivalen med låten "Min dröm". 2,8 miljoner tittare såg honom framföra bidraget i Malmö.
Foto: OLLE SPORRONG

För du vill inte spendera ålderdomen med att vara sjuk?

– Det är en käpphäst som jag har. Är man en obes (överviktig, reds anm) person så är det egentligen inte fråga om man kommer att bli sjuk utan när

"Efter den här resan med "Biggest loser VIP" har jag toppvärden"

Du kollar väl hälsan varje år för att få behålla ditt flygcertifikat?

– Mm. Speciellt efter den här resan med "Biggest loser VIP" har jag toppvärden, det var mitt i prick med allting när jag gjorde läkarkontrollen i maj. Mitt dilemma är att jag har lätt att gå upp i vikt. När jag når min målvikt måste jag hålla den i 1-1,5 år så att fettcellerna försvinner. Det kommer förstås bli en himla kamp. Sedan blir det svårare att gå upp i vikt. Just nu känns det som att det räcker att jag läser en kokbok så går jag upp i vikt. 

– Jag har kommit på att jag måste ändra fokus lite grann när det gäller vikt, för jag kan det här med maten.

Hur ska du ändra fokus?

– Jag vet hur jag ska äta. Vad jag inte har kunnat är att långsiktigt hålla i det och det är det jag har fokus på nu: att motivera mig och inte släppa garden. Nu har jag fullt fokus på att inte komma till punkten att jag ger upp. En farlig sak som jag har att brottas med är stress. När jag är ute och turnerar och har för mycket att göra är det lätt att falla in i gamla spår och käka fel och för mycket. Nu har jag kommit på bra tricks.

Fakta/Aktuell med "Moraeus i Dalhalla"

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 54 (fyller 55 år den 15 juli).

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dotter, 22. Singel.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1974, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). Tävlade i Melodifestivalen i år med "Min dröm".

INKOMST AV TJÄNST: 682 200 kronor (2016) (plus 242 341 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Programleder "Victoriadagen" i SVT lördag 14 juli kl 21.00. Showen "Moraeus i Dalhalla" med gästartister som Tommy Körberg, Good Harvest och Gunilla Backman 21 och 22 juli på Dalhalla.

Vilka tricks?

– Det ska jag nog skriva en bok om! Om "mannen som bytte liv". Och få andra att hänga på. Jag skissar på boken nu och har kontrakt med ett förlag.

"Övervikt är en stor hälsofråga i hela världen. Jag var nyss i New York och när jag har varit runt i USA är det anmärkningsvärt hur dåligt vissa mår. Det är ett land med 30 miljoner diabetiker och 85 miljoner som är i förstadiet för att få diabetes. Hur vi ska äta, leva och käka är en enormt stor fråga i västvärlden, även ur klimatsynpunkt", säger Kalle Moraeus till Expressens Karin Sörbring (bild från intervjutillfället i maj 2017).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Din nya bok ska även handla om vikten av att prata om känslor?

– Ja, karlar kan vara dåliga på att prata om sina känslor. Än har jag ju inte lyckats med min viktresa, jag vet inte om jag kommer att lyckas. Faran finns ju där. Jag är en person som är oerhört glad i mat och därför måste jag försöka leva på ett sätt som gör att jag ändå hittar sätt att få tillåta mig.

Egentligen är man i sin "prime" när man är runt 50. Man kan massor. Men samhället efterfrågar inte alltid den erfarenheten, sade du nyligen i en i Radio Dalarna-intervju?

– I mitt yrke är det lite grann så. Om du tittar på vilka artister som var aktuella för 30 år sedan är det inte så många av dem som fortfarande är kvar. Man är ingen nyhet längre. Då blir scenen lite annorlunda och ens verksamhet förändras. Det behöver inte betyda att man blir utan jobb, men att det blir andra sorts spelningar.

"Man är ingen nyhet längre"

– Förut hade jag väldigt många tv-jobb. Nu är det bara Victoriadagen inbokad så just den här våren har varit väldigt lugn för mig. Det var bestämt så sedan flera år tillbaka och jag har kunnat styra om min verksamhet och fylla upp de där perioderna med annat. Det är väldigt roligt att göra tv. Jag saknar kanske inte inspelningarna, men det kreativa arbetet där man sitter och hittar på ett program. Den tiden fyller jag nu med saker som "Biggest loser VIP". 


Gjorde braksuccé på midsommar. "Vi var 30 spelmän från Dalarna som under ledning av riksspelman Per-Ola Björklund spelade "Små grodorna" i timmar för 8 000 åhörare. Det var det galnaste midsommarfirande jag någonsin har varit med om", säger Kalle Moraeus.
Foto: JACKELINE PEREZ

"Jag är fortfarande en glad ungkarl"

I fjol sade du att du var singel. Vad har du för civilstånd nu?

– Jag är fortfarande en glad ungkarl som går och lägger mig och vaknar när jag vill och gör det jag vill. Jag mår jättebra, har mycket vänner att umgås med. Men jag säger inte att det inte kommer att hända någonting mer. Det går ingen nöd på mig just nu. Det var många år sedan jag mådde så bra som jag gör nu och det är nog mycket kopplat till hälsan. Att jag gjorde uppbrottet i livet med en skilsmässa för fyra år sedan är ingenting som jag funderar över längre. 

Dejtar du någonting?

– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Det är mer så att jag hänger med folk jag känner och kanske är ute och äter med någon, men ingen dejting, nej. 

Du finns inte på Tinder?

– Nej, där skulle jag nog passa mig för att vara. Det är väl knappt någon offentlig person som är där?

Skådespelerskan Pia Johansson sökte för några år sedan en man via en tidningsintervju?

– Efter min skilsmässa sade jag "först till kvarn". Det skulle jag aldrig ha sagt. Jag tackar Expressen för förfrågan, men jag tror att jag avstår från att annonsera efter en partner (Kalle skrattar, reds anm). 

Blir det något tredje soloalbum?

– Jag bytte skivbolag och det är uttalat att jag ska göra en platta. Den släpper jag nog digitalt. Jag har idéer till flera olika projekt. Nu jobbar jag mycket med Alekzandra Wickman. Mitt skivbolag fick höra när jag och "Hej Kalle" spelade restaurangmusik, gamla örhängen från 1930- och 1940-talen och folk ville inte gå hem. Det hade varit kul att göra mer sådan musik. Och så har jag en liten dröm om att få utlopp för bluesådran. När vi spelar med mitt hobbyband "Torrvrål" är det alltid slutsålt.

"Tänk så mycket roligt jag har haft!"

Det är nog lite ovanligt att som svensk artist vara aktiv i så många olika genrer?

– Ja, min specialitet i livet har varit att inte ha någon specialitet. Tänk vad roligt jag har haft! Jag satt med i Filharmonikerna och kompade Pavarotti. Jag har fått stå och spela rock´n´roll i Mohed utanför Söderhamn, när Benny Andersson hade sitt 50-årskalas kompade jag Björn och Benny och sedan Agnetha och Frida så jag har fått göra saker så att det räcker för flera liv. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad och är nöjd och glad med mitt liv. Men än finns det andra saker att göra, som att spela in och skriva musik.

Du låter inte det minsta bitter över att arbetslivet har förändrats?

– Den dag man blir rädd och bitter för att saker förändras är det fara och färde. Man får mekaniskt anta attityden att all förändring är av godo, ta det därifrån och fortsätta jobba. Om man en dag inte orkar ändra på mer kanske det är dags att gå i pension då, men jag hoppas att det åtminstone är 15 år kvar till dess.


"Jag ser fram emot Dalhallakonserterna väldigt mycket. Jag har alltid älskat att spela med Tommy Körberg. Han är vår tids Jussi Björling, en av de största sångarna jag har fått stå bredvid. Vi träffades redan 1974 då jag var elva år, i skol-tv-programmet "Kika digga ding" där han som programledare gjorde ett inslag om folkmusik", säger Kalle Moraeus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Kalle Moraeus val

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Trump – Obama

Kungen – Drottningen

Seriemaraton – Filmkväll 

Ostbågar – Ostbricka

Hudvårdsrutin – Tvål

Retro – Trendigt

Deckare – Biografi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.