Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalle Moraeus tuffa tid: Tvingas söka nya jobb

Moraeus viktresa: "Vägen som en fjällko"
Kalle Moraeus har börjat söka jobb inom helt andra branscher under pandemin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus i ”Carina Bergfeldt” i SVT. Nu är artisten aktuell i ”Den stora hälsoresan” på Discovery+.
Foto: PERNILLA THELAUS / SVT

Kalle Moraeus har inte gjort en spelning sedan september.

Nu berättar artisten om hur rastlösheten och arbetsbristen fått honom att söka helt nya jobb – utan ett endaste napp.

– Som musiker är man ju inte så jävla duktig på någonting annat heller.

Spelmannen och tv-profilen Kalle Moraeus, 57, är aktuell som en av deltagarna i årets säsong av ”Den stora hälsoresan” på Discovery+ där han och fem andra kändisar genomgår den tuffa träningsmetoden ”16 weeks of hell”.

”En perfekt tid” att ta sig han en sådan utmaning enligt Moraeus själv, som till följd av pandemin har mer tid än någonsin.

– Jag har inte spelat sedan sista veckan i september. Hela ens yrkesliv är ju satt åt sido. Men jag har gjort lite sådana där andra saker. Jag har haft någon filminspelning och sen har jag gjort lite tv och det kommer lite mer tv-grejer framöver. Så jag har väl haft någonting att göra hela tiden, men att spela är det ju inte. Karriären är satt ”på hold” just nu. Så är ju livet för alla oss som spelar.

Ja, hur känns det egentligen?

– Det är en jävla chock. Men människan är ju en anpassningsbar figur. Det har ju varit så länge nu, så man är inne i tänket.

Har sökt jobb: ”Kollat runt bland massa vänner”

Några dagar i veckan jobbar Kalle Moraeus nu som kock på sin egen eventgård i hemorten Orsa – men artisten berättar samtidigt om hur bristen på jobb har fått honom att även försöka söka lyckan på helt andra håll.

– Sen är det inte bara att hoppa ut i världen och ta ett jobb, för det finns inga jobb. Det kan jag ju säga. Jag har kollat runt bland massa vänner som har företag och så vidare och alla har ju fått neddragningar. Och som musiker är man ju inte så jävla duktig på någonting annat heller.

Du har inte sökt något jobb som kock då? 

– Nej herregud, nej det har jag inte gjort. Och många ställen är ju stängda. Så det är också en bransch i kris, så det är inte bara att tro att man ska göra det. Nu har jag ju gjort det här på mitt eget ställe. Det är mest för att ha någonting att göra.

Men du har alltså sökt en massa andra jobb?

– Ja, till och med på städfirma. Det var den första jag ringde. Till en städfirma och en kompis som var chef där. Han bara garvade rakt ut: ”Du jag sitter och permitterar folk”, sa han. ”Jaha, okej, jag fattar”. Städfirmans kunder drabbades ju också av pandemin.

Är du orolig för din ekonomi?

– Nejdå jag har väl hankat mig fram på lite sparpengar och lite extraarbete. Än så länge är det ingen jättefara. Men ett år till och man får lov att på allvar börja skaffa sig ett annat jobb. 

Men den folkkäre spelmannen från Orsa väljer att vara positivt och anar ett ljus i tunneln.

– Jag tror ju att det här ska släppa i mitten av sommaren och framåt. Jag har en känsla i magen av att det kanske till hösten ska vara något sånär normalitetsläge.

”Jag har kollat runt bland massa vänner som har företag och så vidare och alla har ju fått neddragningar”, säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

”Håller på att bli gubbe”

Pandemin har också gjort att Moraeus kunnat färdigställa sin bok ”Tjur på retur : En kärleksförklaring till alla gubbar” som släpps den 15 april. Själv beskriver han boken som en ”kåseribok om ålderdom”.

– Den handlar om att jag upptäckte att jag håller på att bli gubbe. Om att jag upptäckte det här med att man kliver över en tröskel och går in i nästa fas i livet. 

Både med boken och hans medverkan i ”Den stora hälsoresan” finns också en förhoppning om att kunna inspirera andra.

– Jag har ju en ”fanbase” av gubbar i min egen ålder på landsbygden. Och det är många av dem som mår jävligt dåligt. De sitter och blir soffpotatisar, går upp i vikt och får sämre värden. Testosteronet försvinner ur kroppen. Det blir lite grå vardag liksom. Det går faktiskt att göra någonting åt det, det är därför jag är med i det här programmet. För att visa att fan, man kan verkligen ta tag i sitt liv. Det går. 

”Den stora hälsoresan” sänds på onsdagar i Discovery + och har premiär har premiär 7/4

Kalle Moraeus fick Artros inflammation – slutade äta kött

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.