Kalle Moraeus nya livsstil: ”Har blivit 15 år yngre”

Stjärnornas stora kroppsförändring – visar resultatet
Kalle Moraeus pratade om sin nya livsstil hos Tilde de Paula Eby i ”Efter fem” på TV4.
Kalle Moraeus är aktuell med sin självbiografi.
Kalle Moraeus har knappt kunnat spela under coronapandemin.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kalle Moraeus, 57, har gjort en rejäl hälsoresa de senaste åren.

Nu vill han inspirera andra till att se över sina liv för att må bättre.

– Jag har blivit 10-15 år yngre på något vis, säger han i ”Efter fem”.

Riksspelmannen Kalle Moraeus är aktuell med självbiografin ”Tjur på retur – En kärleksförklaring till alla gubbar”. Boken beskriver han själv som en kåseribok om ålderdom.

– Det finns ett tillfälle då jag inser att ”oj då, nu klev jag över en tröskel in i något nytt”. Och det var när de där förbaskade läsglasögonen kom på första gången. Det var nog tio år sedan nu, säger han till Tilde de Paula Eby i TV4:s ”Efter fem”.

Han påpekar samtidigt att han alls inte räds att bli gammal.

– Jag tillhör de där människorna som ibland kan gå och längta och fantisera över att bli gammal. Det tycker jag ska bli jätteskönt. Och jag har bestämt mig för att jag ska möta ålderdomen med glädje. Framför allt ska jag göra allt som står i min makt för att få en väldigt kvalitativ tid.

Har börjat tänka på Vasaloppet

Kalle Moraeus har för att må bättre kämpat för att få ordning på vikt och kost de senaste åren.

När han var med i ”Biggest loser VIP” 2018 gick han ner drygt 25 kilo. Nu under våren har han varit med i ”Den stora hälsoresan” på Discovery. Där genomgick han det stenhårda träningskonceptet 16 weeks of hell.

– Jag kan vara lite extrem i det fallet. Jag har ett pannben som gör att jag kan springa in i en vägg tio gånger, rent mentalt. Jag älskar sådana utmaningar. Det har fått mig att börja tänka på till exempel Vasaloppet, säger han i ”Efter fem”.

Under våren var han med i ”Den stora hälsoresan” på Discovery.
Foto: DISCOVERY+ / DISCOVERY+ OCH KANAL 5

”Deppade ihop lite”

Året har som för många andra varit utmanande för Kalle Moraeus. Coronapandemin har medfört att han inte kunnat spela. Något som gjort att han lärt sig värdesätta sitt yrke mer.

– Luften gick ur lite, jag deppade ihop. Men jag har lyckats hanka mig fram och absolut inte gnällt över min situation.

Kalle Moraeus berättar i ”Efter fem” att hans liv i dag, efter alla framsteg, ändå är fantastiskt och att han känner sig ”10-15 år yngre”.

– Jag är så lycklig och glad. Jag mår så bra och är så stark. Jag hoppas verkligen jag kan inspirera andra, att ta bort handen ur chipsbunken och från starkölen och ta en promenad i stället. Det räcker med så lite.

Sökte städjobb

Han har tidigare i år beskrivit för Expressen hur han arbetat som kock hemma i Orsa och sökt bland annat städjobb under pandemin.

– Jag tror ju att det här ska släppa i mitten av sommaren och framåt. Jag har en känsla i magen av att det kanske till hösten ska vara något sånär normalitetsläge, sa han då.

”Jag är så lycklig och glad. Jag mår så bra och är så stark.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus: "Nu är jag vältränad"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.