Kalle Moraeus. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENKalle Moraeus. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kalle Moraeus.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kalle Moraeus under körslaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMKalle Moraeus under körslaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kalle Moraeus under körslaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Moraeus slutar på SVT – efter alla år

Publicerad

SVT valde att inte förlänga Kalle Moraeus kontrakt.

I stället lade man ned "Moraeus med mera" och ersatte honom med Sarah Dawn Finer i "Så ska det låta" 

Nu står Kalle Moraeus utan tv-jobb – i stället har han en ny plan för sitt liv.

– Det kan vara sista gången man spelar in en skiva, säger Moraeus.

 

Kalle Moraeus har lämnat SVT, efter att ha varit knuten till kanalen sedan 2011. 

När beställningen av fjolårets säsong av "Moraeus med mera" kom var ordern: Ta farväl. 

Sista avsnittet, en julspecial, sändes som en uppesittarkväll dagen innan julafton, och sågs av över en miljon.

– Vi fick en arbetsorder. Vi ska tacka för tiden, göra ett avslut. Och uppesittarkvällen var fruktansvärt rolig. Det blev som en liten final, ett avsked, säger Kalle Moraeus. 

I dag har SVT-profilen inget kontrakt på med kanalen. 

– Nej, det har jag inte. 

Är det på ditt eller på deras initiativ?

– Det är deras initiativ. De tyckte att det var dags. Alltså det gör väl ingenting. Jag är inte bitter på något vis. Jag är jävligt laddad inför framtiden och vill ut och spela. Jag är ju musiker. Det är mitt liv. 

 

LÄS MER: Kalle Moraeus ilska – mot Christer Björkman

 

– Tv-grejset var grädde på moset i några år. När man får en sådan här sak i famnen vet man att det här tar slut en dag. Jag gräver inte ned mig. Nu är det så här. Det har varit väldigt roligt och kreativt. 

Kalle Moraeus fick ingen motivering av SVT

Kalle Moraeus berättar om framtidsplanerna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Är tv-karriären över?

– Nej, det vet man inte. Jag ska göra små inhopp. Jag ska stå på Vasaloppet som reporter. Vi får se. Just nu har jag ingenting. Sedan är jag lite av en "Uppfinnar-Jocke" när det kommer till program. Men det är absolut inget måste för mig att göra tv.

– När jag blev reporter på Vasaloppet ringde jag och frågade om jag fick vara med, för jag är en sådan skidfanatiker. Och det fick jag. Det är enda gången jag frågat om jag fått vara med i tv. 

Har du fått någon motivering av SVT att de inte förlänger?

– Nej, ingen riktig. Det får du fråga dem om. Men bara för att man har ett program så kan man inte förvänta sig att det ska gå i evigheter. Det är helt sjukt. Livet måste gå vidare. Det kommer andra saker. 

Kalle Moraeus förstår beslutet, givet det hektiska år som just inletts med mästerskap som vinter-OS och fotbolls-VM. 

– Jag tror att tv-världen har ett väldigt späckat liv framför sig. Det är mycket konkurrens i etern. Jag har hållit på med tv i hela mitt liv. Jag tror inte det är något som tar slut. Jag är taggad på framtiden, ut och spela. 

Samtidigt säger han att avskedet från SVT inte är negativt ur en ekonomisk synvinkel. Han tror snarare att den exponering två primetime-program ger kan påverka karriären som musiker negativt. 

 

LÄS MER: Kalle Moraeus hemliga plan – efter sveket

 

– Så mycket jobb utanför tv-världen genererar inte det. Bara för att man har ett tv-program är man inte fullspäckad i kalendern. Ett år hade jag 20 veckor primetime-tv. Det blev nästan för mycket. Man syns så mycket i tv att folk inte är på hugget att gå och titta på en. Man får sin beskärda del av Kalle Moraeus, mer än vad de orkar.

Har du någon plan på att ta en paus och inte synas under en period?

– Det blir ju det automatiskt nu när man inte har programmen. Men jag har jobbat professionellt i 32 år. Man gör olika saker vid olika tillfällen.

Kalle Moraeus har nu en ny livsplan. Han tävlar i Melodifestivalen, men ser också framemot två spelningar på Dalhalla. 

Kalle Moraeus vill spela in en skiva

Kalle Moraeus underhåller på Borgholms IP på Öland under firandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dessutom har han ett nytt bluesband som spelar på små barer runtom i Sverige. 

Moraeus hoppas att Melodifestivalen ska leda till att han får spela in en skiva. 

– Jag är väldigt taggad. Det blir en jävla hype. Jag satsar på att sätta mycket jobb i sommar. Jag hoppas det går lite bra i Mello så att man blir lite spelad i radio, säger Moraeus och fortsätter:

– För mig är jobbet med en platta väldigt viktigt, väldigt roligt. Det kan vara sista gången man spelar in en skiva. Jag har nog en publik som fortfarande vill köpa en skiva. Sedan är det inte de upplagorna som var under 80- och 90-talet, då folk sålde hundratusentals skivor. 

Han understryker att han är tacksam för tiden på SVT.

– Jag är bara fruktansvärt tacksam och glad att jag fick göra de där åren. Och vem vet, det kanske händer igen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag