Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalle Moraeus livsförändring: Inte spelat på ett halvår

Carina Bergfeldt intervjuar Kalle Moraeus.
Foto: SVT
På vardagarna jobbar han nu som kock.
Foto: SVT

Kalle Moraeus, 57, är en av Sveriges främsta spelmän och musiker. 

Men nu är det sex månader sedan han spelade en ton på fiolen.

– Mitt yrke finns inte just nu, säger han i säsongens sista ”Carina Bergfeldt”.  

Musikern och tv-profilen Kalle Moraeus har behövt ställa om sitt liv under coronapandemin. Förra sommaren hann han bara med att genomföra en spelning av föreställningen ”Thank you for the music” , innan ensemblen tvingades att ställa in. Det var första gången sedan yrkeskarriären började 1986 som Moraeus inte jobbade på sommaren. 

Under hösten och vintern blev det inte bättre med jobb för Moraeus. Han förstod att han var tvungen att helt byta bana. 

– Nu har vi ju hamnat i en situation som är... mitt yrke finns ju inte just nu, musiker och artist. Det är ju nedlagt. Jag har spenderat hela mitt vuxna liv åt att gå omkring och tänka på ”vad skulle hända om jag skulle förlora ett finger eller bli sjuk så jag inte kan spela mer, vad ska jag göra?” Och så händer det. Jag blir alltså helt ifråntagen hela min försörjning, säger han i pratshowen ”Carina Bergfeldt”. 

Inte spelat på ett halvår 

I programmet berättar den kände programledaren att han numera arbetar som kock, tre till fyra dagar i veckan på sin eventgård i Orsa. Tillvaron som kock är inget nytt för spelmannen eftersom han länge haft ett stort intresse för mat.

– Jag kan ju laga lite mat kan jag göra, jag älskar att laga mat och tiden bara springer i väg när jag jobbar i kök, så det fick väl bli kock då.

Men musiken har det inte blivit mycket av. I programmet berättar Moraeus att han inte haft en spelning sedan i slutet september. 

– Sedan har jag nästan inte tagit en ton. Jag kommer av mig. Jag har ingen att spela med, jag har inte ens kommit till den här situationen att jag kan ha disciplinen att ställa mig och öva. Och gården kräver mycket tid.

I programmet säger artisten att han inte spelat på över ett halvår.
Foto: SVT

”Slipat knivar”

Trots att coronapandemin har slagit hårt mot Kultursverige har den före detta ”Så ska det låta”-programledaren hållit sig sysslosatt. I en intervju som Expressen gjorde förra sommaren sa Moraeus att han anmält sig hos kommunen som volontärarbetare för att hjälpa riskgrupper under pandemin. 

– Jag hjälper gamla och andra som inte ska vara ute och handla till exempel.

Han berättade också om en nyfunnen hobby, 

– Jag har också hittat en sån där farbrorshobby och börjat slipa knivar. Det har blivit ett stort intresse och jag har blivit en jävel på slipandet. Nu har jag på riktigt fattat vad det går ut på och det är lite kul, sa han då och fortsatte:

– Jag har ta mig fan slipat alla grannars knivar snart också. Nog finns det slipjobb. Man kanske får byta bransch.

”Carina Bergfeldt” sänds fredag 21:00 i SVT och på SVT Play.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.