Kalle Moraeus byter yrke: ”De tror inte det är sant”

Vem är Kalle Moraeus?
Foto: Nya Saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus bakom delikatessdisken i Orsa saluhall.
Foto: Nya Saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus bakom delikatessdisken i Orsa saluhall.
Foto: Nya Saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus har fått ett eget förkläde med sitt namn på.
Foto: Nya Saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus bakom delikatessdisken i Orsa saluhall.
Foto: Nya Saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus bakom delikatessdisken i Orsa saluhall.
Foto: Nya saluhallen i Orsa
Kalle Moraeus och Kakan Hermansson tävlar tillsammans i frågesportprogrammet ”Alla mot alla”.
Foto: Kanal 5 / Dplay
Kalle Moraeus.
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 9

Kalle Moraeus är inte bara känd som musiker och programledare. 

Sedan flera år tillbaka har han hoppat in och jobbat bakom delikatessdisken i Orsa Saluhall. 

– Jag älskar att sälja ost och fläsk, säger han. 

Musikern och tv-profilen Kalle Moraeus har ett stort intresse för delikatesser och hantverket bakom. I frågesportprogrammet ”Alla mot alla” på Kanal 5 har han och tävlingskollegan Kakan Hermansson pratat om deras förkärlek för chark.

Nu berättar Moraeus att han sedan flera år tillbaka även jobbat till och från bakom delikatessdisken i Orsa saluhall. 

– Jag hjälper till när jag kan och har tid. Jag älskar att sälja ost och fläsk – och jag älskar att laga mat, säger Kalle Moraeus. 

Kalle Moraeus säger att det började när han en dag såg att det var kaos i Orsa saluhall och då frågade om han fick hoppa in för att hjälpa till. Sedan dess har han återkommit flera gånger för att avlasta personalen när det är mycket folk inne i saluhallen. 

– Vi har mycket turister i Orsa och de brukar stå och gapa när jag står där. De tror inte att det är sant. Du vet, sälja tre ostar och ta en bild, sälja fyra ostar och ta en bild. Det är lite så. 

Har ett förkläde som det står ”Kalle” på 

Ägaren Anna Eldh, som tog över saluhallen i juni förra året tillsammans med Jonas Andersson, säger att Kalle Moraeus är en stor del av deras verksamhet och att det är många som reagerar när han står bakom disken. 

– Vi har ganska mycket turister på sommaren och vissa blir starstruck när de ser att Kalle jobbar här. Vissa damer har faktiskt vänt och blivit lite blyga när de ser att det är Kalle Moraeus som står bakom disken. Det är också en upplevelse. 

För Orsa saluhall är det extra välkommet att få hjälp de dagar som det är mycket folk. 

– Det är ju jätteguld för oss och vi är så tacksamma att han hoppar in. Han har ett förkläde här som det står ”Kalle” på. 

Kalle Moraeus om livet: ”Nu tycker jag att det är ett jädra flyt”

De senaste åren har tv-uppdragen uteblivit för Kalle Moraeus. Han säger att han visste att det var en utmätt tid och att det en dag skulle ta slut. 

– Dessutom när man är så jädra mycket i tv som jag var. Det var nästan så jag fick mindre spelningar och mindre förfrågningar som musiker. Nu tycker jag att det är ett jädra flyt, nu kan jag fokusera på bara musiken och det är grymt roligt, säger Kalle Moraeus. 

Har du lämnat tv-branschen för all framtid?

– Nja, jag finns ju här om det finns några förslag. Det är några som ringt nu och sagt att de ska presentera något programförslag för mig snart. Jag säger aldrig aldrig, men just nu har jag ingenting. 

Kakan Hermansson har inte besökt Kalle Moraeus bakom delikatessdisken, men han hoppas att de snart får till ett möte och säger att de under deras medverkan i ”Alla mot alla” funnit varandra. 

– Det är fantastiskt roligt att få vara med där. Mycket skratt, mycket skratt. Kakan är ju väldigt rolig. 

Kalle Moraeus om att inte längre vara programledare.

LÄS MER: Så lever de populära SVT-profilerna i dag (PREMIUM)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.