Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalle Moraeus extrema diet – äter ingenting alls

Kalle Moraeus rasade i vikt under ”Biggest loser VIP” och nu gör han allt för att undvika att gå upp i vikt igen.
Foto: OLLE SPORRONG
Kalle Moraeus är 25 kilo lättare jämfört med innan han i våras klev in på slottet i "Biggest loser VIP".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Numera slipper Kalle Moraeus ha ont i knäna – och han känner sig gladare och starkare.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Karin Sörbring intervjuar Kalle Moraeus om hälsoresan och engagemangen i jultid.
Foto: OLLE SPORRONG

Trots att hösten efter "Biggest loser VIP"-finalen varit fullspäckad av jobb, resor och jakt har Kalle Moraeus, 55, lyckats undvika att gå upp i vikt igen.

Nu planerar han till och med att försöka bli av med ytterligare några kilon efter nyår.

– Periodisk fasta räddar mig, berättar den julkonsertaktuelle artisten.

Kalle Moraeus ratar den dignande frukostbuffén på hotell Rival där han sover under "Stjärnjulkonserterna" i Filadelfiakyrkan i Stockholm. 

– Just nu lever jag på kaffe och vatten, förklarar han och tar i högt tempo och i bara några få kliv den höga trappan upp till de varma dryckerna.

Han slår sig ner i soffan med en caffelatte.

– Jag gick i "Biggest loser" ner 25,4 kilo, från 118 kilo fördelade på mina 160 centimeter till 92,6 kilo. Den glädje och lycka det innebär att vara så mycket lättare gör att det inte känns som någon uppoffring att vara superstrikt med kosten, säger Kalle Moraeus.

Berätta, hur äter du nu?

– De dagar jag äter mat kör jag med två kokta ägg till frukost, en burk makrill till lunch och en kycklingsoppa på kanske 700-800 kalorier till middag. Men när vi var på slottet lärde Erik Hörstadius mig att två-tre dagar i veckan köra en så kallad "periodisk fasta".


De kläder Kalle Moraeus hade för ett år sedan sitter lika löst som presenningar på honom nu, berättar han för Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad innebär denna fasta?

– Att jag under 24 timmar bara lever på kaffe och vatten. Jag äter middag på kvällen och fastar sedan fram till nästa kväll då jag får äta igen. Det funkar ganska bra, för jag äter i princip inga kolhydrater andra dagar heller och därför upplever jag inte så mycket hungerskänslor eller sug då jag fastar. 


Kalle Moraeus inför ”Biggest loser VIP” – före viktnedgången.
Foto: TV4

Kalle Moraeus: ”Mina knän är mycket bättre”

Kalle Moraeus konstaterar att även om han alltid uppfattat sig själv som en positiv person så känner han sig mycket gladare nu efter viktminskningen.

– Och mina knän är mycket bättre. Jag behöver inte ens stöd och skydd till dem nu när jag tränar. 

Och tränar – det gör Kalle Moraeus. Han har skaffat en personlig tränare hemma i Orsa, som fortsätter att köra minst lika hårt med honom som "Biggest loser"-tränaren Mikael Hollsten gjorde på slottet.

– Det går till och med lättare att spela nu när kläderna inte sitter åt. Jag är jätteglad över min hälsoresa, men har bestämt mig för att jag ska ner under 90 kilo. Efter nyår ska jag köra en ännu striktare regim i två-tre veckor för att tappa fyra-fem kilo till, säger Kalle Moraeus, som kvällen före julafton är med på uppesittarkvällen i "Bingolotto".


Fakta/Kalle Moraeus är med i "Bingolottos" uppesittarkväll

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 55.

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dotter, 22. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1976, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). Tävlade i Melodifestivalen i år med "Min dröm". Programledde "Victoriadagen". Körde i somras showen "Moraeus i Dalhalla" med gästartister som Tommy Körberg, Good Harvest och Gunilla Backman.

INKOMST AV TJÄNST: 682 200 kronor (2016) (plus 242 341 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Lyckades i "Biggest loser VIP" gå ner 25 kilo. Slutsålda "Stjärnjulkonserter" i Filadelfiakyrkan i Stockholm, "Christmas on ice"-showen i Luleå 22 december. Medverkar i uppesittarkvällen i "Bingolotto" 23 december. 

LÄS MER: Kalle Moraeus: "Jag kommer att fortsätta den här livsstilen" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.