Kalle Anka, dansband och kungligt – julens bästa tv

Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klassikern ”Kalle Anka och hans vänner” går som vanligt vid 14.55 på julafton.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Expressens Anders Björkman har plockat ihop de bästa från julens tv-program.

Under julen är tv en viktig del i firandet och då tittar vi tillsammans. Julaftonen är full av traditioner och  juldagarna innehåller godbitar. Expressens tv-krönikör Anders Björkman har valt i julens utbud.

JULAFTON

”Kalle Anka och hans vänner”

Kavalkad av tecknade klassiker, som börjar i Tomtens verkstad.  Kattis Ahlström, tv-veteran, har i år fått förtroende att tända det berömda ljuset, presentera Kalle Anka och småprata med tittarna under julaftonskvällen. Och till skillnad från förra året sitter Kattis där och sänder direkt. SVT1, 14.55

Lady & Lufsen – två välbekanta ansikten på julafton.
Foto: SVT

”Åbo julfred”

Tusenårig tradition redan på förmiddagen, direkt från Gamla stortorget i Åbo. Där startar julen för alla finländare. SVT2, 10.55

”Tomten – en vintersaga”

Kortfilm från 1941 efter Viktor Rydbergs dikt "Snön lyser vit på taken. Endast tomen är vaken". SVT1, 14.25

”Kan du vissla, Johanna?” 

Svensk dramakomedi från 1994 om lille Berra som önskar sig en morfar och hittar Per Oscarsson. SVT1, 16.10

”Julbön” 

Från S:t Laurentii kyrka i Söderköping, som också är platsen för julottan. SVT1, 17.30

”Karl-Bertil Jonssons julafton” 

Tecknad saga från 1974 om skolgossen Karl-Bertil som jullovsjobbar på posten, där han tar de rikas julklappar och ger till de fattiga. SVT1, 19.00.

”Svensson, Svensson”

Komediseriens julavsnitt från 1994, som just speglar svensk julafton framför tv.  SVT1, 20.00.


”Svensson, ”Svensson” med Suzanne Reuter, Charlott Strandberg, Allan Svensson, Gabriel Odenhammar och Chelsie Dickson.
Foto: SVT

”Midnattsmässa från Rom”

Påvens julhälsning till världen direkt från S:t Peterkyrkan i Rom. SVT2, 21.30

”Christmas night – en julkonsert”

Julkonsert:  Det är gott om julkonserter de här dagarna. Många är repriser, men en är alldeles färsk och paketerad som lyxig show. "Christmas night – en julkonsert" är inspelad veckorna före jul och innehåller både klassiker och modernare jullåtar. På scenen står Elisa Lindström, Magnus Carlsson, Tommy Nilsson, Sofia Källgren. TV4, 20.00


Tommy Nilsson, Sofia Källgren, Magnus Carlsson och Elisa Lindström på scenen.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

JULDAGEN

”Systrar 1968”

Dramaserie: 1968 är ett mytomspunnet politiskt årtal. "Systrar 1968", helgens nya stora svenska dramaserie i tre delar, utspelar sig sommaren 1968. I världen är det en omvälvande tid med studentrevolter och protester mot Vietnamnkriget. I Ystad har färska journalisten Karin fått sommarjobb på lokaltidningen, där hon blir vän med Ingela, som är dotter till tidningens ägaren. Från Stockholm kommer Karins väninna Lottie, som just debuterat som konstnär, och hon har med sig sin nya pojkvän. 

Denna sommar i lilla Ystad krockar olika världar och värderingar, men det uppstår också kärlek och vänskap. Ingen av de tre unga kvinnorna anar att just denna sommar kommer att förändra deras liv.

Mikaela Knapp, Anna Åström, och Maja Rung spelar de tre huvudpersonerna och i övriga roller medverkar bland andra Livia Millhagen, Jens Hultén, Kim Sullocki och Henrik Norlén.  SVT1, 21.00

Mikaela Knapp i ”Systrar 1968”.
Foto: Rasmus Eriksson / SVT

”Vill du dansa?”

DOKUMENTÄR: Larz Kristerz, dansbandet från Älvdalen, fick  sitt genombrott när de i scenkläder av typisk 70-talsmodell vann SVT:s ”Dansbandskampen” 2008. ”Vill du dansa?” är en färsk dokumentär som berättar om Larz Kristerz från starten med den brinnande folkvagnsbussen på Barnens dag-paraden i Älvdalen till dagens turnéer som ett av Sveriges populäraste dansband. SVT1, 20.00.

Larz Kristerz.
Foto: SIMON HASTEGÅRD

"Kungahuset 9-5"

Dokumentär: För tredje året har TV4:s Jesper Börjesson följt den svenska kungafamiljen i jobbet. "Kungahuset" ger en bild av de kungliga i vardagen, som ibland förstås är fest. Börjesson har också rest med kronprinsessan Victoria, bland annat till Jordanien och Libanon. Vid besök i flyktingläger blev både kronprinsessan och Börjesson märkbart tagna av barnen som levde i den enorma fattigdomen. Han har också en stor beundran för Victorias energi trots långa arbetsdagar. TV 4, 20.00.


ANNANDAG JUL

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Sweden international horse show”

Ridsport: "Sweden international horse show " bjöd i år som vanligt på en stor familjeföreställning med vackra hästar, skickliga ryttare och färgstarka nummer. Flera av världens bästa ryttare visar upp sig och världsartisten Alizée Froment utför en frihetsdressyr som är en hyllning till hästen Mistral i sista framträdandet. , SVT2, 20.00

”Helt lyriskt”

Poesi: Kända artister tolkar dikter av svenska poeter. "Helt lyriskt" heter serien, där tolv artister väljer klassiska svenska dikter, sätter modern musik till dem och framför dem på sitt sätt.  I premiären tolkar Molly Sandén två dikter av finlandssvenska Edith Södergran medan Tommy Körberg (sjunger Sten Selanders "Spela kula". Fredrik Lindström presenterar. SVT1, 21.00.

Svenska storregissören Ingmar Bergman.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

”Bergman – ett liv i fyra akter”

Dokumentärserie:  Ingmar Bergman-året är snart över, men den som vill ha en rejäl slutdos ska börja titta på "Bergman – ett liv i fyra akter". Första delen handlar om 1957, regissörens mest produktiva år med "Det sjunde inseglet" och "Smultornstället"#, fyra teaterpjäser, en tv-film och hinner med - fyra kärleksförhållanden. SVT1, 20.00.

Andreas Granqvist – en förgrundsfigur under sommarens fotbolls-VM.
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS BILDBYRÅN

TV4:s VM-krönika

Fotboll:  Den som vill tillbaka till sommaren 2018 och VM i Ryssland får en timmes höjdpunkter, som skildrar Frankrikes väg till guldet, men också att det svenska landslaget tog sig ända till kvartsfinal. VM-krönikan påminner också om sommaren då svenska folket blev bekanta med "Granen". TV4, 20.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.