Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalle Moraeus pensions- rädsla – nu ryter han ifrån

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: OLLE SPORRONG

Kalle Moraeus fyller 55 år – och är efter sin medverkan i "Biggest loser VIP" i kanonform. 

Knäna gör inte längre ont och han kan få på sig vilka plagg som helst i garderoben.

– Det var många år sedan jag mådde så bra som jag gör nu och det är nog mycket kopplat till hälsan, säger jubilaren.

Exakt hur många kilo Kalle Moraeus har tappat är hemligt, men han konstaterar att han är pigg och klar i skallen och att det numera går utmärkt att ha på sig vad som helst i garderoben.

Själva 55-årsdagen (15 juli) kommer han dock inte att fira.

– Jag kommer dagen före att stå på Öland och vara programledare för firandet av kronprinsessans födelsedag och dagen efter då jag fyller år ska jag transportera mig till Åsele där jag har en konsert.

Fakta/Aktuell med show i Dalhalla

NAMN: Karl Anders "Kalle" Moraeus.

ÅLDER: 54 (fyller 55 år den 15 juli).

YRKE: Musiker, spelman, tonsättare och programledare.

BOR: Hus i Orsa.

FAMILJ: Dotter, 22. Singel.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I byn Born utanför Orsa med två bröder, Per-Erik, som är 13 år äldre, och Olle som är åtta år äldre. 

MAMMA VAR: Margot Kristina Moraeus, hemmafru. Dog 1974, endast 50 år ung.

PAPPA VAR: Erik Moraeus, ledare för Orsa Spelmanslag, ledare för Dalarnas spelmansförbund, dog 1989, 69 år gammal.

UTBILDNING: Landstingets högre musikskola (numera konservatoriet) i Falun. Violinstudier för Bengt Björk, högskolan för scen och musik i Göteborg. 

KARRIÄR: Medlem i Orsa spelmän (1987-) och i Benny Anderssons Orkester (2001-). Kungliga filharmoniska orkestern i elva år. Tävlat i Melodifestivalen med låten ”Underbart” (2010), har vunnit TV4:s ”Körslaget” (2010). Tävlat i ”På spåret”, varit julvärd i SVT (2011). Sommarvärd i P1 (2002 och 2015). Jussi Björlingstipendiet (2002), Karamellodiktstipendiet (2006), Kungamedalj (2009). Albumen "Kalle Moraeus" (2001) och "Komma hem" (2013). Tävlade i Melodifestivalen i år med "Min dröm".

INKOMST AV TJÄNST: 682 200 kronor (2016) (plus 242 341 kronor i inkomst av kapital). 

AKTUELL: Programleder "Victoriadagen" i SVT lördag 14 juli kl 21.00. Showen "Moraeus i Dalhalla" med gästartister som Tommy Körberg, Good Harvest och Gunilla Backman 21 och 22 juli på Dalhalla.

Moraeus pensionsplaner: ”Redan fullt”

Du blir ju bara 55 år, men har du redan nu några tankar kring pensionen?

– Ja, jag bor i en kommun där det är 16 procent pensionärer. Om 20 år beräknas det vara runt 32 procent pensionärer här. Det är redan fullt på alla boenden. Andelen pensionärer ökar hela tiden och det kommer att vara en enormt stor grupp människor som inte arbetar. Där har politikerna en enormt stor nöt att knäcka. Efter en sådan vinter som vi hade här med 1,5 meter snö är det många gamla människor som inte orkar bo kvar i sina gårdar ute på landsbygden. Det är ingen lek att bli gammal och tafflig.

 

LÄS MER: Kalle Moraeus viktras - för hälsan 

 

Har du pensionssparat?

– Ja, oh ja. Det har jag gjort. Det kändes vettigt att börja pensionsspara när jag fick mitt första jobb. Charlie Norman och Putte Wickman spelade ju ända in i kaklet. Det tror jag att jag också vill, men kanske inte i samma omfattning som nu. Som musiker eller konstnär säger man inte att man tar pension och slutar. Det här är mer ett kall än ett yrke. Samtidigt finns det en oro. Det värsta som kan hända är att man skulle bli utled på att spela. Någon gång ibland har jag känt att jag har varit trött på det, men då har jag hittat på något nytt att göra och så har det blivit roligt igen. 

När kände du senast att du var trött på det?

– Jag har inte känt det så stort, men någon gång har jag känt en tendens att jag har varit på väg in i något som varit kämpigt. Jag har ju ett band, "Hej Kalle". Vi har spelat i 22 år. Vi kan varandra utan och innan, vi har vårt arbetssätt. Jag är på något sätt artisten i bandet och jag måste inspirera de andra. Det handlar inte om de andra på samma sätt, även om de i det konstnärliga arbetet givetvis är djupt inblandade och påverkar det vi gör. Att jag startade hobbybandet "Torrvrål" – där några inte ens är musiker på heltid – har gett mig massor av inspiration som jag tar med mig in i andra verksamheter. Likaså fick jag nya intryck när jag åkte till Nashville i januari. Den 17 september ska vi åka på en musikresa dit igen. När jag kom hem från Nashville senast var jag sprängfylld av spelglädje, jag spelade flera dagar. Nu börjar jag bli sugen på att hitta på nya grejer.

 

LÄS MER: Kalle Moraeus om singellivet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.