Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kalifat”-stjärnan tackade nej till rollen – två gånger

Aliette Opheim i SVT-succén.Foto: JOHAN PAULIN/SVT
Aliette Opheim tackade först nej till SVT-serien.Foto: JOHAN PAULIN/SVT
Aliette Opheim berättar om vad ”Kalifat” har betytt för henne.Foto: JOHAN PAULIN/SVT
Aliette Opheim, Gizem Erdogan och Nora Rios är huvudrollsinnehavare i SVT:s ”Kalifat”.Foto: PAUL HANSEN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Aliette Opheim, Gizem Erdogan och Nora Rios är huvudrollsinnehavare i SVT:s ”Kalifat”.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kalifat” har blivit en tittarmagnet för SVT Play och dominerar listorna över de mest sedda svenska serierna online. 

Det är också en serie som hade kunnat se helt annorlunda ut. 

Aliette Opheim, som spelar Säpo-agenten Fatima, tackade nej till rollen två gånger. 

– Men serien har kommit att betyda jättemycket för mig. ”Kalifat” har faktiskt varit en av de svåraste grejerna jag har gjort, säger Aliette Opheim. 

Aliette Opheim, 34, var inte övertygad. 

Hon, som debuterade i filmen ”Sandor slash Ida” och sedan gjorde annat för att därefter återvända till skådespeleriet i serien som ”Tjockare än vatten”, ”Svartsjön”, ”Hassel” och Amazon Prime Videos ”Patriot”, vill ha något köttigt att bita i. 

Så Aliette Opheim tackade nej till rollen som Fatima i SVT:s thrillerserie ”Kalifat”.   

– Ska jag vara helt ärligt så tackade jag faktiskt nej två gånger. Det hade inte så mycket med ämnet att göra, utan mer med rollen. Jag tyckte inte att det fanns så mycket att göra sett till var jag är i min karriär, säger Aliette Opheim

Regissören Goran Kapetanović satte i gång en övertalningskampanj. Han sa att han inte kunde se någon annan i rollen som Säpo-agenten Fatima, berättade hur han tänkt att serien skulle se ut och snackade även om några franska filmer som det visade sig att  Aliette Opheim är ett stor fan av. 

Ändå: Motstånd. 

– Jag sa att jag måste få spela något annat än bara en polis, att jag måste få göra någon slags människa av henne och det tycker jag att vi har lyckats med. Samtidigt har den här berättelsen så mycket annat. Det är inte så mycket fokus på Fatima på det viset, utan det handlar mer om relationen mellan Pervin och Fatima, säger Aliette Opheim och fortsätter: 

– Någonstans gick jag i gång på det också, när jag gick ifrån mitt ego lite. Det är en viktig historia och ett bra skrivet manus ur en massa olika perspektiv. Du vet, efterhand gick jag i gång på att det är ett ensemblespel också och att det är tre parallellhistorier som flätas samman. 

Så här i efterhand låter det inte som att du ångrar att du tackade ja efter att ha tackat nej två gånger?

– Nej, det ångrar jag inte. Det blev speciellt och hela serien har kommit att betyda jättemycket för mig. ”Kalifat” har faktiskt varit en av de svåraste grejerna jag har gjort och det har varit så roligt att få jobba med Goran och resten av ensemblen. 

Upplevde du att det var utmanande att hitta rätt ton i rollen som Fatima och att få fram det i gestaltningen? 

– Ja, det tyckte jag. Det var svårt för att jag försökte hitta varför det är så himla viktigt för Fatima med jobbet, vilket inte fanns i manus så där fick jag själv försöka hitta skälen. Fatima är karriärsdriven, det är hennes identitet. Hon värderar sig själv utifrån vad hon presterar, säger Aliette Opheim och fortsätter: 

– Där kan jag känna igen mig själv, att jobbet kan vara av en flykt. Så länge man jobbar och har något att fly in i så slipper man ta tag i sig själv. 

Aliette Opheim är närmast aktuell i HBO Nordics svenska originalserie ”Björnstad”, som är baserad på Fredrik Backmans roman med samma titel. Premiär är det senare i år. 

Att parallellt med ”Kalifat” spela in ”Björnstad”, som ju är en helt annan typ av serie. Hur upplevde du det?

– Alltså, jag har gjort det där förut, och sagt till mig själv att jag aldrig mer ska göra det. Och så sätter jag mig själv i den situationen igen. Jag ville så gärna jobba med regissören Peter Grönlund och det var han som kontaktade mig och ville att jag skulle vara med. 

– Det känns fint att ha två regissörer som verkligen hade valt mig och två regissörer som jag uppskattar. Någonstans känner jag att jag har gjort mina hundår och gjort saker som både har varit bra och dåliga. Sedan ett par år tillbaka har jag känt att jag kan styra min karriär och välja lite mer vad jag vill göra. 

”Kalifat”

SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen. Veckan efter landade avsnitt fyra och fem. Därefter följer ett nytt avsnitt varje söndag fram till finalen, som blir tillgängligt 9 februari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.